Nuvilnijo 423-ioji Šakių gimtadienio šventė

sakiai cicinas
Šakių miesto šventė sutraukė daugybę miestelėnų bei svečių, gausiausiai žiūrovų sulaukė koncertinė programa. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šeštadienį praūžė Šakių miesto 423-iasis gimtadienis. Pradėjo jį Šakių „Varpo“ mokyklos stadione įruoštoje scenoje besisukantys mūsų rajono šokėjai bei dainininkai, užbaigė Marijono Mikutavičiaus, vieno ryškiausių lietuvių scenos žvaigždžių, užkurta fiesta bei įspūdingi fejerverkai. Skambėjo sveikinimai ir padėkojimai iš Latvijos, Ukrainos šalių atstovų, kaimyninių savivaldybių – Kauno bei Kalvarijos – vadovų.  Buvo pagerbti rajono vardą garsinantys kraštiečiai.

Šakaičių kaimas pirmą kartą minimas 1599m. Oziemblovskių dalybų akte.

1719 m. Šakaičiai pavadinti Šakiais. Liepos 9 d. nuvilnijusią Šakių miesto gimtadienio šventę šiemet įprasmina LR Seimo nutarimas 2022-uosius paskelbti Sūduvos metais. Tad šios dvi reikšmingos progos ir sutilpo po šiųmečio Šakių miesto šventės šūkiu „Aš myliu Šakius!“

Dar balandžio viduryje Šakių kultūros centras informavo apie tai, kad liepos 9 d. išvysime Marijono Mikutavičiaus koncertą, kvietė įsigyti bilietus. Tačiau visai neseniai pasklidusi žinia, kad Šakių miesto šventės koncertai bus nemokami, išties nudžiugino.

Tiesa, prieš šventės atidarymą nušniokštęs lietus šiek tiek pakoregavo garsiausio Lietuvos motoakrobato Aro Gibiežos ir komandos pasirodymą Bažnyčios gatvėje, bet triukai išties sužavėjo šakiečius ir šventės svečius.

Miesto šventę iškilmingais akordais pradėjo Šakių kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestras (vad. Ugnius Arcabas) bei miesto šeimininkas, rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, kuris  sveikindamasis pasidžiaugė pirmiausiai atvykusiais miesto partneriais iš Ukrainos ir Latvijos, kaimyninių savivaldybių atstovais bei visais, kuriems Šakiai yra brangūs.

„Miestas – tai ne tik pastatai, aikštės, skverai ir gatvės. Svarbiausia yra žmonės. Jeigu yra žmonės, tai yra ir miestas. <...> O kiek žmonių, kurie iš Šakių išvažiavę ir pasklidę po pasaulį, į kitus šalies kampelius! Ir jie taip pat savo darbu liudija – aš iš Šakių krašto. Mes didžiuodamiesi galim sakyti, kad esam iš Šakių krašto, Sūduvos, kur net trys vyrai iš 20-ies signatarų dėjo parašus ant Vasario 16-osios akto. Manau, esam iš unikalaus, išdidaus krašto. Tokiais ir būkim“, – kalbėjo meras.

Sveikinimo žodį tarė ir Seimo nariai. Irena Haase pasidžiaugė Šakių krašto žmonėmis, kurie kasdien darbuojasi, puošia ir kuria mūsų gražų miestą. Seimo nario Giedriaus Surplio pastebėjimu, Šakių kraštas yra svarbios civilizacinės linijos paribyje, bet čia žmonės gyvena laisvai, oriai. Čia, Šakių krašte, gimė norminė lietuvių kalba, iš turtingų, pasiturinčių ūkininkų vaikų 19a.pabaigoje gimė Laisvės troškimas. Seimo narys, matydamas delegaciją iš Ukrainos, siūlė šakiečiams ateityje kažkurią gatvę Šakiuose pavadinti Ukrainos didvyrių vardu.

sakiai latvija
Šakiečius gimtadienio proga pasveikinti atvyko Latvijos bei Ukrainos delegacijos, su šių šalių miestais Ādaži ir Slobozhanska vadovais pernai buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Į sceną užlipęs Ādaži savivaldybės tarybos pirmininkas Māris Sprindžuks pirmiausiai savivaldybės merui įteikė vėliavą su miesto herbu sakydamas, jog tik prieš devynias dienas, t. y. liepos 1 d., Ādaži buvo suteiktos miesto teisės.

„Šakiai turi jau daugiau kaip 400 metų istoriją, o mes esam pats jauniausias Latvijos miestas. Dovanodami vėliavą viliamės, kad kuomet atvyksime kitą kartą, ji suplevėsuos kaip mūsų draugystės ženklas“, – kalbėjo M. Sprindžuks.

