Ir pagerbė tremtyje kentėjusius, ir dalyvavo pilietiškumo pamokoje

kariai sintautuose
Sintautų mokyklos auklėtinius itin sudomino svečių atsivežta amunicija – granatsvaidis, kulkosvaidis, automatinis šautuvas G36.  Kariai mielai papasakojo apie ginklus bei pamokė, kaip juos tinkamai laikyti. D. Pavalkio nuotr.

Sintautų pagrindinės mokyklos mokiniai Gedulo ir vilties dieną paminėjo kiek neįprastu būdu. Mokyklos bendruomenė, Sintautų kultūros centro atstovai bei vicemeras Darius Jakavičius tremtyje kentėjusius Lietuvos gyventojus pagerbė prie simbolinio tremtinio paminklo. Čia buvo skaitomi tremtinių laiškų fragmentai, atspindintys visą skaudžią istoriją – nuo pat pirmųjų tremties dienų iki grįžimo atgal į tėvynę. O tradiciškai išreiškus pagarbą, moksleiviai pasinėrė į pilietiškumo ugdymui skirtas veiklas.
 
Mokyklon atvykę Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono II kuopos kariai mokinius supažindino su Lietuvos kariuomenės struktūra bei tikslais. Pasak būrio vado leitenanto Saltono, pagrindinė kariuomenės atliekama funkcija taikos metu – priešo atgrasymas, todėl labai svarbu kuo plačiau skleisti žinią, kokia ji yra stipri. Pirmieji žingsniai kariuomenėje prasideda nuo privalomosios karo tarnybos atlikimo, tad leitenantas pasidalino šauktinių gyvenimo detalėmis – papasakojo jų dienos rutiną bei akcentavo, jog itin svarbų vaidmenį paruošiant gerus karius atlieka vadai.

Anot leitenanto, ne visi tarnybą kariuomenėje pasirenka vedami vien patriotizmo. Kariuomenė siūlo puikias socialines garantijas bei solidų atlyginimą, tad kariai gyvena tikrai oriai.  Visgi vyras ragino neužmiršti, jog, susiklosčius liūdnoms aplinkybėms, gali tekti atlikti tikrąjį savo darbą. Be to, tarnaujant kariuomenėje, nėra konkrečių darbo valandų – tave gali iškviesti bet kuriuo paros metu, o kartais miškuose tenka praleisti ištisas dvi savaites.

„Išeidami į mišką turime tik kuprinę ir savo ekipuotę, vandens bei maisto papildymus. Per tas dvi savaites vykdome operacijas, darome planavimus. Būna tikrai intensyvus laikas, miegame tik po 3–4 valandas. Bet patys žinome, kur atėjome. Sunkiausia būna šeimoms, kurios mūsų taip ilgai nemato, bet jeigu myli – palauks“, – su šypsena kalbėjo leitenantas Saltonas.

Aptarę kario profesijos subtilybes, svečiai pademonstravo atsivežtą amuniciją ir ginklus, o tai tapo tikra atrakcija mokiniams, nes šiems buvo leista ne tik paganyti akis, bet ir viską pačiupinėti bei pasimatuoti.

Atsisveikinus su kariais, dienos programa toli gražu nesibaigė. Moksleiviams apie savo profesiją taip pat papasakojo pasieniečiai bei kinologai, motoakrobatikos pasirodymą pademonstravo pasaulio čempionas, motoakrobatas Paulius Labanauskas.

Sintautų pagrindinės mokyklos direktorius Romualdas Vadluga sako, kad taip paminėti Gedulo ir vilties dieną įkvėpė Švietimo ir sporto ministerijos idėja mokyklose įvesti pilietiškumo ir gynybos įgūdžių lavinimo kursus. Tad karių ir pasieniečių pravesti užsiėmimai tapo savotiška šios idėjos realizavimo užuomazga.

Agnė Kereišiūtė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.