Pagarbos moterims niekada nebūna per daug

unguvaitiene gelesVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Tulpių žiedais pražydus parduotuvių prekystaliams, mūsų vyrai sukrunta, -  vėl  Kovo 8 – oji - Tarptautinė moters diena! Ir vėl prasideda diskusijos: tai sovietinė ar tarptautinė šventė, sveikinti ar nesveikinti bendradarbes, uošvienes, žmonas ir dukras?
 
Nuotr. Šakietė gėlininkė A. Unguvaitienė gali patvirtinti, kad pastaraisiais metais šakiečiai vyrai  Kovo 8 -ąją iš gėlių parduotuvės išeina su glėbiais tulpių, kurios skirtos mylimoms ir gerbiamoms moterims.
 
Vyrai, bijantys būti apšauktais sovietinių tradicijų puoselėtojais, nusiraminkite. Šios šventės užuomazgų galime aptikti net Antikos laikais. Istoriniai šaltiniai liudija, jog vieną dieną per metus Graikijos moterys reikalaudavo išskirtinio vyrų dėmesio. Tą dieną karingieji graikai turėdavo padėti į šoną savo ginklus, nutraukti visus mūšius ir būti su savo moterimis...

Šiandien visoje Europoje Tarptautinė moters diena yra tapusi moterų vienybės ir solidarumo diena. Ir ne paslaptis, visos moterys, Kovo 8 - ąją iš savo vyrų sulaukusios dėmesio ir pavasarinio gėlės žiedo, viliasi, kad šios gerumo apraiškos po savaitės  tikrai nenuvys kartu su tulpių žiedais...
 
Nepolitizuokime moterų šventės

Jau daugiau nei 26 - erius metus gėlininkystės versle besisukanti šakietė, bendrovės „Šakių gėlės“ direktorė  Alma Unguvaitienė gali patvirtinti, kad pastaraisiais metais šakiečiai vyrai tikrai stengiasi Kovo 8 -ąją tinkamai pagerbti ir nudžiuginti savo moteris. Nuo ankstaus ryto gėlių parduotuvę „šturmuoja“ ir jauni, ir pagyvenę vyriškiai, - kas glėbiais, o kas bent po kelis gėlių žiedus perka bendradarbėms, pažįstamoms ir mylimoms moterims. „ Iš tiesų, nors Moters diena visame pasaulyje švenčiama nuo senų laikų, gerai prisimenu, kai po 1991 metų įvykių kurį laiką Lietuvoje Kovo 8 – oji buvo visiškai nustumta į šoną, ignoruojama kaip atseit sovietinė šventė. Mūsų moterys tikrai pasigedo šios gražios šventės. Maždaug apie 2000 - uosius metus baigėsi šios dienos  politizavimas,-  ir vėl vyrai pradėjo sveikinti moteris“,-  laikmečio pokyčius prisimena pašnekovė. Tuomet vyrai labiau buvo linkę moterims dovanoti ne tradicines tulpes, o rinkdavosi įvairias kitas pavasarines gėles,- raktažoles, jacintus, rožes, gerberas, gvazdikėlius. „Jau bent penkerius pastaruosius metus vyrai ir vėl renkasi tradicinius tulpių žiedus. Žinoma, kartais perka rožių ar žydinčių gėlių vazonėliuose“,- pastebi A. Unguvaitienė. Beje, šakiečiai vyrai šią dieną tikrai nėra šykštūs,- vienas nuperka 25 gėlių žiedus, kitas - net 50 tulpių. Toks nemažas gėlių kiekis būna skirtas ne tik bendradarbėms ar pažįstamoms pasveikinti, - neretai tokia solidi puokštė yra dovanojama vienai mylimai moteriai. „Jei eilinę pavasario dieną parduodame maždaug po šimtą tulpių žiedų, tai Kovo 8 -ąją – po kelis tūkstančius tulpių. Didesnių organizacijų vadovai iš anksto užsisako ir po kelis šimtus tulpių, kurios būna skirtos moterims pasveikinti. Šiemet situacija kiek kitokia, nes Moters diena yra sekmadienį. Tikimės, kad vyrai savo bendradarbes apsispręs sveikinti penktadienį“,- sakė pašnekovė. „Gražu , kai vyrai moterims dovanoja gėles. Manau, tam ir kokių nors progų nebūtina ieškoti“,- pastebi šakietė, tikroji vyrų dosnumo liudininkė A. Unguvaitienė.
 
