Ar Veršių kaimas keis pavadinimą?

versiaiRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Šakių rajono savivaldybė gegužės 21 d. gavo pasiūlymą keisti Veršių kaimo pavadinimą. Šios pilietinės iniciatyvos ėmėsi kaunietis Dainoras Lukas, kuriam Veršių kaimo pavadinimas pasirodė neestetiškas kaip ir dar keleto Lietuvos vietovių pavadinimai.
 
Nuotr. D. Luko iniciatyva pakeisti Veršių kaimo pavadinimą, mūsų rajone susidomėjimo nesulaukė.
 
Veršiai – skamba neestetiškai
 
D. Lukas yra pilietinės akcijos - vietovių pavadinimus keisti į gražiau skambančius, iniciatorius. Šakių rajono Veršių kaimo pavadinimas, anot iniciatoriaus, skamba neestetiškai ir ten gyvenantys žmonės nenusipelno, kad iš jų būtų šaipomasi. Veršių kaimo pavadinimą D. Lukas siūlo keisti į Amžinai tavo, Santuoka, Meilė. Pasak jo, šie pavadinimai skambėtų gražiau nei dabartinis.Vargu, ar patys Veršių gyventojai nori, kad juos kiti vadintų „veršiais“. Jo manymu, tokį kaimo pavadinimą norėdami pasišaipyti sugalvojo aplinkinių kaimų gyventojai.

Pasiūlymo keisti vietovės pavadinimą sulaukė ne tik Šakių rajono, bet ir kitų rajonų savivaldybės, kurių teritorijose yra D. Lukui neestetiškai skambančių kaimų pavadinimų, pvz., Purnuškės, Benkartai, Bezdonys, Kiaušai, Mižikai, Bedančiai, Kyšiai, Kurmiai, Činčikos, Papiškė ir dar keletas kitų. Už vietovės pavadinimo pakeitimą bet kuriuo iš pateiktų variantų savivaldybei siūloma 1 000 eurų, kuriuos į sąskaitą pervestų Nacionalinio nuotraukų albumo vadovas. Šie pinigai, pasak iniciatoriaus, turėtų atitekti Veršių kaimo gyventojams, kurie juos gautų, jeigu sutiktų keisti pavadinimą.
 
Kaimo vardas – tai jo istorija

Apie iniciatyvą keisti Veršių kaimo pavadinimą nėra girdėję nei Sintautų seniūnas Kęstutis Birbilas, nei Veršių kaimo seniūnaičiai Kristina Vaitiekūnienė bei Romas Milius.

Pasak Sintautų seniūno, tokia iniciatyva visiškai nereikalinga, nes kaimo gyventojai jokių pretenzijų dėl pavadinimo neturi ir nekelia. Be to, Veršių seniūnaitis R. Milius yra įsitikinęs, kad tokia idėja sukeltų daugelio vietinių gyventojų pasipiktinimą, nes kaimo pavadinimo kilmė turi ir savo istoriją.

„Pakeisti Veršių kaimo pavadinimą į kitą, tolygu pakeisti kaimo istoriją. Manau, dėl to daugelis gyventojų būtų nepatenkinti. Dar yra keletas vyresnio amžiaus žmonių, kurie atsimena ir pasakoja, iš kur atsirado šis kaimo vardas“, – sakė R. Milius.

Anot seniūnaičio, vyresnieji kaimo gyventojai pasakoja, kad Veršių pavadinimas kilo prieš Antrąjį pasaulinį karą, kai iš Šakių ar Jurbarko žydai gindavo veršelius į Pilviškių traukinių stotį parduoti. Ilgainiui šios teritorijos gyventojus aplinkiniai ėmė vadinti „veršiais“. Manoma, kad nuo tada ir kilo kaimo pavadinimas.

Anot R. Miliaus, dėl to pavadinimo vietos gyventojai niekada nekėlė nepasitenkinimo ir dabar nėra apie tai informuoti. Veršių bendruomenės centro vadovė Laimina Auštrienė taip pat nėra girdėjusi, kad kas nors iš vietinių gyventojų skųstųsi dėl neva negražaus kaimo vardo. Pasak L. Auštrienės, tikriausiai vietos gyventojai dėl to mažiausiai suka galvą, yra pripratę prie pavadinimo, todėl jį keisti netikslinga.
 
Savivaldybės administracija reaguoti nežada

Į šį pasiūlymą keisti kaimo pavadinimą nežada reaguoti ir Šakių rajono savivaldybės administracija. Mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis sako, kad D. Luko raštas nėra oficialus kreipimasis į savivaldybę, tai tiesiog pasiūlymas. Be to, mero pavaduotojas mano, kad kaimo pavadinimu pirmiausiai turėtų rūpintis jo gyventojai, o ne Kaune gyvenantis ir niekada šiame krašte nesilankęs pilietis. Pretenzijų dėl kaimo pavadinimo vietiniai gyventojai nėra pareiškę. E. Pilypaitis sako, kad gyventojai susidurtų su dideliais finansiniais ir kitais nepatogumais, jeigu sugalvotų keisti pavadinimą, nes reikėtų keisti adresus ir iš naujo registruotis Registrų centre.

„Todėl to 1 000 eurų neužtektų padengti išlaidoms, kurios atsirastų žmonėms, norintiems pakeisti kaimo pavadinimą“, – sakė vicemeras.

Mero pavaduotojui taip pat nesuprantama, kodėl D. Lukas kaimui siūlo tokius keistus pavadinimus. Anot jo, mūsų krašte dažnai gatvėms suteikti bereikšmiai, pvz., sodų, gėlių pavadinimai, nors turime nusipelniusių kraštui asmenybių, kurių vardus ir galėtume įamžinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.