Kviečia į mainytuves Šakiuose

rubu mainytuves
Praėjusių metų lapkritį prasidėjusi mainytuvių iniciatyva balandžio 30d. atkeliauja į Šakius. Idėjos autoriai kviečia mainytis tvarkingais, nesuplyšusiais rūbais ir taip atsinaujinti bei nekurti CO2 pėdsako.

Per pastaruosius du dešimtmečius pasaulyje 60 proc. išaugo pirkėjų įsigyjamų drabužių kiekis, o rūbo dėvėjimo laikas sutrumpėjo perpus.   
 
Pranešime spaudai skelbiama, kad žvelgiant į nenešiojamus rūbus suvokiame apie jų pertekliaus problemą, todėl mainytuvių renginiai vis populiarėja. Lapkritį Vilniuje įvykusiose žiemos sezono drabužių mainytuvėse išmainyta daugiau nei 300 vienetų rūbų, o renginio metu ant kabyklų jų kabėjo daugiau nei 700. Kovo mėnesį Vilniuje vykusiose vasaros sezono drabužių mainytuvėse išmainyta daugiau nei 340 rūbų, o jų atnešta daugiau kaip  600 vienetų.  

Bent pusė po renginių likusių drabužių (tik tie, kurie buvo skirti šiltajam sezonui) perduoti organizacijai „Caritas“, kuri pastaraisiais mėnesiais teikė paramą nuo karo bėgantiems ukrainiečiams. Likę drabužiai išdalinti per skelbimus socialiniame tinkle, dalis jų taip pat pasieks Molėtuose organizuojamas drabužių mainytuves.

Atkreipiamas dėmesys, kad Europos Sąjungoje tekstilės ir avalynės naudojimas laikomas ketvirta didžiausia aplinkos taršos ir klimato kaitos skatinimo priežastimi, o tekstilės gamyba – trečia daugiausia vandens resursų reikalaujančia veikla.

„Kilogramas poliesterio gamybos sukuria 21 kg CO2 emisijų, kilogramas medvilnės – 28 kg CO2 emisijų. Po vasaros drabužių mainytuvių likę 260 vnt. drabužių svėrė apie 50 kilogramų, o 340 vienetų rūbų išmainyta renginio metu. Taigi galima teigti, jog vienas toks įvykęs mainytuvių renginys sutaupo daugiau nei toną CO2 emisijų“, – skelbia iniciatyvos autoriai ir į mainytuves kviečia atnešti nesuplyšusių, nesuteptų drabužių, kuriuos kitas žmogus galėtų su malonumu toliau nešioti.

Žinoma, rūbai mums nusibosta. Todėl Molėtų drabužių mainytuvėse „KuriKuri“ iniciatyvą pradėjusi iš Molėtų krašto kilusi Agnė Bitautaitė ves drabužių atnaujinimo tekstilės dažais dirbtuves. Ji yra gyvas pavyzdys, kaip turint dėvėtus drabužius atrodyti išskirtinai, stilingai, įdomiai.

„Savo veikla skatinu žmones pirmiausiai kūrybingiau pažiūrėti į savo spintą, galbūt netinkamą drabužį galime pataisyti, pakeisti jo siluetą, galų gale, jeigu rūbas tik atsibodo, galima jį dekoruoti, persiūti ar kitaip patobulinti, – sako Agnė Bitautaitė. – Taip ne tik atnaujinsite drabužį, bet ir patirsite tikrą meno terapiją, pažadinsite tą kažkur giliai viduje slypinčią kūrybinę energiją.“

„Ištirta, jog statistinis europietis per metus išmeta apie 11 kilogramų vien tekstilės atliekų. Tad bent kilogramą iš šio kiekio verčiau surinkite iš savo spintų ir balandžio 30 d. nuo 12 iki 17 val. atneškite į Šakių pagrindinėje aikštėje (esant blogam orui renginys persikels į Birutės g. 10 esančias patalpas) vyksiančias Šakių drabužių mainytuves. Galbūt išsirinksite kažką, kas atnaujins vasaros garderobą, o jei ir ne – drabužis toliau galės džiaugtis vasara kažkieno dėvimas, o ne tūnoti spintos tamsoje“, – skelbiama pranešime spaudai.

Atkreipiamas dėmesys, kaip vyksta mainytuvės: reikia atsinešti bet kokį kiekį tvarkingų drabužių ar aksesuarų, juos perduoti renginio savanoriams, kurie drabužius bei aksesuarus sukabina erdvėje, o jūs galite rinktis iš erdvėje išdėstytų drabužių, tada laimikiais pasigirti savanoriams, kad šie galėtų fiksuoti sėkmingus mainus. Taip pat priduriama, kad mainai vyksta daugiau atiduotuvės principu.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.