Švč. Mergelės Marijos Gimimo didieji atlaidai

siluvos_atlaidaiNuo rugsėjo 7 d. vakaro šv. Mišiomis Šiluvoje prasidejo didieji Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai, kurie tęsėsi  iki rugsėjo 15 d. Šiemet Šilinės vyko Padėkos už laisvę metais, tad Šiluvos atlaidų metu buvo švenčiamas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-ties metų jubiliejus, meldžiamasi už Tėvynės dvasinį atsinaujinimą.

Nuotr. Kasdien į Šiluvą plūste plūdo tikintieji iš visos Lietuvos ir kitų kraštų.

Pagrindinės pamaldos, kurioms vadovavo Lietuvos vyskupai, vyko rugsėjo 12 dieną sakralioje aikštėje priešais Baziliką. Arkivyskupijos kunigai kasdien nuo ryto iki vakaro buvo pasirengę teikti maldininkams sielovadinius patarnavimus. Rugsėjo 11 dieną - Šeimų ir jaunimo dieną buvo meldžiamasi už sužadėtinius, šeimas, vaikus ir jaunimą. Jaunimas į Šiluvą šeštadienį atkeliavo pėsčiomis. Šiai dienai buvo parengta speciali programa, o vakare rodoma roko opera „Prisikėlęs“.
 
Kasdien Šiluvoje buvo laukiami piligrimai iš visos Lietuvos bei kitų kraštų. Paprastai per didžiuosius Šilinių atlaidus čia apsilanko iki šimto tūkstančių maldininkų iš visos Lietuvos bei įvairiausių užsienio šalių. Į šiuos atlaidus pasimelsti važiuoja ir mūsų rajono tikintieji. Pasak jų, įspūdžiai nenusakomi – gerumas, meilė ir pagarba vieni kitiems tiesiog tvyro ore, kuriuo kvėpuoji. Melstis į Šiluvą tikintieji plūsta nuo XV amžiaus, kai, pasak legendos, ant akmens piemenėliams pasirodė verkianti Mergelė Marija. Nustatyta, kad Marijos apsireiškimą matė tikri istoriniai asmenys – kalvinų seminarijos rektorius – bakalauras Saliamonas Grocijus ir Šiluvos kalvinų katechetas Mikalojus Fiera. Marijos apsireiškimo Šiluvoje tikrumą patvirtina ir nenutrūkstama kulto tradicija, Žemaitijos vyskupų rodomas išskirtinis dėmesys Marijos apsireiškimui Šiluvoje. Būriais plūstantys maldininkai čia patiria Viešpaties malonių, atgauna kūno ir dvasios sveikatą, prašo palaimos sau ir savo artimiesiems.

Šiluvoje Marija išsakė didžiausią savo troškimą – kad būtų garbinamas jos Sūnus. Marijos troškimas turėtų tapti ir mūsų, krikščionių, troškimu garbinti Viešpatį Jėzų Kristų. Šiluvoje Marija rodė ne į save, bet į savo Sūnų Jėzų - tikrąjį Kelią, Tiesą ir Gyvenimą. Laukuose, kuriuose buvo ariama ir sėjama, Marija kvietė prisiminti prieš amžius šiose vietose pasėtą Dievo žodį, gyvybės žodį. Ir šiandien akivaizdu, kad tas žodis Lietuvoje gyvas!

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.