Šiferis – galvos skausmas žmonėms ir gamtosaugininkams

siferis2Kaip atsikratyti statybinėmis atliekomis – galvosūkis kiekvienam, kuris pradeda statybas. Viena iš šių atliekų – asbestinė stogo danga.

Nuotr. Kiekvienas asmuo kartą per metus pusę tonos statybinių atliekų į stambiagabaričių atliekų aikštelę gali pristatyti nemokamai.  

„Šakių rajone išaiškinti 4 pažeidimai, kai šiferis išpiltas ant bendro naudojimo kelių, konteineriuose ar miške“,- skelbia Šakių rajono aplinkos apsaugos agentūra. Išaiškintiems pažeidėjams teko surinkti asbesto atliekas, pristatyti jas į stambiagabaričių atliekų aikštelę ir Šakių rajono agentūrai pateikti šių atliekų pridavimo kvitų kopijas.

Pasak Stasio Pocevičiaus, Šakių aplinkos apsaugos agentūros inspektoriaus, šiferis yra ypač pavojingas sausas, kuomet jis trupa ar lūžta, nes smulkiausios jo dulkės patekusios į  plaučių alveoles ir nuolat jas dirgindamos gali sukelti vėžį.
 
Atsiradus europinei paramai keisti senus šiferinius stogus, daug kas nusprendė ja pasinaudoti. Pagal taisykles, seną asbestą šakiečiai turi pristatyti į Šakiuose esančią stambiagabaričių atliekų aikštelę. Pinigų stokojantiems ši išeitis ne visada atrodo priimtina, mat vienos tonos utilizavimo kaina - 339 Lt. Programos sąlygose numatoma, kad keičiantysis stogo dangą turi turėti dokumentą, patvirtinantį, jog šiferio atliekos priduotos utilizuoti. Jei nebūtų tokių sąlygų, tikriausiai  pažeidimų būtų dar daugiau.

Pridurtina, kad vienas asmuo į stambiagabaričių atliekų aikštelę pusę tonos statybinių atliekų per metus gali pristatyti nemokamai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.