Rasti bendrą kalbą vis dar sunku

pasiesarčiai projektas
Nuotr. Tiek Regioninės plėtros skyriaus projektų koordinatorius Mantas Paketuris, tiek Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė teigė, kad UAB „Želdynai“ architektai turėtų labiau atsižvelgti į jų pateiktus prašymus ir pasiūlymus.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ
Penktadienį savivaldybės posėdžių salėje buvo paskutinį kartą viešai svarstomi techninio projekto, apimančio J. Lingio parką, Šakių miesto ežero bei Siesarties pakrantes, sprendiniai. Tiesa, nors tai jau nebe pirmas ir ne antras susitikimas, bendrą kalbą architektams su valdžios atstovais rasti vis dar sunku.

Per paskutinį viešą susitikimą, kuris vyko prieš du mėnesius, architektams buvo pažerta daugybė pastabų, ką reikėtų pakeisti, vienoje ar kitoje vietoje pridėti, tad šiame susitikime buvo pateiktas jau pakoreguotas
sprendinių variantas. Kraštovaizdžio architektas Vainius Pilkauskas į sprendinių aptarimą atvykusiems valdžios atstovams ir kitiems suinteresuotiems asmenims dar kartą pristatė, kaip, įgyvendinus suplanuotus darbus, turėtų pasikeisti Šakių miesto centrinė dalis. Kaip ir praėjusius kartus, V. Pilkauskas visų pirma pristatė J. Lingio parko pokyčių planą.

Iš esmės pati parko struktūra nepakito, jame, kaip ir buvo numatyta, bus įrengtas papildomas takas ir taip suformuota parko erdvė. Taip pat J. Lingio parke bus padidintos vaikų žaidimų aikštelės – jaunesniems vaikams iki 4 m. ir vyresniems vaikams. Treniruokliai liks ten, kur yra ir dabar.

Praėjusiame susitikime buvo iškeltas klausimas dėl viešojo tualeto ir kurioje vietoje jis turėtų būti. Buvo pateiktas pasiūlymas jį įrengti už estrados, anot V. Pilkausko, toje vietoje ir bus numatyta erdvė konteineriniam tualetui bei suprojektuota prieiga. Vienas didesnių pasikeitimų – šiaurinėje parko dalyje turėtų atsirasti erdvė su gėlynais ir žydinčiais žemaūgiais krūmais, kurie nuo ežero pusės suformuos parko erdvę.

Miesto ežero šiaurinėje pusėje suplanuota 66 vietų automobilių stovėjimo aikštelė. Paskutinio aptarimo metu buvo išreikštas pageidavimas, kad reikėtų numatyti vietą autobuso sustojimui, tad projektuotojai į tokį prašymą atsižvelgė. Per parką eis dviračių takas, o vadinamoje saloje, paplūdimio zonoje, planuojama įrengti lieptą, kuriuo bus patogu naudotis baidarininkams ar norintiems paplaukioti valtimi.

 Nauja tai, kad saloje planuojama įrengti trinkelių dangos aikštę, kuri, kaip sakė V. Pilkauskas, bus naudojama renginiams, pavyzdžiui, šioje vietoje švenčiamoms Užgavėnėms. Taip pat šia aikštele galės naudotis aptarnaujantis transportas.

Keliose ežero salos vietose planuojama įrengti suoliukus ir gultus, taip pat prie paplūdimio projektuojama tinklinio žaidimo aikštelė bei numatyta aikštelė laikinajam tualetui. Beje, architektai ežero pusėje siūlo įrengti petankės (petankė – žaidimas su metaliniais rutuliais, jo esmė – mesti metalinį rutulį kuo arčiau medinio, vadinamo košonetu) aikštelę. Kaip jau buvo kalbėta ankstesniuose susitikimuose, dviejose vietose bus įrengti lauko treniruokliai ir vaikų žaidimų aikštelė. Ežero parke taip pat bus įrengti suoliukai, nuo kai kurių, einant gilyn į parką, atsivers vaizdas į bažnyčią.

Tiesa, tęsiant diskusiją rajono savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus projektų koordinatorius Mantas Paketuris V. Pilkauskui patikslino, jog pasitarus su miesto bendruomene ir kitais specialistais nuspręsta, kad J. Lingio parke nereikia sodinti papildomų krūmų. Išgirdęs tokį sprendimą V. Pilkauskas teigė, kad „Želdynų“ atstovams dėl tokio sprendimo turi būti pateiktas oficialus raštas.

„Mes nesutinkame su tuo, kad parke negali būti krūmų, nes tai yra pagrindinė erdvių formavimo priemonė. Čia tas pats, kaip, projektuojant pastatą, būtų nedaromos vidinės sienos“, – sakė V. Pilkauskas.

Jam nenusileisdamas M. Paketuris atšovė, jog savivaldybės administracija yra užsakovė, tad į jų sprendimus projektuotojai ir turi atsižvelgti. Jį papildydama Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė priminė V. Pilkauskui, kad informacija dėl krūmų jam jau buvo pateikta raštiškai. V. Pilkauskas laikydamasis savo nuomonės sakė, kad tokie sprendimai rodo siaurą mąstymą.

V. Valaitienė dar kartą prašė V. Pilkausko atsižvelgti į tai, kas buvo kalbėta praėjusiuose susitikimuose. Pavyzdžiui, ežero sala turėtų likti tokia, kokia ji yra pateikta sukurtoje vizijoje. V. Valaitienei pasakius, kad projektuotojams tikriausiai neturėtų būti sudėtinga atsižvelgti į viziją, V. Pilkauskas atšovė, kad tai padaryti būtų sunku.

„Mums yra sunku, nes pateiktoje vizijoje nesimato konkrečių sprendinių. Tai yra tik vienas planelis. Todėl mes jums ir pateikėme raštą, kuriame klausėme, kokių konkrečiai sprendinių, ko jūs norite. Praėjusią savaitę buvome susitikę, apsitarėme, kad lyg ir šie sprendiniai yra geri, gavome M. Paketurio patvirtinimą, kad planas tinkamas. Man naujos pastabos yra labai netikėtos“, – sakė V. Pilkauskas.

Siesarties pusėje vienas esminių darbų – 2,5 m pločio palei Siesartį einančio dviračių tako, jungiančio miesto skverą su Jaunimo kūrybos ir sporto centru, įrengimas. Praėjusiame susitikime buvo nuspręsta, kad takas bus klojamas bebriaunėmis trinkelėmis. Kitoje Siesarties pusėje (palei sodus ir dabar esančius gyventojų daržus) numatytas mineralinės dangos takas. Kad nuo sutvarkytos teritorijos nesimatytų sodų, nuo jų pusės turėtų būti užsodinti krūmai. Centrinėje dalyje, esamos asfalto aikštelės vietoje, bus projektuojama treniruoklių aikštelė, dengta gumos danga, bus atnaujinta krepšinio aikštelė bei įrengtos žaidimų aikštelės vaikams iki 4 m. ir vyresniems. Prie Siesarties kaskados architektai taip pat siūlo įrengti iškyloms skirta erdvę.

Jeigu viskas bus taip, kaip planuojama, realūs projekto, apimančio J. Lingio parką, Šakių miesto ežero bei Siesarties pakrantes, darbai turėtų prasidėti kitais metais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.