Kokį vandenį geriame, tokie ir patys esame

saves_linkVanduo lydi mus kiekviename žingsnyje. Tačiau ar žinome, kokią paslaptį slepia savyje ši nepaprasta stichija?  Iš kur ji atsirado? Kas ir kodėl mūsų planetai padovanojo tokią unikalią, galbūt vienintelę visoje Visatoje medžiagą? Tikriausiai į visus klausimus gali atsakyti tik pats vanduo. Šiandien jis dengia 2/3 Žemės paviršiaus ir yra kiekvienos gyvos ląstelės sudėtyje. Tai pati būtiniausia medžiaga gyvybei palaikyti.

Šventajame Rašte minima, kad vanduo yra daugiau nei paprasta fizinė substancija, kurios žmogaus organizme yra apie 90 proc. Todėl tai pati svarbiausia medžiaga, palaikanti mūsų gyvybę. Ir labai svarbu, kokį vandenį mes geriame. Nuo jo priklauso ne tik sveikata, bet ir kūno bei dvasios harmonija.

Vanduo, palyginus su kitomis medžiagomis, turi kiek neįprastų savybių – nuo šalčio plečiasi, o nuo karščio traukiasi. Tik vanduo mūsų planetoje gali būti skysčio, ledo ir dujų pavidalo. Tačiau pats netikėčiausias dalykas – vanduo turi atmintį, galinčią užfiksuoti žmonių emocijas. Meilė ir kiti teigiami jausmai padidina vandens energetiką, o agresija ženkliai ją sumažina ir pažeidžia molekulių struktūrą. Vanduo nuskaito žmogaus informacinį lauką. Todėl piktas, pagiežingas, kaltinantis ir smerkiantis kitus žmogus gali blogai pasijusti jau vien išgėręs vandens. Gerdamas vandenį su tokiomis mintimis, jis jį apnuodija.
 
Vanduo turi ir daugiau stebuklingų savybių. Jis gali būti gyvasis ir negyvasis. Negyvasis arba rūgštinis vanduo naikina mikrobus ir bakterijas. Jis lėtina organizmo biologinius procesus, mažina kraujospūdį, ramina nervus, gerina miegą, stabdo viduriavimą, gydo slogą, mažina sąnarių skausmus, nes tirpdo druskas. Juo galima dezinfekuoti tvarsčius, drabužius, avalynę, įvairią tarą, vaisius, daržoves, patalpas, netgi gruntą vazonėliuose ar lysvėse. Gyvasis arba šarminis vanduo, priešingai, stimuliuoja, gaivina, suteikia energijos, žvalumo, skatina maisto medžiagų pasisavinimą, gerina virškinimą, gydo žaizdeles, įdrėskimus, skrandžio, dvylikapirštės žarnos opas, kiek padidina kraujospūdį. Jis yra toks minkštas, kad savo savybėmis primena lietaus vandenį.

Šiam vandeniui pasigaminti Lietuvoje buvo pradėti gaminti gyvojo ir negyvojo vandens aparatai – jonizatoriai. Aktyvuoto vandens poveikiu organizmui nuosekliai domisi specialistai, medikai. Pastaruoju metu Japonijoje, Amerikoje siūloma kas dieną neribotai gerti silpnos koncentracijos šarminį vandenį. Manoma, kad daugelio žmonių organizmas dėl nesubalansuotos mitybos, stresų ir su maistu suvalgytų neigiamų emocijų yra parūgštintas. Tai skatina organizmo senėjimą, nuodingų ir nereikalingų  atliekų kaupimąsi ir netgi įvairias ligas. Taigi vanduo yra pagrindinis, žmogaus gyvenimą įtakojantis faktorius.

Šiandien labai populiarus pasidabruotas vanduo, kurį galima pasigaminti palaikant vandens ąsotyje sidabrinį šaukštą ar kokį kitą daiktą. Jį siūlo gerti ir medikė, klubo „Valgau ir lieknėju“ įkūrėja Alma Mieliauskienė.  Ji pataria vandenį pirmiau užšaldyti, o po to atitirpinti. Tada nukošti susudariusias nuosėdas ir pasidabruoti. Galima įdėti ir gintarą. Tokį vandenį geriau gerti kambario temperatūros ir nelaikyti plastikinėje taroje. Vandenį iš buteliukų gerti galima, kai nėra kito pasirinkimo. Geriausiai jį laikyti stikliniuose arba emaliuotuose induose.

Gerti virintą vandenį nepatartina, nes termiškai apdorojant iškraipoma jo struktūra.  Žmonės, geriantys tokį vandenį, praranda subtilųjį ryšį su juos supančiu pasauliu. Pamąstykite patys – gamtoje virinto vandens nėra... Todėl ruošiant vandenį arbatai ar kavai, vertėtų jį užkaitinti iki virimo temperatūros, bet neužvirinti. Kas kita natūralus mineralinis vanduo, išgaunamas iš Žemės gelmių. Tačiau vertėtų prisiminti, kad chemiškai išvalytas ir dirbtinai mineralizuotas vanduo yra taip pat nieko vertas ir tuščias savo informacine prasme. Natūraliame mineraliniame vandenyje gausu ištirpusių mineralinių medžiagų, mikroelementų, todėl jis palankiai veikia mūsų organizmą. Paaugliams, nėščioms moterims naudinga gerti tokį mineralinį vandenį, kuriame yra daugiau jodo, kalcio, fluoro, geležies.

Sveikiausia gerti natūralų mineralinį, mineralizuotą ar šaltinio vandenį. Gydytojai rekomenduoja per dieną išgerti 2 - 3 litrus. Iš pradžių tokį kiekį išgerti yra sunku, tačiau po dienos kitos jau tampa įprastiniu dalyku. Karštą dieną ar sportuojant vandens poreikis dar padidėja. Jums reikalingas vandens kiekis priklauso nuo jūsų amžiaus, klimato sąlygų, nuo bendros jūsų sveikatos būklės, mitybos ir fizinės veiklos lygio. Atminkite, kad troškulio jausmas neatsiranda, kol organizme audiniuose nepradeda trūkti vandens, taigi gerkite vandenį anksčiau nei pajuntate troškulį.

Asta Gvildienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.