Protegavimo šešėlis krito ant savivaldybės valdomos įmonės

slederis kauke
Anot Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo Arvydo Šlėderio, į savivaldybę dviejų daugiabučių namų pirmininkai buvo pakviesti išaiškinti, kaip taisyklingai susidaryti gyventojams jungtinės veiklos sutartis, nes sudarant jas buvo įvelta klaidų. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Rajono taryba paskutiniajame posėdyje galutinai pritarė UAB „Šakių komunalinis ūkis“ prijungimui prie kitos savo valdomos įmonės – UAB „Šakių šilumos tinklai“. Svarstant šį klausimą buvo iškelta problema dėl daugiabučių namų administravimo – kai kuriems tarybos nariams atrodo, kad savivaldybės valdoma įmonė kaip daugiabučių namų administratorius rinkoje veikia nevienodomis sąlygomis su konkurentais, o savivaldybė proteguoja savo įmonę.

Šakių rajono savivaldybės taryba 2019 m. lapkričio 22 d. sprendimu pritarė inicijavimui reorganizuoti UAB „Šakių komunalinis ūkis“ ir prijungti ją prie kitos 100 proc. valdomos savivaldybės bendrovės. Abi įmonės glausis po vienu stogu, vadinsis „Šakių šilumos tinklai“, vadovaus dabartinis bendrovės direktorius Raimondas Rauckis. Gegužės 22 d. tarybos sprendimu buvo žengtas kitas reorganizavimo žingsnis – taryba pritarė reorganizavimui ir parengtoms reorganizavimo sąlygoms. Anksčiau ne kartą viešumoje buvo pateikta, kad įmonių sujungimas turėtų sumažinti UAB „Šakių komunalinis ūkis“ administravimo kaštus ir duoti teigiamų rezultatų traukiant šią įmonę iš finansinės duobės. UAB „Šakių komunalinis ūkis“ laikinai visą reorganizacijos laikotarpį vadovavęs R. Rauckis sako, kad pokyčiai yra tik į gera. Pasak direktoriaus, iš pradžių dar teko galvoti, iš kur imti pinigų šios įmonės darbuotojų algoms, bet vėliau, padidinus paslaugų spektrą, sumažinus administravimo kaštus ir padarius kitus pokyčius mažoje, bet iki begalybės praskolintoje įmonėje, ji metus užbaigė su labai minimaliu minusu. Tiesa, niekur nedingo ankstesnės skolos, kada buvę jos vadovai išnaudojo ir gyventojų kaupiamąsias lėšas ir kitais būdais susidarė skolos, kurios vis dar siekia 200 tūkst. eurų, bet, pasak R. Rauckio, pernai bendrovė toliau į skolas negrimzdo.

Apie skolų gyventojams kompensavimą ir UAB „Šakių komunalinis ūkis“ daugiabučių namų administravimo funkciją tarybos posėdžio metu užklausė tarybos narys Mindaugas Tarnauskas. Pasak M. Tarnausko, viskas, kas su šia įmone vyko visais jos gyvavimo metais, – tai tik gyventojų pinigų, kuriuos dabar turės grąžinti tie patys rajono gyventojai per įstatinio įmonės kapitalo didinimą, švaistymas. Tam dabar yra numatyta 70 tūkst. eurų iš rajono biudžeto.

„Eilė vadovų įmonėje ir eilė keistų sprendimų. Viso to rezultatas – beveik 200 tūkst. eurų minusas. Tokiai mažai įmonei, kurios įstatinis kapitalas gal apie 50 tūkst. eurų, tai yra didžiuliai pinigai. Tarp šių pinigų yra beveik 100 tūkst. išvaistytų gyventojų kaupiamųjų lėšų. Jos turėtų būti sąskaitoje, bet jų nėra?! Kas atsakingas? Niekas. Dabar sumokėsime mes visi“, – konstatuoja M. Tarnauskas.

Pasak jo, tai dar ne viskas – UAB „Šakių komunalinis ūkis“, vykdydama daugiabučių namų administravimą, keistai elgiasi su namų gyventojais, kurie nori pasirinkti kitą administratorių arba sudaryti jungtinės veiklos sutartis. Anot M. Tarnausko, į jį kreipėsi dviejų daugiabučių namų pirmininkai ir pranešė, kad gegužės 21 d. į savivaldybę jie buvo iškviesti „keistiems pokalbiams“ ir jie esą pajutę tam tikrą spaudimą iš administratoriaus ir savivaldybės atsakingų specialistų. Beje, naujai pasirinkto administratoriaus (UAB „Mano būstas“) atstovai iš viso nebuvo pakviesti, apie susitikimą nebuvo jokios viešos informacijos. Tarybos nariui kilo klausimas, ar teisėtai elgiasi už šį klausimą atsakingo savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistai, į susirinkimą kviesdami tų daugiabučių atstovus (buvo kviesti Šakių miesto Draugystės tako 4-ojo namo ir Vytauto gatvės 19-ojo namo pirmininkai), kurių administratorius vis dar teisiškai yra pati savivaldybės valdoma įmonė. Šie daugiabučiai nuo pradžių buvo administruojami UAB „Šakių komunalinis ūkis“, tačiau prieš kurį laiką sugalvojo pakeisti administratorių – pirmiausiai gyventojai sudarė jungtinės veiklos sutartį, o vėliau sugalvojo perduoti namų administravimą rajone veikiančiai UAB „Mano būstas“.

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis neneigė, kad pasikviesti dviejų daugiabučių namų pirmininkus buvo jų iniciatyva, tačiau tai nebuvo „joks  spaudimas pasirinkti vieną ar kitą administratorių“, tiesiog teisiškai administratorius šiems dviem daugiabučiams yra UAB „Šakių komunalinis ūkis“, nes kito administracijos direktoriaus įsakymo kol kas nėra. Įsakymo nėra, nes persiregistruodami į jungtinę veiklą, gyventojai prisidarė klaidų, o kaip jas ištaisyti esą ir buvo pakviesti tąkart paaiškinimui į savivaldybę.

„Gyventojus tam ir pasikvietėme, kad paaiškintume, kaip teisiškai pakeisti ir įforminti, ir pasirinkti kitą administratorių“, – sako A. Šlėderis.

Prielaidą, kad savivaldybės administracija proteguoja savo įmonę ir perša per prievartą ją rinktis gyventojams kaip savo namų administratorių, atmetė ir rajono meras Edgaras Pilypaitis, kuris priminė, kad savivaldybė yra ne kartą siūliusi konkurentams UAB „Mano būstas“ perimti visų rajone esančių daugiabučių namų administravimą. Pasak mero, savivaldybė turi prievolę užtikrinti daugiabučių namų administravimo funkcijos vykdymą rajone, todėl nieko keisto, kad ji sužiūri, kontroliuoja administratorių veiklą rajone ir stebi, kad viskas vyktų teisiškai ir teisėtai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.