Paminėtos dvi garbingos sukaktys

naumiestis minejimasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Birželio 28 dieną Kudirkos Naumiestis šurmuliavo nuo pat ryto,- čia surengta kraštiečių šventė „Gimtine, tu mano šventove”, skirta dr. Vinco Kudirkos vardo suteikimo Naumiesčiui ir paminklo dr. Vincui Kudirkai atidengimo 80 - mečiui paminėti.
 
Nuotr. Iškilminga šventės atidarymo akimirka.
 
Į Kudirkos Naumiestį, ištikimai saugantį ir puoselėjantį Tautos laisvės dainiaus, Lietuvos himno autoriaus Dr. Vinco Kudirkos atminimą, susirinko gausus būrys kraštiečių iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Zanavykų bendrijos narių. Iškilmingas šventės atidarymas surengtas miestelio centre, prie Dr. Vinco Kudirkos paminklo. Po iškilmingo šventės atidarymo ir sugiedotos Tautiškos giesmės šventės svečiai prie paminklo padėjo gėlių. Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinyje, Dr. Vinco Kudirkos muziejuje surengta konferencija, pavadinta „Istorine valanda“. Pranešimus skaitė skulptoriaus Vinco Grybo vaikaitė, muziejininkė Rasa Grybaitė, istorikas, humanitarinių mokslų daktaras Juozas Marcinkevičius, Nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė ir kiti pranešėjai.

1934 metais paminklo, kurį sukūrė skulptorius Vincas Grybas, atidengimo iškilmėse Naumiestyje dalyvavo apie 10 tūkst. naumiestiečių ir miestelio svečių. Tautine vėliava apdengtą paminklą atidengė Respublikos Prezidentas Antanas Smetona, pašventino vyskupas Mečislovas Reinys. Paminklo atidengimo iškilmėse miesto burmistras Zigmantas Skirgaila, išreikšdamas miesto tarybos ir gyventojų valią, kreipėsi į Prezidentą Antaną Smetoną, prašydamas Naumiesčiui suteikti Vinco Kudirkos vardą. Pokario metais paminklą buvo ne kartą bandyta sunaikinti, tačiau naumiestiečių valios ir pastangų dėka pavyko jį išsaugoti. Istorinių sukakčių proga Dr. Vinco Kudirkos muziejuje buvo atidaryta Vilniaus zanavykų bendrijos nario, inžinieriaus, kolekcininko Romo Treiderio parengta paroda „Tautiškos giesmės kelias į tautą“. Pristatyta gausi istorinių atvirukų kolekcija, eksponuojami pašto ženklai bei vokai, plakatai, fotografijose užfiksuoti paminklai su himno žodžiais.

Vakarop šventė persikėlė į miestelio aikštę, kur nuo pat ryto šurmuliavo prekybininkai, savo teminius kiemelius įsirengė Kudirkos Naumiesčio moterų klubo „Ievos“ narės, Tarpučių kaimo bendruomenės centras ir kiti. Šventės metu Smetonos laikų ponios klientus viliojo užsukti į arbatinę, svečiai galėjo apsipirkti krautuvėje, pasinaudoti fotoatelje paslaugomis. Susirinkusiems naumiestiečiams ir svečiams koncertavo seniūnijos meno kolektyvai, teatralizuotą pasirodymą pristatė Šakių cirko „Šypsena“ dalyviai, griežė Liepalotų kaimo kapela. Pagrindiniai šventės organizatoriai, - Kudirkos Naumiesčio kultūros centras, seniūnija ir Dr.Vinco Kudirkos muziejus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.