Proga padėkoti geradarėms

Na o ką apie Moters dienos šventę mano patys vyrai? Štai šakietis Arūnas Danielius sako, kad jam Kovo 8 – oji yra puiki proga pasveikinti visas tas moteris, kurios jam yra suteikę vienokią ar kitokią paramą darbinėje ar visuomeninėje veikloje. „Kadangi Valentino diena iš tiesų yra skirta tik vienai, mylimai moteriai, o Motinos diena - visoms mamoms pagerbti, tai ši Tarptautinė moterų diena būtent ir yra gera proga pasveikinti visas kitas dailiosios lyties atstoves. Juk ši diena vyrams gali būti ir tam tikros žvalgytuvės,- su tulpės žiedu turi puikią progą įsiteikti ne vienai moteriai, tikėdamasis ateityje sulaukti gal net ir tam tikro atsako...“,- su šypsena veide kalba Arūnas. Jis prisipažįsta, jog šią dieną pažįstamoms moterims išdalija bent 30 tulpių žiedų. „Tulpė - pati gražiausia gėlė. Man atrodo, kai moteris gauna vieną ar kelis gėlių žiedus, jos nuotaika ir darbingumas tą dieną tikrai pagerėja“,- įsitikinęs  Arūnas. Beje, jei moterims būti laimingesnėmis pakanka tik gėlės žiedelio, kodėl vyrams nepradėjus kuo dažniau jų džiuginti? „Dažniau dėmesiu ir gėlės žiedu gali nudžiuginti tą savo vienintelę, na o visų rajono moterų tikrai nenudžiuginsi“,- trumpai ir aiškiai vyrų galimybes įvertino moterų „ekspertas“ A. Danielius.
 
„Mes prie šios dienos tiesiog priaugę...“

„Tarptautinė Moters diena švenčiama visame pasaulyje, išskyrus Lietuvą. Mūsų šalyje ši diena kaip valstybinė šventė neminima. Deja, mes labai greitai kimbame į naujas amerikietiškas šventes, o pamirštame savo senąsias tradicines šventes. Moterys ir taip turi gana mažai jai skirtų švenčių, o valdžia nusprendė dar ir šią iš jų atimti“,- atvirai savo nuomonę išsakė Arūnas Jakaitis, bendrovės „Aletovis“ gamybos vadovas. Pasak jo, Kovo 8 - oji – tai tikroji moterų šventė. Net minties nekyla šią dieną nepasveikinti moterų su pavasariniu gėlės žiedu. Tos pačios nuomonės ir šakietis verslininkas Valdas Bugvilas: „Mes prie šios dienos tiesiog priaugę...“. Anot jo, nereikėtų lietuviams elgtis paranojiškai,- juk Kovo  8 - oji ir anksčiau buvo ne kokia nors sovietų sąjungos moterų šventė, o Tarptautinė moters diena. Šakietis neslepia, jog kiekvienais metais Moters dienos proga moterims išdalina bent 25 tulpes,- ir savoms , ir svetimoms. V. Bugvilo manymu, Moters diena bei  Motinos diena yra lygiavertės šventės, turinčios senas tradicijas. „Kiekviena moteris verta gėlės žiedelio ir labai džiaugiasi jį gavusi. Svetima dar ir bučkiu atsidėkoja...“,- pastebi pašnekovas.

Kiek atsargiau  šią dieną vertina  Šakių Meno mokyklos vadovas Einaras Martinaitis. Žinoma, Kovo 8 – ąją įstaigos vadovas nepamiršta pasveikinti savo darbuotojų moterų, tačiau neslepia, kad šios šventės nesureikšmina.„Sutinku su ta nuomone, kad moterims dėmesio niekada nebūna per daug. Nemanau, kad pagrindinė moterų pagerbimo diena turi būti tik Kovo 8 – oji. Juk galima moteris pasveikinti ir bet kurią kitą dieną, įteikti gėlės žiedą ar pasakyti gerą žodį. Aš tiesiog nesureikšminu šios dienos ir tiek. Kalbant apie dėmesį moterims, man solidesnė yra Motinos diena“,- savo požiūrį į moterims skirtas tradicines šventes išsakė E. Martinaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.