Bitininkas pataria, kaip išsirinkti kokybišką medų

danylaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Pasibaigus ramiam, ganėtinai šiltam rudeniui ir prasidėjus darganotai žiemai padidėja rizika susirgti peršalimo ir nekitomis ligomis. Šiandien dažnas mūsų renkasi natūralius produktus, galinčius padėti įveikti pirminius sveikatos sutrikimus. Tad šįkart su ilgamečiu bitininku Jonu Danyla kalbame apie visiems gerai žinomą medų bei jo išsirinkimą.

Nuotr. Šakietis bitininkas J. Danyla ragina žmones atidžiau žiūrėti, kokį medų perka.

Medus – ir maistas, ir vaistas

Pokalbį apie lietuviško medaus kokybę inicijavęs ilgametis bitininkystės žinovas šakietis J. Danyla tvirtina, kad medus jau nuo seniausių laikų buvo vartojamas ne tik maistui, bet ir medicinoje. Senovės lietuvių mitologijoje bitės buvo vadinamos šventais Dievo vabalėliais, o jų naikinimas buvo laikoma nuodėme ir už tai buvo baudžiama. Menama, jog senovėje ypač buvo vertinamas medus ir vaškas. Šiandieniniame pasaulyje egzistuoja daug platesnis požiūris į darbščiųjų bitelių suneštą produkciją. Populiarūs įvairūs bičių produktai: medus, vaškas, pikis, bičių pienelis, bičių nuodai, žiedadulkės, bičių duona, iš kurių gaminami vaistiniai preparatai. „Bitės – entomofilinių žemės ūkio augalų žiedų apdulkintojos. Be bičių neapsieina  ir mokslas, jos – gamtos užterštumo indikatoriai“, - atkreipia dėmesį jau 40 metų bitininkyste užsiimantis J. Danyla.
 
Medaus rūšių savybės

Pasak šakiečio bitininko, kai kurie stebėtojai sako, kad Lietuvoje labiausiai vertinamas pavasarinis sodų ir kiaulpienių bei pienių medus. Liepų medaus bitės prineša ne kiekvienais metais, tai priklauso nuo gamtinių sąlygų. „Šiais metais liepos gausiai žydėjo. Dvi dienas bitės nešė liepų nektarą, o paskui prasidėjo lietingos dienos ir medunešis nutrūko“,- mena bitininkas J. Danyla.

Medų vertinantys žmonės nori nusipirkti tik gero ir kokybiško medaus. „Žmonės labai nenoriai perka šviesų ir net labai baltą medų, galvodami, kad tai su cukraus sirupu sumaišytas medus“,- pastebi J. Danyla.

Ilgametę patirtį bitininkystėje turintis bitininkas ragina atkreipti dėmesį į tai, kaip atrodo kai kurių rūšių medus. Pasak jo, rapsų medus – baltas arba šviesiai gelsvas. Šis medus turi silpną, malonų kvapą ir yra truputį kartoko skonio. Rapsų medų tinka vartoti esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, kepenų ligoms gydyti. Iš aviečių žiedų suneštas medus yra šviesios spalvos ir malonaus kvapo. Toks medus vartojamas susirgus peršalimo ligomis. Kaip teigė J. Danyla, dobilų medus  turi gelsvą ir netgi beveik baltą atspalvį, yra švelnaus skonio. Šis švelnų skonį turintis medus vartojamas sumažėjusiam skrandžio rūgštingumui didinti ir kepenų ligoms gydyti. „Liepų medus yra skaidrus arba gelsvai žalsvas, gana tirštas, turi liepų žiedų kvapą. Susikristalizavęs jis pasidaro kietas, gelsvos spalvos, jaučiasi liepžiedžių skonis“,- sakė bitininkas.

Cukrų keisk medumi

Vis daugiau žmonių įsitikina, kad cukrus yra klastingas. „Ankstesniais laikais, kai cukraus buvo mažiau ir jis buvo gana brangus, žmonės jį labai vertino. Dabar cukraus suvartojama labai daug ir jo poveikis žmogaus organizmui tampa netgi žalingas. Per didelis cukraus kiekis silpnina imunitetą, didina cukraligės pavojų ir skatina daugelio ligų vystymąsi. Dėl šių priežasčių cukrus pradėtas vadinti baltąja mirtimi“,- kalbėjo J. Danyla.

Žmonės, žinodami medaus gydomąsias ir maistines savybes, nori įsigyti  gero, nefalsifikuoto  medaus. J. Danyla teigė, jog geras medus kristalizuojasi, sudarydamas vienalytę masę. „Lipčiaus medus ilgiau nesikristalizuoja, bet jo kokybė yra gera. Nors jau daugiau kaip prieš tris mėnesius baigėsi medkopis, tačiau „Zanavykų turguje“ pardavinėjamas „šviežias“ labai skaidrus, į dirbtinį medų panašus medus“,- pastebi bitininkas. Jo teigimu, toks medus yra smarkiai atkaitintas, o gal ir su cukraus sirupu sumaišytas. „Toks „šviežias“ medus gydomųjų savybių tikrai neturi. Žmogus, pirkdamas medų, turėtų rimčiau rinktis šį produktą ir žiūrėti, iš ko perka“,- pabrėžė bitininkas J. Danyla. Beje, skystas medus paprastai būna vasarą. Jeigu šaltuoju metų laiku perkate skystą medų, tai jis tikrai bus pašildytas. Paprastai medų pašildžius jis praranda savo pagrindines naudingąsias savybes. Tuo tarpu natūraliai susicukravusiame meduje visos naudingosios savybės išlieka. Šiuo metu natūralus medus, suneštas iš Lietuvoje augančių augalų, gali būti parduodamas tik susicukravęs, nes šis procesas šviežiai išsuktame meduje įvyksta maždaug per nepilną mėnesį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.