Gyvate pavadinta vadovė atsiprašymo sulaukti nesitiki

raciuniene rusakeviciene
Tarybos posėdžio metu Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Audronė Račiūnienė (stovi priekyje) sakė nežinanti, apie kokį pokalbį jos klausia meras, nors dieną prieš tai, kito posėdžio metu, neišjungus mikrofono ji Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro laikinąją vadovę Laurą Rusakevičienę (sėdi už stovinčios) išdėjo į šuns dienas. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį trečiadienį vykusio nuotolinio Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdžio dalyviai tapo privataus pokalbio liudininkais, mat savo pasisakymą baigusi Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPS) vyriausioji gydytoja Audronė Račiūnienė neišjungusi mikrofono, galima spėti, kalbėdama telefonu, liejo tulžį ant Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) laikinosios vadovės Lauros Rusakevičienės, vadino ją gyvate, sakė ją norinti nudobti.

Praėjusį penktadienį vykusio savivaldybės tarybos posėdžio metu buvo tvirtinamos gydymo įstaigų veiklos ataskaitos, tad dar iki posėdžio vykusiuose komitetuose jos buvo daugiau ar mažiau panarstytos. Ne viename komiteto posėdyje tarybos nariai nemažai klausimų turėjo laikinajai Šakių PASPC vadovei L. Rusakevičienei, mat būtent prie šios įstaigos pirmuoju etapu buvo prijungtos Gelgaudiškio bei Lukšių, o vėliau ir Griškabūdžio bei Panemunių ambulatorijos. L. Rusakevičienė neneigė, kad gautos „dovanėlės“ nedžiugina, sprendimai galėjo būti priimti anksčiau, nes problemos įsisenėjusios.

„Mes visi turėtume dirbti analogiškomis sąlygomis, bet darosi graudu, nes jeigu darbuotojai net nežino, kad tokios paslaugos apskritai yra ar net įrangos neturi, pavyzdžiui, Panemunės <...>. Reikia pamatyti, sunku žodžiais apsakyti“, – kalbėjo L. Rusakevičienė, teigusi, kad ir darbo užmokestis, pavyzdžiui, Panemunių ir Griškabūdžio ambulatorijos darbuotojų irgi skiriasi tris kartus.

„Realiai Griškabūdžio ambulatorija gyveno iš bazinio mokėjimo, tai yra prisirašiusių skaičiaus, o paslaugos tik minimaliai teiktos, tad apie ką galima kalbėti“, – sakė Šakių PASPC laikinoji vadovė, neneigusi, kad permainoms Griškabūdyje yra didelis pasipriešinimas, bet viliasi, kad po kokio pusmečio situacija nurims.

Anot L. Rusakevičienės, anksčiau prijungtos Gelgaudiškio ir Lukšių ambulatorijos jau juda pirmyn, kiek įmanoma stengiamasi investuoti į įrangą, tačiau sutiko, jog pikta, kai savo įstaigos uždirbtus pinigus reikia atiduoti, nes privalo gelbėti ir prikelti prijungtas ir gana tragiškoje padėtyje esančias įstaigas su minusiniais veiklos rezultatais. Pavyzdžiui, Griškabūdyje praėjusių metų veiklos rezultatas buvo beveik 30 tūkst. nuostolio, Panemunių ambulatorijoje nuostolis sudarė apie 9 tūkst., ankstesniais metais buvo beveik 13 tūkst. eurų nuostolio.

„Ir finansų, ir nervų, ir energijos reikia“, – neneigė L. Rusakevičienė, kalbėdama apie kylančius iššūkius, prijungus kitas ambulatorijas.

Kaip paaiškino savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, Griškabūdyje tokia situacija susiklostė dėl to, kad anksčiau buvo klaidingai vedama apskaita, o klaidas ištaisius, finansinis veiklos rezultatas tapo neigiamas.

Ne pirmą kartą prabylama ir apie ambulatorines paslaugas namuose. Šią paslaugą teikia, komandą sukomplektavęs yra Šakių PASPC, visos ambulatorijos su šia įstaiga sudariusios sutartis. Komandą sudaro dvi slaugytojos, dvi slaugytojų padėjėjos ir kineziterapeutas, nuo sausio turėtų dirbti ir argoterapeutas. Anot L. Rusakevičienės, 2022 m. teikiamų paslaugų namuose padaugėjo kiek daugiau nei 70 proc., tačiau įstaiga pajėgi jų suteikti dar daugiau, esant poreikiui komandą galima papildyti trūkstamu specialistu. Tačiau, pavyzdžiai, Kidulių ir Kudirkos Naumiesčio gydymo įstaigos nėra parašiusios nė vieno siuntimo šioms paslaugoms gauti, situacija pasikeitė su prijungtomis ambulatorijomis, nes anksčiau ir jos nerašydavo siuntimų.

„Nežinau, ar piktybiškai nerašo, ar kaip, bet tai reiškia, kad visiškai neatsižvelgiama į pacientą“, – tvirtino L. Rusakevičienė, informavusi, kad šiuo metu įvairios paslaugos namuose yra teikiamos 700 pacientų.

Lekėčių ambulatorijos vyriausioji gydytoja Ligita Armonavičienė pasidžiaugė, kad įrodė, jog dirbti gali ir mažos įstaigos, mat šiuo metu savarankiškomis likusios tik Lekėčių, Kidulių ambulatorijos bei Kudirkos Naumiesčio PSPC.

