Poreikiai nuolat didėja, lėšų kasmet - mažėja

seniunaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Rajono seniūnai praėjusią savaitę pirmajame šiais metais surengtame pasitarime daugiausia dėmesio skyrė finansinėms problemoms aptarti, išklausė savivaldybės specialistų informacijas apie numatomus naujus šių metų darbus ir projektus.
 
Nuotr. Seniūnai skundėsi dėl nuolatinio lėšų stygiaus vietinių kelių priežiūrai ir skurdžios seniūnijų materialinės bazės.
 
Šakių rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Lilija Sniečkuvienė seniūnams pateikė informaciją, kokie darbai jų laukia, ruošiantis artėjantiems savivaldybių tarybų ir merų rinkimams. Kai kuriose rajono rinkimų apylinkėse susiduriama su problemomis dėl neveikiančio internetinio ryšio. Kaip jau įprasta, įruošiant rinkimams seniūnijos teritorijoje esančių rinkimų apylinkių patalpas bei sprendžiant kitus organizacinius klausimus, nemaža darbų našta gula ant seniūnų pečių. Kaip sakė L. Sniečkuvienė, šiemet seniūnijų gyventojai, kaip ir ankstesniais metais, rinkimų dieną, kovo 1 -ąją, bus pavėžėjami į balsavimo vietas. Šiais metais Šakių rajonui Vyriausioji rinkimų komisija skyrė 15 balsadėžių. Iki vasario 5 dienos seniūnai turėtų pateikti informaciją, koks kiekvienos seniūnijos lėšų poreikis, įrengiant rinkimų apylinkių patalpas ir vykdant kitus su rinkimais susijusius darbus. Preliminariais duomenimis, kiekvienai seniūnijai ketinama skirti po 100 eurų, o didžiausią rinkėjų skaičių turinčiai Šakių seniūnijai - 200 eurų.
 
Įamžins kovotojų už krašto nepriklausomybę atminimą

Artėjant valstybės atkūrimo 100 - mečiui, kurį minėsime 2018 metais, rajone ketinama iki šios svarbios sukakties nuveikti nemažai prasmingų ir išliekamąją vertę turinčių darbų. Kaip pastebėjo rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, valstybė papildomų lėšų būsimiems darbams neketina skirti, tad teks suktis savomis jėgomis, rengiant investicinius projektus ir ieškant kitokių finansavimo šaltinių. Rajone bus įgyvendinama savanorių įamžinimo programa,- nutarta išleisti leidinį, kuriame bus surinkta informacija apie visus rajono savanorius ir Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius. „Kiekvienoje rajono seniūnijoje yra nemažai savanorių ir Vyčio kryžiaus ordininkų, kurie turėtų būti įamžinti atskirai kiekvienoje seniūnijoje. Visa reikalinga informacija apie konkrečius asmenis pagal seniūnijas jau yra sukaupta,- ją turi žurnalistas Vilius Kavaliauskas. Mes siūlytume įrengti specialias Atminties lentas, kuriose būtų surašyti visų už mūsų krašto laisvę kovojusių žmonių pavardės. Tokių žmonių kiekvienoje seniūnijoje yra tikrai nemažai. Sakykime, Lukšių seniūnija turi net 40 savanorių ir keturis Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius“,- kalbėjo vedėja A. Kasparevičienė.

2015 - ieji metai Lietuvoje yra paskelbti etnogfrafinių regionų metais. Kultūros ir turizmo skyrius jau turi paruošęs savo veiklos programą. Numatyta išleisti specialų leidinį, į kurį bus surinkta visa svarbiausia informacija apie Zanavykijos krašto papročius, tradicijas, kultūrinį ir architektūrinį paveldą. Informacija bus pateikta populiariai, kad kiekvienas leidinio skaitytojas galėtų suprasti esminius mūsų etninio regiono ypatumus. A. Kasparevičienė seniūnus paragino kuo aktyviau propaguoti zanavykiškas tradicijas, kaimo renginių metu populiarinti tautinį kostiumą. Seniūnijų vadovai turi patys galvoti apie lėšų paieškas, paraginti kaimo bendruomenių centrus rašyti projektus.
 
Prasidėjo biudžeto „pyrago“ dalybos

Iki vasario mėnesį įvyksiančio rajono savivaldybės tarybos posėdžio turi būti parengtas naujasis rajono savivaldybės biudžetas, tad šiuo metu savivaldybės Biudžeto ir turto skyriuje pats darbymetis. Kaip sakė šio skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, rajone nuolat mažėja gyventojų skaičius, tad mažėja ir pajamos, o išlaidos kasmet tik didėja. Praėjusių metų pabaigoje visi seniūnijų vadovai buvo pateikę paraiškas dėl atskiroms veiklos sritims reikalingo lėšų kiekio 2015 metams. Deja, ne visi pageidavimai bus patenkinti. Savivaldybės administracija sutinka, kad būtina stiprinti seniūnijų materialinę bazę. Pasak seniūnų, ypač trūksta technikos aplinkos, kelių tvarkymo darbams vykdyti. Šiuo metu seniūnijų darbuotojai priversti naudotis pačiais primityviausias įrankiais,- karučiais ir kastuvais. Pasak Griškabūdžio seniūno Sauliaus Naumavičiaus, itin reikalingi seniūnijoms būtų nedideli traktoriukai, su kuriais būtų galima nudirbti daug svarbių darbų. Rajono vietinių kelių tvarkymui planuoto pirkti greiderio nuspręsta atsisakyti. Administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio teigimu, tai itin didelės investicijos,- greiderio kaina siekia apie 290 tūkst. eurų, o jo išlaikymui kasmet tektų skirti dar ne mažiau kaip po 30 tūkst. eurų. Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis apgailestavo, kad savivaldybės kelių programai metams teskiriama 87 tūkst. eurų. Patarta kiekvienai seniūnijai ieškoti resursų viduje, daugiau taupyti, atsisakyti nereikalingų etatų. Seniūnai pageidavo, jog atsisakius pirkti greiderį, kiekvienai seniūnijai vietinių kelių priežiūrai turėtų būti skirta papildomų lėšų. Seniūnus pasiekė ir viena gera žinia,- šiemet vienai seniūnijai (už 10 tūkst. eurų) ketinama nupirkti lengvąjį automobilį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.