Skatina legalizuoti maisto gamybos veiklą namuose

paskeviciene kristina1
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento specialistė, maisto produktų inspektorė Kristina Paškevičienė sako, kad tarnyba visuomet pasirengusi pagelbėti ketinantiems registruoti maisto gamybą namuose. „Draugo“ archyvo nuotr.

Švenčių laikotarpis tai toks metas, kai saldumynus, įvairius užkandžius šeimininkės gamina ne tik sau ir savo šeimos nariams, bet norėdamos užsidirbti nusprendžia ir parduoti. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Marijampolės departamento specialistė, maisto produktų inspektorė Kristina Paškevičienė primena, kad 2019 m. įsigaliojo supaprastinti reikalavimai, kuriais remiantis asmenims leidžiama maistą gaminti namuose ir parduoti juos galutiniams vartotojams, tad ragina nebijoti ir kurti smulkų maisto gaminimo verslą, veiklą legalizuoti.  
 
Pasak specialistės, svarbiausia apsispręsti, kokią produkciją namuose gaminti – ar kepinius ir kitus miltinius maisto produktus, ar ruošti valgius ir patiekalus. Tokiai gamybai namų sąlygomis taikomi kiekio reikalavimai. Jei miltinės ir kreminės konditerijos gaminys, duonos ar pyrago kepinys svers daugiau kaip 250g, jų per dieną namuose bus galima pagaminti ne daugiau kaip penkis (pavyzdžiui, kepti tortus, pyragus, šakočius ir pan.). Smulkiųjų duonos ar pyrago kepinių, miltinės ir kreminės konditerijos gaminių, kurių svoris bus ne didesnis kaip 250 g (pavyzdžiui, ragelių, bandelių, meduolių, keksų, keksiukų, spurgų, pyragaičių ir kt.), per dieną bus galima pagaminti ne daugiau kaip 100 vnt., o sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių – sausainių, džiūvėsių ar kūčiukų ir kt.  – ne daugiau kaip 7 kg.

„Apsisprendę imtis šios veiklos fiziniai asmenys turi pasitikrinti sveikatą, išklausyti privalomus higienos žinių kursus, išsitirti vandenį, įsigyti rankų, paviršių plovimo / dezinfekavimo priemonių“, – sako K. Paškauskienė ir priduria, kad imantis maisto gamybos veiklos didelių investicijų į namų virtuvę nereikės, bus atkreiptas dėmesys tik į pačius svarbiausius saugaus maisto tvarkymo aspektus.

Žinoma, patalpoms keliami esminiai higienos reikalavimai, gaminant maistą reikės laikytis asmens higienos, namų verslui skirtas maistas turi būti laikomas atskirai nuo asmeniniam vartojimui skirto maisto ir tokiomis sąlygomis, kuriomis būtų apsaugotas nuo mikrobinės ir fizinės taršos iki patiekimo galutiniam vartotojui.

VMVT Marijampolės departamentas visiems pradedantiems ir jau gaminantiems maistą namuose pataria kreiptis į specialistus, išsiaiškinti reikalavimus ir legalizuotis.

„Visi norintys yra konsultuojami jiems rūpimais klausimais, kartais žmonės kreipiasi net kelis kartus, prašo pagalbos pildant dokumentus, niekada neatsisakėm padėti, visada smulkiai pasakojama, kokie reikalavimai, kur išklausyti higienos įgūdžių kursus, kur rekomenduojam įsigyti vieną ar kitą reikalingą priemonę ir t.t.“, – tikina K. Paškauskienė.

Ji informuoja, kad Šakių rajone registruoti keturi paruoštų valgių ir patiekalų gamyba užsiimantys gamintojai, kepyklos veiklą ir miltinių produktų gamybą mažais kiekiais registravę 12 gamintojų. Visoje Marijampolės apskrityje (įskaitant Šakių r.) paruoštų valgių ir patiekalų gamyba mažais kiekiais registravę 25, kepyklos veiklą ir miltinių produktų gamybą mažais kiekiais – 71 gamintojas. Skelbiama, kad šiuo metu Lietuvoje įvairius maisto produktus bei patiekalus nedideliais kiekiais gamina ir tiekia vartotojams per 1500 gamintojų ir kasmet, ypač prieš trejus metus supaprastinus reikalavimus, šis skaičius tik didėja.

Tarnyba perspėja, kad visiems maisto srityje nelegaliai dirbantiems asmenims taikomos griežčiausios sankcijos, nes netinkamai tvarkant maistą kyla pavojus žmonių sveikatai.

Norintys reikalavimus išsiaiškinti detaliau ar ketinantys registruoti maisto gamybą namuose, turėtų kreiptis į VMVT Marijampolės departamento Šakių skyrių, esantį Bažnyčios g. 6, Šakiai, arba skambinti tel. (8 345) 51 448.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.