Kriūkiečiams gali skaudžiai atsirūgti europinis projektas

ulke nuotekosNors Europa moka milijonus, kad žmonių gyvenimo kokybė kaimuose pagerėtų, pasirodo, tokie projektai vietinių organizatorių dėka ne tik gadina nervus gyventojams, bet gali baigtis lėšų iššvaistymu.
 
Nuotr. „Ta siurblinė kainuos apie 10 tūkst. litų. Iš kur žmonės paims tokius pinigus? Ką jūs vyrai dabar galvojat?“- piktinosi Z. Ulkė (kairėje).
 
Jei Kriūkų miestelio Taikos gatvės nuotekų tinko trasa nebus pagilinta pusmetriu, prisijungimas prie bendros kanalizacijos gyventojams gali atsieiti net iki 10 tūkst. litų statant specialias siurblines.

Jau prieš kurį laiką vietos gyventojai, matydami šią problemą, kreipėsi į savivaldybę, tačiau jokio atsakymo negavo. Tarybos narys Zenonas Ulkė paviešino šį klausimą komiteto posėdžio metu, tačiau tik jam griežtai pareikalavus buvo iškviestas Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, kuris turėjo paaiškinti susiklosčiusią situaciją Kriūkuose.

„Jei įvadinis šulinys prie sklypo yra žemiau įšalimo ribos, jis yra tinkamas pasijungimui nuotekoms. Kadangi Kriūkuose nelygus reljefas, dviem kaimynams reikia kooperuotis ir darytis mini siurblinukę. Kito kelio aš nematau“,- aiškino K. Kuncaitis. Pasak jo, vietovėse, kur yra raguvos, reikėtų daryti slėginę kanalizaciją, vien siurblinių pridėjimas pabrangina eksploatacijos kaštus.

„Kęstuti, nereikia įrodinėti tiesų, gal Jums priminti, kaip buvo su Šilo gatve? Mes ginčijomės, kad kvailysčių nedarytumėte ir sugebėjote perprojektuoti 3 metrais gilesnę trasą. Tai kodėl negalėjote to paties padaryti Taikos gatvėje? Šiuo atveju problema yra tik pusmetris,- aiškino Zenonas Ulkė. – Kiek kainuoja toks siurbliukas? Jei perpumpuoti į kitą gatvės pusę, ta siurblinė kainuos apie 10 tūkst. Iš kur žmonės paims tokius pinigus? Ką jūs vyrai dabar galvojat? Kaip tie kaimynai susikooperuos, gerbiamasis? Teoretikai esat.“

Anot Z. Ulkės, laiku nesiėmus sprendimų, už šitą europinį projektą savivaldybei teks grąžinti pinigus, nes gyventojai tikrai neprisijungs prie trasų – jiems labiau apsimokės dėl valymo įrenginių kreiptis į „Traidenio“ įmonę. „Lapkričio pabaigoje, gal gruodį, mes verksime čia susėdę, kai reikės grąžinti milijonus už neįvykdytą projektą. Tai ar ne pigiau „Šakių vandenims“ kooperuotis su rangovais ir projektuotojais ir mikliai perkloti tą trasą ir išspręsti problemą, nei sugriauti projektus ir susimokėti milijoną? Be to, jums iškart reikėjo pasidomėti, dar projektuojant, ar neiškils ši problema“- piktinosi Z. Ulkė.

„Ką jūs siūlote, toks variantas irgi galimas, tačiau aš negaliu atsakyti už atestuotus projektuotojus, už atestuotą techninę ekspertizę, kurie ekspertavo tą projektą“,- sakė K. Kuncaitis.

Pasak tarybos nario Henriko Zarembos, jei daiktas pastatytas, jis turi būti eksploatuojamas. „Iškart turėjo būti viskas numatyta, gyventojams turėjo būti pasakyta, kad jums, piliečiai, reikės kažkiek investuoti, reikėjo pasidomėti, ar jie sutiks. Dabar reikia užbaigti šį atvejį ir išspręsti“,- teigė H. Zaremba.

K. Kuncaitis pažadėjo pasidomėti, ką šiuo atveju galima padaryti.

Nuotėkų sistema tvarkoma ir kituose miesteliuose, kur susiduriama su ta pačia problema. Siurblinės yra netenkinantis variantas dar ir dėl to, jog dingus elektrai jos savo funkcijos neatlieka.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.