Kardinalūs pokyčiai apvertė gyvenimą aukštyn kojomis

silingisAsta GVILDIENĖ
 
Visi norime būti sveiki, laimingi, mylimi, tačiau nežinome, kaip to pasiekti. Pasimetę materialioje kasdienybėje ne vienas ieškome dvasinių dalykų kažkur toli už jūrų marių, o iš tiesų visa tai yra taip arti, šalia mūsų. Šįkart norime savo skaitytojus supažindinti su viena įkvepiančia sėkmės istorija. Per trejetą metų kardinaliai savo gyvenimą pakeitęs šakietis Nerijus Šilingis sutiko pasidalyti savo patirtimi su tais, kurie norėtų gyventi sveikiau ir laimingiau, tačiau nežino nuo ko pradėti.
 
Nuotr. N. Šilingis įsitikinęs, kad kiekvienas turime neribotas galimybes keistis.
 
Kas paskatino kardinaliai pakeisti gyvenimo būdą?
 
Bloga savijauta. Būdamas 25 – erių, kai žmogus pačiame jėgų žydėjime, jaučiausi kaip 50 – ies. Visą skauda, neina išsimiegoti, nėra energijos. Dažnai gėriau vaistus nuo skrandžio, nuo galvos skausmo. Nejaučiau gyvenimo džiaugsmo, nuolat lydėjo vidinė įtampa. Vieną dieną supratau - turiu kažką pakeisti. Jei jaunystėje taip jaučiuosi, tai kas manęs laukia ateityje? Tada pradėjau aiškintis, ką darau blogai, kokius įpročius turiu pakeisti, kad pasikeistų mano savijauta ir gyvenimas.
 
Nuo ko pradėjote keistis?

Pirmiausiai, nuo organizmo valymo ir maitinimosi įpročių. Anksčiau tikrai valgiau bet ką ir bet kada. Dažnai už vairo paskubom prarydavau kokį kebabą ar sumuštinį. Racionas buvo skurdus  ir nesveikas. Pavalgęs pietus, atrodo, turėtum pasikrauti energijos, o man būdavo atvirkščiai – dingdavo darbingumas, jausdavausi bejėgis ir norėdavosi miegoti miegoti miegoti. O atsikėlus, nieko negeriau. Galvos skausmas, bloga savijauta buvo nuolatiniai mano palydovai. Užterštas organizmas šaukte šaukėsi pagalbos.
 
Kas įkvėpė pokyčiams?

Ieškodamas, ką ir kaip turiu pakeisti savo gyvenime, kad gerai jausčiausi ir būčiau laimingas, daug skaičiau, domėjausi sveiku gyvenimo būdu. Mane „užkabino“ Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentės Sigitos Kriaučiūnienės seminaras, kuriame sužinojau, kad norėdami gerai jaustis, turime ne tik sveikai maitintis, bet ir susitvarkyti dienos režimą: kasdien judėti, grūdintis, atlikti kažkokias dvasines praktikas. Ji man atsiuntė visą savaitės programą, skirtą organizmo išvalymui. Nuo to ir prasidėjo mano pokyčiai.

Kokia tai buvo programa?

Tai buvo septynių dienų programa, pagal kurią reikėjo visiškai atsisakyti mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų, žalingų įpročių – alkoholio ir rūkymo. Valgyti tyloje, jaučiant kiekvieną kąsnį ir atsirandantį sotumą. Racioną sudarė tik augalinės kilmės termiškai neapdorotas maistas. Keltis reikėjo anksti, iki 6 val., šiek tiek pasportuoti ar tiesiog pasivaikščioti. Tada nusiprausti po šaltu dušu ir saikingai papusryčiauti. Pirmos trys dienos buvo labai sunkios. Žinojau, kad nebus lengva, todėl įkalbinėjau save, kad turiu tą savaitę truks plyš „ištraukti“. Sugrįžti atgal jau nenorėjau. Buvau tvirtai pasiryžęs keistis ir daugiau nesijausti taip, kaip jaučiausi iki tol.
 
Kokie buvo pokyčiai?