Kudirkos Naumiesčio PSPC vyriausioji gydytoja A. Račiūnienė Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje kalbėjo, jog dirba daugmaž stabiliai, paslaugas teikia maksimaliai, stengiasi, kiek įmanoma, taupyti, biudžetas yra teigiamas, tad nieko naujo, sakė ji, negalinti pasakyti.

Komiteto pirmininkui Martinui Eimučiui padėkojus už pasisakymą buvo prieita prieš Šakių ligoninės veiklos ataskaitos, kalbėti pradėjo įstaigos vadovas Algirdas Klimaitis, tačiau fone pradėjo vėl girdėtis A. Račiūnienė, kurią vis bandė nutildyti M. Eimutis.

„Ant Griškabūdžio varė, kad niekas nieko nedirba... Patvirtino... Aš ją kada nors tikrai nudobsiu“, – galima spėti, jog telefonu su kažkuo kalba A. Račiūnienė.

„Gerbiama Audrone, mes girdime jūsų buitinį pokalbį, kurio neturime girdėti... Prašau, išjunkite mikrofoną“, – gydytoją atjungti nuo komiteto posėdžio nesėkmingai bandė komiteto pirmininkas, klausė, ar kas nors gali jai paskambinti ir įspėti, kad jos pokalbį girdi visi posėdžio dalyviai.

„Kad Laura, ji gyvatė, tai aš žinojau, bet kad ant tiek... Nekompetentingas personalas sėdi be darbo Griškabūdy, tai sakė nieko, paprotestuos pusę metų ir praeis... Nežinau, ką padarė, savo lėšas ir nervus atidavė ir pinigus pasiėmusi 2 tūkst. pacientų jinai atidavė“, – toliau su kažkuo kalba A. Račiūnienė, o M. Eimutis darkart prašo išsijungti mikrofoną, kreipiasi į savivaldybės kompiuterių specialistą. Atrodė, kad Kudirkos Naumiesčio PSPC gydytoja nutilo. M. Eimutis atsiprašo, kad „turime delikačią situaciją“, už techninius trukdžius atsiprašo A. Klimaičio ir prašo grįžti prie pradėto svarstyti klausimo.

„Čia ne techninis nesklandumas, čia yra tai, ką komitetas turėjo seniai aptarti ir į ką atkreipti dėmesį. Labai svarbu skaičiai, rodikliai, planai, bet yra ir tam tikri moraliniai, etiniai, medicininiai principai, kurie ne visiems suprantami ir žinomi. Čia mano, kaip seno daktaro, atsakymas. Naujai kadencijai linkiu į tai įsiklausyti“, – sakė A. Klimaitis ir pradėjo kalbėti apie savo įstaigą, tačiau po kelių minučių vėl fone pasigirdo A. Račiūnienės balsas.

„Audronė grįžo, sveiki, ar galite išjungti mikrofoną?“ – į gydytoją vėl bandė kreiptis M. Eimutis.

„Kiek turėjai padaryti ir kiek padarei, konkretus darbas. Tai šitas darbas blogas. Gerai, kad Kiduliuos šimtaprocentiniai programos vykdomos... Mūsų palygins, tai šakės bus“, – galima suprasti, kad A. Račiūnienė kalba apie profilaktinių programų įgyvendinimą, o M. Eimutis vėl ieško būdų, kaip ją atjungti nuo posėdžio, įsiterpęs vicemeras Darius Jakavičius žada skambinti gydytojai ir galiausiai patikina, kad „ji sulaikyta“, posėdis tęsiasi.

Jau po dienos vykusio tarybos posėdžio metu, priėjus prie Kudirkos Naumiesčio PSPC ataskaitos, viešai prabilo meras Edgaras Pilypaitis, kreipęsis į salėje sėdinčią A. Račiūnienę ir klausęs, gal kažkas pasikeitė, nes komiteto posėdyje buvo „netikėtas atsitiktinumas, kad ne visai etiškų pasisakymų kitos įstaigos atžvilgiu buvo nutransliuota“, teiravosi, ar ji žino, kad jos pokalbis neišjungus mikrofono buvo girdimas viešai.

„Nežinau, apie kokį pasisakymą kalbate“, – tepasakė A. Račiūnienė.

Jau pirmadienį klausiu L. Rusakevičienės, ar ši sulaukė iš A. Račiūnienės atsiprašymo ar kokios reakcijos, tačiau Šakių PASPC laikinoji vadovė patikina, kad nesulaukė ir nesitiki sulaukti.

„Ne naujiena požiūris, žinojau, tik šį kartą garsiai buvo pasakyta“, – sako L. Rusakevičienė ir pripažįsta, kad pasisakymai nuskambėjo išties neetiškai.

Pasak M. Eimučio, tikrai neskani situacija, kai ne savo noru tampi privataus pokalbio liudininku.

„Manau, gydytoja turėtų pateikti paaiškinimą, nes kai privatus pokalbis virsta į viešą...“ – nuomone dalijosi komiteto pirmininkas.

Visgi „Draugui“ A. Račiūnienės paaiškinimo nesisekė gauti. Pirmadienį atsiliepusi telefonu gydytoja paprašė paskambinti už 10 min., tačiau vėliau neatsiliepė. Antradienį pakėlusi ragelį tepasakė „Laba diena, skambinkite po 14 val.“ Skambinu, bet neatsiliepia. Suku registratūros numerį ir klausiu, ar galėčiau pakalbėti su gydytoja A. Račiūniene. Rekomenduoja skambinti į kabinetą...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.