Po pandeminio laikotarpio tuberkuliozės atvejų registruota daugiau

mitrikeviciene m
Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro bendrosios praktikos slaugytoja Milda Mitrikevičienė informavo, kad daugiausiai paslaugų buvo suteikta tais metais, kai buvo įsteigtas kabinetas, o nuo praėjusių metų lapkričio iki dabar jame neapsilankė nė vienas žmogus. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Neseniai buvo minima Tarptautinė tuberkuliozės diena. Šakių rajono savivaldybė pagal susirgimų tuberkulioze (TB) skaičių akivaizdžiai pirmavo maždaug dešimtmetį. Buvome paskutinė savivaldybė šalyje 2020 m. pradžioje įsteigusi tiesiogiai stebimo trumpo gydymo kurso paslaugų (DOTS) kabinetą, kuriame paslaugas tais metais gavo daugiausiai sergančiųjų TB rajone. Tačiau šiemet jame neapsilankė nė vienas žmogus.

Kaip informavo Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro, kuriame buvo įsteigtas DOTS kabinetas, bendrosios praktikos slaugytoja Milda Mitrikevičienė, 2020 m. DOTS kabinete paslaugas gavo daugiausiai sergančiųjų TB – septyni.  2021 m. trys iš jų tęsė gydymą. Praėjusiais metais DOTS kabinete gydėsi dar trys sergantieji TB, tačiau nuo lapkričio mėnesio iki šiol neapsilankė nė vienas žmogus. Gydymo procesas vyksta tol, kol vaistai sunaikina visas TB bakterijas, tad vieniems prireikia 6 mėn., o kitiems – metų ar net pusantrų.

Šakių rajono savivaldybės gydytojos Editos Zubrickienės teigimu, DOTS kabineto įsteigimas – tai ne tik patogumas sergančiajam TB gauti paslaugą arčiau namų, bet ir galimybė kontroliuoti vaistų vartojimą. DOTS kabinete vyksta griežta apskaita, kada vaistai išgerti, o kada ne. Neatvykus dvi dienas, jau skelbiama paciento paieška.

Nevartojant vaistų, TB bakterijos prisitaiko ir tampa atsparios, todėl senieji vaistai tampa neveiksmingi, prireikia kitų. Taip išilgėja pats gydymo procesas, vėl atsiranda galimybė tapti TB platintoju ir užkrėsti kitus. Savivaldybės gydytoja pasidžiaugė, kad 2021 m. tokių atvejų tarp suaugusiųjų mūsų rajone nebuvo, o sergamumas vaistams atsparia TB buvo mažesnis už Lietuvos vidurkį. Tai parodo, kaip svarbu tęsti gydymą iki visiško pasveikimo.

Siekiant išsiaiškinti vaikų užsikrėtimą tuberkulioze, teisės aktų nustatyta tvarka profilaktiškai tikrinami šešerių–septynerių metų ir rizikos grupėms priklausantys vaikai, paimant tuberkulino mėginius. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, 2022m. mūsų rajono savivaldybės asmens sveikatos priežiūros įstaigose tuberkulino mėginiai buvo paimti 173 vaikams, t. y.  65 proc. visų vaikų, kuriems reikėjo paimti tuberkulino mėginį (2021 m. – 45 proc., 2020 m. – 64 proc., 2019 m. – 72 proc.).

NVSC duomenimis, 2022 m. lyginant su priešpandeminiu laikotarpiu, Lietuvoje stebimas sergamumo TB mažėjimas. Praėjusiais metais buvo užregistruoti 657, o 2019m. – 889 nauji TB atvejai. Marijampolės apskrityje praėjusiais metais užregistruoti 44 nauji atviros TB susirgimai, priešpandeminiu laikotarpiu, t. y. 2019 m., buvo daugiau – 49 (2021 m. – 29, 2020 m. – 33 atvejai). Mūsų rajono savivaldybėje atvirkščiai – naujų atviros TB atvejų praėjusiais metais padaugėjo – užregistruota 14 (13 iš jų buvo hospitalizuoti), o 2019 m. buvo 11 (2021 m. – 4, 2020 m. – 9 atvejai).

Reikia paminėti, kad, įkvėpę TB bakterijų, šia liga suserga ne visi – viskas priklauso nuo imuninės sistemos. Daugelis infekuotų TB bakterijomis niekada nesuserga. Jų organizme TB bakterijos išlieka neaktyvios visą gyvenimą ir ligos nesukelia. Tačiau kai kurių žmonių organizme, ypač tų, kurių imuninė sistema silpna, bakterijos tampa aktyvios, dauginasi ir sukelia TB.

Kartais TB simptomai gali būti ir labai nežymūs – sausas kosulys, bendras silpnumas, nuovargis. Todėl žmonės dažniausiai jų nesureikšmina ir kartais liga randama visai netyčia. Užsikrėsti TB gali kiekvienas, tiesiog su oru įkvėpus bakterijų ar jas suvalgius nuo neplautų rankų, kai pačiupinėjame durų rankeną. Todėl svarbu nepamiršti paprasčiausios higienos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.