Intrigų šleifas velkasi paskui naująjį direktorių

komunalininkasRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Vos prieš keletą mėnesių susikūrusios uždarosios akcinės bendrovės „Šakių komunalinis ūkis“ administracijoje jau verda intrigos. Bendrovės direktorius Darius Mikelionis birželio 10 d. iš pareigų atleido savo pavaduotoją Mindaugą Viltrakį.
 
Nuotr. „Šakių komunalinio ūkio“ direktorius D. Mikelionis (kairėje) birželio 10 d. iš pareigų atleido savo pavaduotoją M. Viltrakį (dešinėje). Visa atleidimo iš darbo dokumentacija pavesta sutvarkyti įmonės inžinieriui Giedriui Pulokui (viduryje).
 
Bendrovė ramiai dirbo neilgai
 
Dar gruodžio 22 d. rajono taryba nusprendė nuo uždarosios akcinės bendrovės „Šakių vandenys“ atskirti tam tikrą dalį bendrovės ir su jai priskirtomis teisėmis, turtu bei priskirtų pareigų pagrindu įkurti naują bendrovę „Šakių komunalinis ūkis“. Naujosios bendrovės direktoriumi taryba išrinko D. Mikelionį, nustatydama jam solidžią - 1086,8 euro algą. Direktoriaus pavaduotoju buvo paskirtas M. Viltrakis, kuris ligi tol beveik septynis metus dirbo UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus pavaduotoju. Pereiti dirbti iš vienos savivaldybės įmonės į kitą direktoriaus pavaduotojas sutiko tik su išlyga, kad jam bus suteiktos tokios pačios darbo sąlygos kaip ir prieš tai buvusioje įmonėje. Jo mėnesinės algos pastovios dalies koeficientas liko 4,0.  Savivaldybės administracija tąkart sutiko su pavaduotojo reikalavimu, tačiau įmonės direktorius D. Mikelionis tuo, regimai, nesusižavėjo. Neilgai trukus įmonėje prasidėjo tokios pat intrigos su darbuotojais kaip ir prieš tai buvusioje direktoriaus darbovietėje – Socialinių paslaugų centre, kur „auka“ buvo direktorė Vilma Bielskienė.
 
Sumažino darbo krūvį

Kaip pasakoja M. Viltrakis, jau po kelių mėnesių direktorius pradėjo reikšti savo pavaldiniui priekaištus: neva pastarasis nemoka tinkamai organizuoti darbų, nesugeba tinkamai vadovauti savo dviem savo tiesiogiai pavaldiems darbuotojams. Tąkart M. Viltrakis „atsipirko“ tik žodine direktoriaus pastaba.

Tačiau priekaištai liko priekaištais, nors anot pavaduotojo, įtampa tarp direktoriaus ir jo augo ir toliau. Balandžio 20 d. grįžęs po atostogų direktoriaus pavaduotojas sužinojo, kad šiam yra sumažintas darbo krūvis – jo lig tol vykdytos nuolatinės technikos priežiūros funkcijos direktoriaus pavedimu paskirtos kitiems įmonės darbuotojams. „Mano kompetencijoje praktiškai liko tik administravimas, kitokių funkcijų, kurios priklauso pavaduotojui, jau nevykdžiau“,– aiškino M. Viltrakis.
 
Tikslas – sumažinti atlyginimą

Iki birželio pradžios įmonėje tarp direktoriaus ir pavaduotojo buvo įsivyravusi tyla, tačiau birželio 2 d. D. Mikelionis pasikvietė į savo kabinetą pavaduotoją ir pareikalavo šiam savo noru susimažinti atlyginimą.

„Aš nesutikau. Visų pirma aš tokio atlygio sau nenusistačiau, o jį jau turėjau prieš tai buvusioje įmonėje. Antra, aš turiu finansinių įsipareigojimų bankui ir t. t. – nematau jokios priežasties mažinti savo atlyginimo, o jeigu direktorius sako, kad aš blogai dirbu, jis privalo paaiškinti, kas yra negerai“, – skundėsi M. Viltrakis.

Paklaustas, kuo direktorius motyvavo savo reikalavimą, M. Viltrakis aiškino: „ Motyvas paprastas – tarp direktoriaus ir pavaduotojo atlyginimų mažas skirtumas. Aš uždirbu, anot direktoriaus, per daug. Tačiau tiesiai jis to man nepasakė, tiesiog kaltino neva blogai atliekamu darbu, dėl kurio ir reikėtų sumažinti man algą“, – aiškino buvęs direktoriaus pavaduotojas.
 
Trys papeikimai per savaitę

Po žodinių grasinimų prasidėjo raštiški – birželio 4 d. M. Viltrakis gavo pirmąjį raštišką papeikimą dėl neva blogai atliekamo darbo. Dėl neįvykdytų įmonės direktoriaus nurodymų birželio 8 d. pavaduotojas M. Viltrakis gavo antrą, tačiau jau griežtą raštišką papeikimą. Už netinkamą pareigų atlikimą, pareiginės instrukcijos nesilaikymą birželio 9 d. direktoriaus pavaduotojas gavo ir trečiąjį papeikimą. Anot M. Viltrakio, šie papeikimai nebuvo konkretūs, nė vienas įmonės direktorius taip nesielgia.

„Pirmiausia reikia paaiškinti, ką aš negerai darau, sukonkretinti, o tai, kas  parašyta papeikimuose, nėra konkretu ir už tai darbuotojai nebaudžiami“, – sakė M. Viltrakis.

Tačiau ilgai laukti šio konflikto atomazgos nereikėjo – birželio 10 d. direktoriaus pavaduotojas M. Viltrakis įmonės direktoriaus įsakymu buvo atleistas iš darbo dėl sistemingų „Šakių komunalinis ūkis“ darbo tvarkos taisyklių tam tikrų punktų nesilaikymo. Direktoriaus įsakyme surašyta daug darbo kodekso straipsnių ir darbo tvarkos taisyklių straipsnių numerių, pagal kuriuos pavaduotojas atleistas iš pareigų, tačiau konkretaus, žodinio, žmogiško paaiškinimo M. Viltrakis iš direktoriaus nesulaukė.

„Įdomu, kas bus kita „auka“ ? - retoriškai klausia M. Viltrakis.

Buvęs pavaduotojas sako nesutinkąs su direktoriaus motyvais jį atleisti ir žada šį sprendimą apskųsti teismui. Anot M. Viltrakio, jis nenusipelnęs tokio elgesio – daugiau kaip šešerius metus išdirbo įmonėje „Šakių vandenys“, ten pakėlė kvalifikaciją, iš buvusio vadovo turi tik geras rekomendacijas apie savo darbą.

Paskambinus direktoriui D. Mikelioniui ir paklausus jo nuomonės, šis kategoriškai atsisakė komentuoti situaciją įmonėje. Direktorius pamiršo, kad vadovauja valstybinei įmonei ir viskas, kas vyksta jos viduje liečia visus gyventojus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.