Šakiečių aplodismentais ir šūksniais „Slava Ukraini!“ buvo pasitiktas Slobozhanskos gyvenvietės tarybos pirmininkas Ivan Kaminskyi, kuris pasidžiaugė, kad taip gražiai tęsiasi bendradarbiavimas su Šakiais nuo pernai, kai buvo pasirašytas keturių šalių bendradarbiavimo memorandumas.

„Šiandien atvykome jus pasveikinti su miesto diena. Miesto, kuris priėmė nuo karo bėgančius mūsų šalies gyventojus. Dėkojame už suteiktą humanitarinę pagalbą. Tegul niekada virš jūsų galvų neskraido naikintuvai ir bombos, o būtų tik gražus ir saulėtas dangus“, – kalbėjo I. Kaminskyi.

Šakiečius miesto šventės proga sveikino ir kaimyniai – Kalvarijos savivaldybės meras Vincas Plikaitis bei Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Lukas Alsys. Svečiai pasidžiaugė Šakių savivaldybe kaip nuostabiais partneriais, linkėjo ir toliau puoselėti miesto tradicijas.

sakiai ambasadoriai
Menui, sportui, gamtai, mokslui, kulinariniam paveldui, knygai, medicinai, verslui nusipelniusiems asmenimis buvo įteikti rajono savivaldybės apdovanojimo „Šakių krašto ambasadorius“ ženklai, šventės metu atsiimti apdovanojimų atvyko net penkiolika iš 22-iejų nominantų, garsinančių rajono vardą. D. Pavalkio nuotr.

2022-ieji metai ypatingi ne tik todėl, kad tai Sūduvos metai, tai pirmieji metai, įrašyti į Šakių krašto istoriją, kuomet rajono vardą garsinantiems, labiausiai mūsų kraštui nusipelniusiems net 22-iems žmonėms įteikti „Šakių krašto ambasadoriaus“ ženklai (nominantai paskelbti liepos 8d. „Draugo“ laikraštyje – aut. past.). Apdovanojimai ir buvo įteikti Šakių miesto šventės metu, o jų atsiimti atvyko net penkiolika mūsų krašto ambasadorių, kurie savo vertingais darbais garsina Šakių kraštą. Viena iš jų – šokio meną puoselėjanti Gintarė Masteikaitė, ji pripažino, kad šis apdovanojimas jai netikėtas, bet labai džiugus.

sakiai mikutavicius
„Dabar jaučiuosi stipriai įsipareigojusi Šakiams. Jau kalbėjomės su kultūros skyriaus specialistais apie glaudesnį bendradarbiavimą. Tai, ką aš geriausiai žinau, – šiuolaikinį šokį žadėjau vežti į Šakius ir įtraukti į tą veiklą norinčius tuo užsiimti“, – tokiomis mintimis pakalbinta dalijosi kraštietė.

Bulvininkystės tradicijų puoselėtojas, naumiestietis, Bulvės muziejaus įkūrėjas Jonas Valaitis taip pat apsidžiaugė tokiu garbingu įvertinimu. Anot jo, jis atvykstantiems muziejaus lankytojams primena, kad atvyko į „Tautiškos giesmės“ gimtinę bei supažindina su Kudirkos Naumiesčio istorija.

„Manau, kad mes kažkokia forma garsinam ne tik savo kraštą, bet ir visą Lietuvą eksportuodami baldus. Siūlom nemažai išmanaus produkto, manau, tuomet ir Lietuva neatrodo pigaus produkto gamintoja“, – kalbėjo dar viena ambasadorė, UAB „Lauksva“ direktorė Loreta Valaitienė.

sakiai publika
Po sveikinimų, apdovanojimų kone tris valandas scenoje vyko Sūduvos krašto mėgėjų kolektyvų spalvingas koncertas. Na, o kol vieni gimtadienio šventės dalyviai klausėsi koncerto, kiti dairėsi po prekybininkų palapines. O štai Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyrius kone dvi dienas kepė „Skruzdėlyną“ ir šventės dieną vaišino visus atėjusius.

O jau apie devintą valandą į stadioną plūstelėjo tūkstantinė minia. Šakiečiai bei miesto svečiai gausiomis ovacijomis sutiko Lietuvos scenos grandą – Rytį Ciciną, o iki vidurnakčio minia šėlo su kita ryškiausia lietuviškos scenos žvaigžde – Marijonu Mikutavičiumi. Vakarą vainikavo Šakių miesto padangę nušvietę įspūdingi fejerverkai.

Seniai tiek žmonių Šakių miestan buvo sugužėję. Juk tam ir yra gimtadienis, kad būtų daug svečių, sveikinimų, linksmybių, apsikabinimų.

sakiai fejerverkas
Sūduvos krašto mėgėjų kolektyvų bei garsių Lietuvos atlikėjų koncertas, įspūdingi fejerverkai nepaliko abejingų. D. Pavalkio nuotr.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.