Į rajoną šunų vedžiojimo paslauga kelią skinasi iš lėto

Internete atsirado keletas programėlių, kuriose keturkojų augintojai gali surasti arčiausiai jų gyvenamosios vietos teikiamas šunų vedžiojimo, apnakvindinimo, priežiūros namuose ir kitas paslaugas, taip pat galima patiems registruotis, jei užsiima tokia veikla. Norinčių tuo užsiimti randasi ir rajone. D. Pavalkio nuotr.

Nors užsienyje šunų vedžiojimas – ne naujiena, o šalies didmiesčiuose ši paslauga pastaraisiais metais tampa kasdieniu poreikiu, tačiau mūsų rajone ji dar nėra populiari. Šunis auginantys kraštiečiai pasigenda tokios paslaugos. Ką daryti, jei tenka išvykti, o galimybės pasiimti kartu savo augintinio nėra? Kas galėtų pagelbėti atsitikus nelaimei ar rimtai susirgus?  

Panaršę po internetą, radome keletą programėlių, kur reikalui esant gyvūnų augintojai galėtų rasti pagalbą arčiausiai savo namų. Štai kad ir „Boop“ programėlė, kuri leidžia patogiai atrasti bei užsakyti gyvūnų priežiūros paslaugas arba pačiam jas pasiūlyti. Tereikia užsiregistruoti. Tiesa, tarp siūlomų paslaugų yra ne tik šunų išvedžiojimas, šeimininkams išvykus į trumpesnes ar ilgesnes keliones, taip pat teikiamos ir šunų priežiūros šeimininko namuose paslaugos, šunų apnakvindinimas, periodiškas keturkojo lankymas šeimininko namuose.

Turbūt ne vienas gyvūnų augintojas paantrins, kad tokia paslauga reikalinga. Kokie jos privalumai? Šunų vedžiojimo paslauga keturkojams padeda išvengti streso, o jų šeimininkams – rūpesčių ir nepatogumų, kuriuos sukelia namuose vienas paliktas keturkojis. Kadangi jis yra prižiūrimas namuose ir išvedamas pasivaikščioti į jam pažįstamas apylinkes, išsaugoma įprasta augintinio rutina ir nereikia pratintis prie naujos aplinkos, kas aktualu palikus augintinį viešbutyje.

Beje, tokia paslauga mūsų rajone teikiama. Nors anksčiau Baltrušiuose (Barzdų sen.) veikusi Smulkiųjų gyvūnėlių klinika jau keleri metai užsidariusi, tačiau šunų viešbučio paslaugos čia dar vykdomos. Susisiekę su ilgamečiu veterinarijos gydytoju Gintautu Šešku, kuris jau šia praktika nesiverčia, sužinojome, kad jų viešbutį žino ir renkasi daugiausiai buvę nuolatiniai klinikos klientai ir ne tik iš mūsų rajono, bet ir iš kitų Lietuvos vietų. Tad galimybė šunį palikti patikimose rankose mūsų krašte yra.

O kaip iš tiesų yra su šunų vedžiojimu? „Boop“ programėlėje radome užsiregistravusius keturis mūsų rajono gyventojus – po vieną Šakiuose, Lukšiuose, Kiduliuose ir Kudirkos Naumiestyje. Mums pavyko susisiekti tik su kiduliete Jurgita, kurios teigimu, nors ir norėtų, ir galėtų tokią paslaugą teikti, tačiau iki šiol dar niekas į ją nesikreipė, tad registracija programėlėje taip ir liko registracija.

Pasak jos, kai neteko savo augintinės, iškart buvo labai užsidegusi kitiems pagelbėti – ne tik pavedžioti kieno nors keturkojį, bet jei reikėtų, ir apnakvindinti. Jurgita neslėpė, kad domėjosi, kokie tam keliami reikalavimai, tačiau nesitikėjo, kad jie bus tokie dideli.

„Galvojau, kad užtektų individualios veiklos pažymos, tačiau, pasirodo, būtinas ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimas“, – pasakojo kidulietė, patikinusi, kad rinka mūsų rajone per maža, jog vertėtų tuo užsiimti.

Šakių kinologų klubo prezidentas Valentinas Stiklius įsitikinęs, kad tokia paslauga ir Šakiuose būtų reikalinga, jei kas ją galėtų pasiūlyti ir pasireklamuotų, nes kad kas iki šiol tokia veikla užsiimtų, dar nebuvo girdėjęs. Pirmiausiai jis teigė pagalvojęs apie vyresnio amžiaus žmones, turinčius augintinių, kurių kartais negali tinkamai išvedžioti dėl pablogėjusios sveikatos. Tad, V. Stikliaus manymu, iniciatyva išvedžioti šunis būtų tikrai sveikintina. Šakių kinologų klubas paviešintų tokius asmenis ir per savo internetinę svetainę.

V. Stiklius pasakojo, kad iš užsienio į Lietuvą atėjusi šunų vedžiojimo paslauga šiandien ypač išpopuliarėjusi didmiesčiuose, tačiau regionuose, mažuose miesteliuose apie ją kol kas dar garsiai nekalbama. Jis teigė pažįstąs moterį, kuri Anglijoje išvedžioja šunis ir ten tokia paslauga jau daugeliui tapusi kasdienybe ir iš jos galima užsidirbti. Šakių kinologų klubo prezidentas pripažino, kad jei kažkam tokį darbą dirbti nepatrauklu, jam tai būtų svajonių darbas.

Lietuvoje šunų išvedžiojimo paslaugas teikia tiek individualūs asmenys, tiek ir kai kurios įmonės, siūlančios ir kitas paslaugas, susijusias su šunų priežiūra ir dresūra. Didžioji dalis šunų vedžiojimo paslaugų teikėjų informuoja, kad kainodara formuojama individualiai ir priklauso nuo pasivaikščiojimo su keturkoju trukmės bei periodiškumo. Valandos kaina didžiuosiuose miestuose gali siekti 10–15 eurų, „Boop“ programėlėje užsiregistravę mažesnių miestelių gyventojai nurodę, kad tokią paslaugą galėtų pasiūlyti ir už 6 eurus už valandą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.