Direktoriai optimizavime sutaupymo nemato, tačiau pokyčių gali būti ir daugiau

eikevicius r
Kudirkos Naumiesčio gimnazijos direktorius Romas Eikevičius sako: kol nepamatys ekonominio pagrindimo, tol nepatikės, kad optimizavus valgyklų tinklą bus sutaupyta. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ  
Gintarė MARTINAITIENĖ

Darbo grupė, analizavusi žmogiškuosius ir finansinius išteklius savivaldybės biudžetinėse ir viešosiose įstaigose, jau prieš kurį laiką baigė darbą ir savivaldybės administracijai pateikė situacijos įvertinimą ir pasiūlymus. Teigiama, kad susidėliojus darbų seką prioritetų viršūnėje, ką pirmiausiai reikėtų pertvarkyti, yra mokyklų valgyklos, tačiau pokyčių turėtų būti ir daugiau.

Jau anksčiau rašėme apie tai, kad būtent mokyklų valgyklų pertvarkos ketinama imtis pirmiausiai, tačiau viename iš paskutiniųjų mokyklos vadovų pasitarime šiuo klausimu pasisakę direktoriai teigė jokios ekonomikos optimizavime nematantys.

„Aš sutinku, kad kiekvienai naujovei mes iškart pasakom – ne. Esmė yra tokia, kad mes turime ieškoti, kur galima sutaupyti savivaldybės biudžeto lėšas. Tikrai nesakau, kad kažką sugriausim, kas jau sukurta, ir kursim naujai“, – aiškino vicemeras bei darbo grupės pirmininkas.

Anot jo, jeigu neliktų ugdymo įstaigų padalinių, kuriuose taip pat gaminamas maistas, jau vien elektros sąnaudos sumažėtų 16 tūkst. eurų. Vicemeras žadėjo susitikti ir situaciją su penkių ugdymo įstaigų vadovais, kuriuos palies valgyklų skaičiaus mažinimas, aptarti vietoje. Priminsime, kad ne po vieną, o kelias valgyklas turi ir pokyčių turėtų imtis šios įstaigos: Griškabūdžio gimnazija, valgyklą turinti ne tik gimnazijoje, bet ir greta esančiame darželyje, taip pat Paluobių bei Žvirgždaičių skyriuose (šio skyriaus nuo rugsėjo neliks), Lukšių Vinco Grybo gimnazija, turinti valgyklą gimnazijoje ir darželyje, Kudirkos Naumiesčio gimnazija irgi su atskira darželio valgykla bei valgykla Panovių skyriuje, Sintautų mokykla su savo bei darželio valgyklomis ir Gelgaudiškis, kur valgyklos yra mokykloje, darželyje ir Gelgaudiškio specialiojo ugdymo centre „Šaltinis“.

„Aš norėčiau, kai jūs atvažiuosite į Kudirkos Naumiesčio gimnaziją, atsivežtumėte tą ekonominį paskaičiavimą, aš kol kas nelabai suvokiu, kaip jūs siūlote ir sutaupysite tą elektros energiją. Atsivežkite tą paskaičiavimą Kudirkos Naumiesčio gimnazijai ir įrodykite mums, kad mes tikrai sutaupysime, tuomet mes suprasime tą ekonominę naudą“, – pasipiktinimo neslėpė Kudirkos Naumiesčio gimnazijos vadovas Romas Eikevičius.

Griškabūdžio gimnazijos direktoriaus Arūno Šalnaičio nuomone, savivaldybė tokiu sprendimu žymiai pablogins darželinukų maitinimą, jo nuomone, termosuose tiekiamas maistas bus blogesnės kokybės.

„Jei taupom etatų sąskaita – čia neina taupyti, valgyklos darbuotojams prailgėja darbo laikas, mes turime Paluobių neįgaliųjų centrą, kurio lankytojai maitinami tris kartus, vežioti reikės tris kartus. Nežinau, ką jūs skaičiuojat, aš ekonomijos čia nerandu“, – sakė A. Šalnaitis.

Į pokalbį įsijungusiam savivaldybės administracijos direktoriui Dainiui Grincevičiui keistai pasirodė direktorių pasisakymai, kad tiekiamas termosuose maistas bus šaltas ar neskanus.

„Pažiūrėkit „Varpo“ mokyklos pavyzdį, paklauskit, ar vaikai ten susirgo, ar prastai jaučiasi dėl termosuose tiekiamo maisto, jei netaupysim, tai neužteks nei tachografams, nei kitom mokyklos išlaidoms“, – svarstė administracijos direktorius.

Susipažinus su darbo grupės išvadomis bei siūlymais, numatoma centralizuoti ir įstaigų buhalteriją, be to, pasak mero Edgaro Pilypaičio, nuo 2022-ųjų pagal Vyriausybės nurodymą apskritai turės būti patvirtinta bendra buhalterinė apskaita – tokios šiuo metu rajono įstaigose nėra. Greičiausiai, kalbėjo meras, tai nebus kaip dabar yra Centralizuotos buhalterijos skyrius savivaldybėje ar toks darinys, kuris veikia kitose savivaldybėse, nes savivaldybėje būtų ir vietos stoka susodinti daugiau žmonių, tad ketinama pasirinkti vieną bazinę įstaigą, kur būtų įkurdinti keli buhalteriai, tvarkysiantys biudžetinių įstaigų buhalterinius reikalus.

„Vienas gal apskaitą tvarkytų, kitas inventorių, atlyginimus, kitas būtų vyriausias buhalteris“, – numatomomis gairėmis dalijosi meras, pabrėžęs, kad kol kas tai tik preliminarus planas.

Tiesa, anot mero, didelis iššūkis, kad ir švietimo įstaigos yra be nuolatinių vadovų, tačiau pagal valdymo išlaidas lėšų neužtenka net pavaduotojams. Nuolatinių vadovų vis dar neturi ir kai kurios kultūros įstaigos, pavyzdžiui, Kudirkos Naumiestis, Sintautai. Apie kultūros tinklo sutvarkymą irgi neišvengiamai reikia kalbėti, tačiau dabar laikomasi nuostatos, kad pirmiausiai darbe turėtų  apsiprasti naujieji Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vadovai – vedėjas bei vedėjo pavaduotoja, kurie geriau susipažinę su situacija pateiktų savus siūlymus ir matymus. Tad taip ir nebeaišku, kuri įstaiga kurios padaliniu galėtų tapti (o gal liktų savarankiškomis), nes anksčiau svarstyta, kad, pavyzdžiui, Sintautai galėtų būti Šakių kultūros centro padaliniu, iš D. Jakavičiaus kalbos buvo galima suprasti, kad Kudirkos Naumiestis visgi turėtų būti savarankiška įstaiga.

Vicemeras mano, kad kultūrinis ir turistinis potencialas būtent Kudirkos Naumiestyje neišnaudojamas. Čia, sako jis, ypač išskirtinė vieta vien tuo, kad itin arti galima priartėti prie Rusijos sienos, tad iš galimai naujojo vadovo būtų tikimasi kur kas didesnio vietos įveiklinimo, bendradarbiavimo su turizmo centru, gyvybės miestelyje. Tačiau, panašu, šių pokyčių kol kas teks palūkėti, nes apie kultūros įstaigų vadovų konkursus nekalbama, tik Šakių kultūros centras nuo kovo 9 d. turi naują vadovę – konkursą laimėjo direktoriaus pavaduotojos pareigas iki šiol įstaigoje ėjusi Aistė Bakaitė, dar anksčiau vadovavusi Sintautų kultūros centrui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.