Dar nebaigus visos savaitės programos, ketvirtos dienos rytą atsikėlęs supratau, kad pasaulis nusidažė kitomis spalvomis. Buvo taip lengva, taip gera. Galbūt tik kažkada vaikystėje taip jaučiausi, kai niekas nerūpėjo, svaigino laisvės pojūtis. Tada supratau, kad noriu taip jaustis visada. Gyvenimas be įtampos, organizmas kupinas energijos, nors atrodo praktiškai nieko daug ir nevalgau. Anksčiau būdavo sunku iki Lukšių dviračiu numinti, o tada sėdau ir taip lengvai nuvažiavau į Gelgaudiškį ir atgal. Pajutau širdyje didelį džiaugsmą, kokio jau seniai nebuvau jautęs.  Supratau, kad noriu, jog taip būtų visada.
 
Kaip pasikeitė požiūris į gyvenimą?

Po savaitės išsivalymo programos, prie ankstesnio mitybos raciono negrįžau. Puikiausiai išsiverčiu be mėsos, žuvies ar kiaušinių. Pasikeitė požiūris į darbą ir materialius dalykus. Negi turiu dirbti penkias dienas per savaitę, kad savaitgalį galėčiau pašvęsti su draugais, atsigerti alaus ir persivalgyti šašlykų? Sveikata buvo paskutinėje vietoje. Galvojau, kad esu jaunas, tai galiu „tūsintis“ ir gyventi taip, kaip noriu. Tačiau tai buvo klaidingas požiūris. Beje, ir šiandien aš nesu visko atsižadėjęs – retsykiais ir traškučių paragauju ar kavos išgeriu. Vis dar turiu silpnybę saldumynams.

Pasikeitė ir vertybės. Jei anksčiau pirmoje vietoje buvo materialūs dalykai, o paskutinėje - sveikata, tai dabar viskas apsivertė aukštyn kojomis. Dingo stresas ir pyktis, viduje atsirado ramybė. Dviračio mynimas, pasivaikščiojimas gamtoje ar fizinis aktyvumas tapo tikrų tikriausia meditacija. Jei atsitikus nesėkmei anksčiau klausdavau savęs: „Už ką ši bausmė?“, tai dabar visada susimąstau, ko galiu iš to pasimokyti.
 
Kaip pradėjai intensyviai sportuoti?

Girdėjau aplinkinių žmonių kalbas, kad vegetaras gali būti tol, kol nedirbi sunkaus fizinio darbo. Nepavalgęs lašinių griovių kasti nepajėgsi. Aš norėjau tai išbandyti intensyviai sportuodamas. Tačiau ne tam, kad įrodyčiau kitiems, greičiau norėjau pats įsitikinti, jog atsisakius gyvulinės kilmės produktų galima gyventi pilnavertį gyvenimą, nepriklausomai nuo fizinio aktyvumo. Darydamas fizinius pratimus per tris mėnesius priaugau apie 13 kilogramų. Dviratis tapo mano draugu. Kai atrodė, jog numinti 56 km iki Kauno yra didžiulis iššūkis, tai dabar įveikti 300 km per parą - vieni juokai. Taigi rezultatas akivaizdus. Kūnas tapo atletiškas, gerokai padidėjo ištvermė ir fizinė jėga.
 
Kas pasikeitė pradėjus gyventi kitaip?

Pakeitus gyvenimo būdą, pasikeitė ir mane supantys žmonės. Jei anksčiau iš aplinkinių nesulaukdavau jokio supratimo ir palaikymo, tai dabar mane supa tik sveikai gyvenantys žmonės. Ne veltui sakoma: kai keitiesi pats, keičiasi ir tavo aplinka, draugų, pažįstamų ratas. Pasikeitė santykis su kitais, su pačiu savimi. Atsirado daugiau tolerancijos. Vienos tiesos vis tiek nėra – kiekvienas turi savo nuomonę. Galbūt tikrai užkietėjęs sveikuolis, išgirdęs, jog aš retkarčiais leidžiu sau paragauti traškučių ar išgerti kavos, manęs sveikuoliu nepavadintų, tačiau manau, kad visur reikia išlaikyti harmoniją. Jeigu savęs ribojimas ir didelės pastangos sukelia įtampą, tada neverta savęs prievartauti. Geriau palaukti, kol ateis laikas. Kiekvienas turime neribotas galimybes ir, jeigu tikėsime savo jėgomis ir prisiimsime atsakomybę už savo gyvenimą, galėsime pasiekti puikių rezultatų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.