Pradėti pildyti grūdų aruodai

kombainas2Vasaros metu daugelis gali atsipūsti ir pailsėti nuo sunkių darbų atostogaudami, tačiau tik ne ūkininkai, kuriems dabar prasidėjo pats darbymetis. Didėjantis kombainų skaičius laukuose ir nuimamo derliaus kiekis rodo, kad šie metai yra palankesni ir tikimasi sulaukti gausesnio derliaus nei praėjusiais metais.

Nors dabar dar tik pati javapjūtės pradžia, tačiau tokia gera pradžia galbūt jau reiškia pusę darbo. Derlius dar tik pradėtas imti, tačiau jau galima po truputį, bet labai atsargiai džiaugtis. UAB „Agrogimas” direktorius Vidas Jonaitis tikino, kad sunku prognozuoti derlių dar tik pradėjus javapjūtę. „Kai viskas bus aruode, bus galima tiksliai pasakyti, ar derliaus šiais metais sulaukėme daugiau ar mažiau, lyginant su praėjusiais”.

Šiais metais buvo ir labai karštų, ir labai lietingų orų, tačiau jie nesutrukdė ūkininkams džiaugtis dabartiniu derliumi. Žemės ūkio skyriaus vedėjo Alfrido Vigelio teigimu, nors oras buvo labai įvairus, tačiau kaip ir praėjusiais metais, nebuvo sulaukta ūkininkų kreipimųsi dėl iššalusių pasėlių ar dėl lietaus ir vėtrų padarytų nuostolių. Pačiomis pirmomis derliaus nuėmimo dienomis į sandėlius buvo gabenamas žieminis rapsas, dabar pjaunami žieminiai miežiai, kviečiai, ir kvietrugiai.
 
Grūdinių kultūrų augintojams šie, kaip ir visi kiti praėjusieji metai, nieko naujo dėl supirkimo kainų nesako. Jos, kaip ir kiekvienais metais, yra nestabilios – vieną dieną gali pakilti, o kitą − ženkliai sumažėti.

V. Jonaitis apie nuolat šokinėjančias supirkimo kainas sakė, kad šiuo metu jos yra truputį pakilusios. Toks kainų svyravimas gali būti dėl daugybės priežasčių: sausros, lietaus, energijos žaliavų kainų, ekonominės situacijos ir daugybės kitų atvejų.

Dalis rajono ūkininkų iš anksto sudaro pardavimo − pirkimo sutartis. Praėjusiais metais sumažėjo tokių sutarčių sudarymų, šie metai taip pat ne išimtis. Tik keletas žemdirbių išdrįso surizikuoti ir pasirašė išankstines sutartis. Tokia sutartis yra rizikinga, nes ją pasirašęs ūkininkas gali arba daug išlošti, arba nuostolingai pralošti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.