Parke tradiciškai karaliavo keturkojai

sunu paroda apdovanojimai
Konkurse „Best in Show“ paskelbtas absoliutus nugalėtojas, kuriuo tapo gigantiško dydžio kaunietės Tatjanos Biskaševskajos vokiečių dogas. Ne tik šiame konkurse sėkmė lydėjo ir Rasos Martinaitienės (trečia iš dešinės) amerikiečių akitą. A S. Šulskytės nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Visą praėjusį savaitgalį J. Lingio parkas tapo šunų mylėtojų traukos vieta. Čia Šakių kinologų klubas surengė dvi tradicines visų veislių šunų sertifikatines parodas „Zanavykų vasara 2023“ ir „Šakių taurė 2023“, kuriose varžėsi daugiau nei 100 veislių keturkojai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių.

Pasak Šakių kinologų klubo vadovo ir renginio organizatoriaus Valentino Stikliaus, šiemet į parodą atvyko kiek mažiau keturkojų nei įprastai – 330. Jo manymu, tam įtakos galėjo turėti po savaitės Lenkijoje vyksianti pasaulinė šunų paroda, tad greičiausiai keturkojai ir jų šeimininkai ruošiasi išvykai.

Dvi dienas J. Lingio parke visų dėmesys buvo skiriamas šunims. Juos lepino ne tik šeimininkai – glamonių negailėjo ir parodos lankytojai. Visi norėjo prisiliesti, paglostyti, pabendrauti. Tad po parko medžiais vyko tikrų tikriausi kaniterapijos seansai. Nepaisant karšto oro, kuris vargino ne tik žmones, bet ir jų augintinius, nuotaika buvo kuo puikiausia, visų veidus puošė šypsenos.

Nuo ankstyvo ryto vyko dalyvių registracija, o po net keturias–penkias valandas trunkančios ekspertizės ringuose teisėjai preciziškai apžiūrėjo šunis ir nustatė, kiek vienas ar kitas šuo atitinka veislei nustatytus standartus. Tada jų laukė parodomoji programa – ne viena dešimtis konkursų, kurių pasižiūrėti atvyko ne tik šakiečiai, bet ir svečiai iš kitų miestų bei rajonų.

sunu paroda 1
Tradicinėje Šakių kinologų klubo organizuotoje šunų parodoje buvo galima pasigrožėti daugiau nei 100 veislių šunimis. D. Vaitauskaitės ir A S. Šulskytės nuotr.

O pažiūrėti iš tiesų buvo į ką. Įvairių veislių šunys, pagal Tarptautinės kinologų federacijos kvalifikaciją suskirstyti į 10 grupių, varžėsi tarpusavyje, dalyvavo porų, mažylių, veteranų konkursuose. Šiemet veislynų konkurse abiejų dienų prizus susižėrė mūsų rajono veislynas „Medeinos giraitė“ (savininkas Mindaugas Vaitonis). Jų kurtsharai, išveisti kaip universalūs medžiokliniai ir šeimos šunys, sužavėjo ne tik žiūrovus, bet ir parodoje teisėjavusį Moldavijos kinologų sąjungos prezidentą Serghei Volinec, kuris jiems skyrė pirmas vietas.

Ši paroda buvo sėkminga ir girėniškei Rasai Martinaitienei. Jos veislyne „Amerikono Nota“ išveista amerikiečių akita Atlanta savo paklusnumu ir meilumu pavergė ne tik teisėjų, bet ir rajono savivaldybės mero Raimondo Januševičiaus širdį. Būtent ji pelnė Gražiausio lietuviško šuns, gimusio ir augančio Lietuvoje, vardą ir rajono savivaldybės mero taurę.

„Man priimtiniausi pudeliai, bet būtų buvę neetiška juos pasirinkti, todėl rinkausi labiausiai dėmesį patraukusį šunį, kuris ne tik gražus, bet matosi, kad atitinka visus veislės standartus, – komentavo meras, paklaustas, kodėl Šakių mero taurę atidavė būtent šiam šuniui. – Taip ir norėjosi priėjus apsikabinti šį tvirtą, minkštą, energingą, bet taip pat ir labai paklusnų gyvūną.“

Ir tai dar ne visi R. Martinaitienės augintinės Atlantos laurai, nuskinti praėjusį savaitgalį. Jau kai sekasi, tai sekasi: konkurse „Best in Show“ ji laimėjo antrą vietą, konkurse „Best in Group V“ buvo pirma, jai atiteko ir Gražiausio Šakių kinologų klubo šuns taurė.  

Šunų parodas „Zanavykų vasara 2023“ ir „Šakių taurė 2023“ vainikavo gražiausio parodos šuns rinkimai „Best in Show“. Iš beveik dviejų dešimčių konkurso dalyvių absoliučiu nugalėtoju paskelbtas kaunietės Tatjanos Biskaševskajos vokiečių dogas iš veislyno „Kantata“, kurį dėl taikaus charakterio būtų galima pavadinti ir švelniausiu parodos gigantu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.