Tarybos NE - privačios įstaigos norui teikti socialines paslaugas

zaleckieneGintarė MARTINAITIENĖ

Rajono taryba vienbalsiai pritarė dalyvavimui Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos organizuojamame pilotiniame (bandomajame) projekte dėl kompleksinės integruotos pagalbos į namus teikimo. Nors UAB „Dalios Zaleskienės“ ambulatorija buvo pateikusi prašymą teikti šias paslaugas, klausimas dėl ambulatorijos įtraukimo į socialinių paslaugų teikėjų sąrašą buvo išbrauktas iš tarybos darbotvarkės.

Nuotr. D Zaleskienė teigė, kad jai buvo aiškinama, jog pakeitus įstatus nebus problemų būti įtrauktiems į socialinių paslaugų teikėjų sąrašą, tačiau, kaip paaiškėjo, to neužteko.

„Manau, nereikia keisti darbotvarkės. Siūlau šio klausimo neišimti ir balsuoti. Ar priimsime, ar ne, kitas klausimas. Komitetuose su visa medžiaga susipažinome, išklausėme. Tuo labiau, kad D. Zaleskienė su prašymu į administracijos direktorių kreipėsi gegužės 19 dieną. Išimdami šį klausimą iš darbotvarkės parodysime nepagarbą jį inicijavusiam žmogui, juk jis dėjo pastangas, keitė veiklos nuostatus“, - tarybos posėdžio metu siūlė Edmundas Rinkevičius. Visgi nuspręsta šį klausimą išimti iš darbotvarkės. Už tai, iš 22 posėdyje dalyvavusių tarybos narių, balsavo 15, susilaikė penki, o prieš išėmimą balsavo vienintelis E. Rinkevičius. Pati D. Zaleskienė viename iš komitetų posėdžių stebėjosi tokiais rajono valdžios sprendimais. Medikė aiškino, kad jai buvo liepta pakeisti įstatus, neva tuomet viskas bus gerai, o tai padarius vis vien randama prie ko prikibti ir neleisti privačiai įstaigai įsilieti į socialinių paslaugų teikėjų gretas.
 
Daugelyje komitetų posėdžių klausimą dėl galimybės D. Zaleskienės ambulatoriją įtraukti į socialinių paslaugų teikėjų sąrašą buvo nuspręsta atidėti vėlesniam laikotarpiui, motyvuojant, kad yra nemažai neaiškumų. Ypač finansavimo prasme. Meras Juozas Bertašius akcentavo, kad nėra ko skubėti. „Šokame ten, kur dar nereikia. Projektas bus įgyvendinamas 2013 – 2015 metais, tai kodėl ambulatoriją jau reikia įtraukti į 2012 metų socialinių paslaugų planą. Iš kur tada bus gaunamos lėšos, jei jos nenumatytos. Niekas apie šiuos metus nekalbėjo. Pagal popierius jau šiais metais jie teiktų paslaugas. Nesuprantu“, - posėdžio metu, vartydamas dokumentus, aiškino J. Bertašius. Jis sutiko su argumentu, kad lėšos šioms paslaugoms teikti skiriamos iš valstybės biudžeto, tačiau jas įsisavinti galima tik per savivaldybes. „Tada mes dalį lėšų turime nuimti nuo Socialinių paslaugų centro, kuris yra mūsų viešoji įstaiga. Nejaugi mes, įpusėjus metams, norime keisti socialinių paslaugų planą?“ – teiravosi rajono vadovas. Be to, jis kėlė klausimą, kodėl galimybė teikti šias paslaugas nebuvo siūloma kitoms ambulatorijoms, tačiau tiek D. Zaleskienė, tiek Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė aiškino, kad apie kompleksinį socialinių paslaugų teikimą, kai neįgaliuoju namuose rūpintųsi tiek slaugytojas, tiek socialinis darbuotojas, kalbėta seniai. „Vakar sakėte, kad buvo siūlyta ir kitiems, šiandien jau aiškinate, kad atskirai nieko neinformavote“, - kreipdamasis į L. Pocevičiūtę kalbėjo administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis. Jam pritardamas meras aiškino, kad apie tokią galimybę nežinojo daugelis rajono ambulatorijų, tad J. Bertašiui nesuprantama, kodėl iš didelio būrio pasirinkta būtent privati D. Zaleskienės vadovaujama įstaiga. D. Zaleskienė tikino, kad jos asmeniškai niekas nei dalyvauti projekte, nei teikti paslaugas nekvietė, ji pati, išgirdusi, kad yra tokia galimybė, pareiškė norą. „Kodėl reikia mums užkirsti kelią. Jei nepatiks mūsų teikiamos paslaugos, galės eiti į Socialinių paslaugų centrą, jei nepatiks jų – pas mus. Konkurencija nė vieniems neleistų užmigti ant laurų. Mes tik norime turėti slaugomų žmonių“, - kalbėjo D. Zaleskienė.

Vaidas Balčiūnas Ūkio komitete aiškinosi, ar įtraukimas į socialinių paslaugų sąrašą jau iškart numato ir finansavimą. Be to, jis kalbėjo, kad galbūt būtent iš šios ambulatorijos reikėtų imti pavyzdį. „Kaip matome, privatus sektorius jau pasirengęs teikti paslaugas, o Socialinių paslaugų centras, kaip suprantu, dar neturi licencijos, tai gal į tai reikėtų atsižvelgti“, - siūlė tarybos narys. D. Zaleskienė aiškino, kad nesvarbu, ar projektas bus vykdomas, ar ne, tačiau ambulatorija bet kuriuo atveju nori būti įtraukta į socialinių paslaugų teikėjų sąrašą. Ar šis klausimas bus įtrauktas į kito mėnesio rajono tarybos darbotvarkę, kol kas neaišku.
Šiuo metu socialines paslaugas rajone teikia Socialinių paslaugų centras. 2013-2015 metais, įgyvendinant ministerijos projektą, planuojama teikti kompleksines paslaugas, į darbą įtraukiant ir slaugytojus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.