Bendruomeniniai šeimos namai ir toliau pasiruošę padėti

arstikaitiene bsn
Jūratė Arštikaitienė, VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Šakių vaikų dienos centro vadovė, dėkojo rajono institucijoms už jau trejus metus trunkantį bendradarbiavimą, kvietė visuomenę pastebėti, informuoti, nepraeiti pro pagalbos prašantį žmogų.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį ketvirtadienį nuotoliniu būdu pristatyta Šakių rajono savivaldybės Bendruomeninių šeimos namų veikla. Ir karantino metu paslaugų teikimas nenutrūksta, mokymai vyksta nuotoliniu būdu, žmonės prisitaiko prie telefonu teikiamų paslaugų. Mūsų rajono šeimoms pagalba ir kompleksinės paslaugos bus teikiamos ir šiemet – projektas pratęstas dar vieneriems metams.
 
Tarsi bendruomenė

Savivaldybės kartu su VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Šakių vaikų dienos centru vykdomas projektas „Bendruomeniniai šeimos namai“ buvo numatytas trejiems metams. Jūratė Arštikaitienė, kurios vadovaujamas Šakių vaikų dienos centras ir yra projekto partneris, pasidžiaugė, kad projektas pratęstas dar vieneriems metams.

Bendruomeninių šeimos namų koordinatorė Jurga Raškauskienė priminė, kad projektas startavo 2018 m. sausio 1 d., pasidžiaugė, kad Bendruomeniniai šeimos namai neseniai persikėlė į naujas patalpas Gimnazijos gatvėje.
„Mūsų tikslas – padėti visoms Šakių rajono šeimoms, kurios patiria šiuo metu krizę ir nori spręsti problemas. Kai rašėm projektą, planavom paslaugas suteikti 200 žmonių. Galiu tik pasidžiaugti, kad paslaugas suteikėm 1163 gyventojams, su kuriais ir toliau bendraujam, kurie ir toliau dalyvauja įvairiose veiklose. Susikūrė tikra Bendruomeninių šeimos namų bendruomenė“, – kalbėjo J. Raškauskienė pabrėždama, kad visos Bendruomeninių namų paslaugos teikiamos nemokamai, jos yra finansuojamos Europos Sąjungos lėšomis.

Žmonės labiau pasitiki

Kalbėdama apie konkrečias paslaugas J. Raškauskienė paminėjo, kad populiariausios yra individualios psichologo konsultacijos. Per trejus metus psichologo paslaugų prireikė 418 asmenų, ir šiuo metu tebevyksta konsultacijos, tiesa, telefonu. Pasak J. Raškauskienės, žmonės taip teikiamomis psichologo konsultacijomis yra patenkinti, kai kuriems kalbėtis telefonu netgi drąsiau. Noriai žmonės lankė ir pozityvios tėvystės kursus (dalyvavo 204 asmenys), tėvystės įgūdžių ugdymo užsiėmimus vedė psichologės Aušra Jakavičienė, Gintarė Griškuvienė ir Aurelija Lingienė.

Populiarios ir įvairios terapijos – joga, neuroedukaciniai užsiėmimai suaugusiems ir vaikams, užsiėmimai „Harmonija ir sveikata“ – juose dalyvavo 268 asmenys. Pasak J. Raškauskienės, rašant projektą buvo planuota, kad kiekvienoje seniūnijoje susikurs šeimų klubas, tačiau susiburti kitose seniūnijose nepavyko, bet Šakiuose veikia net du, todėl į klubą šeimos gali prisijungti iš visų seniūnijų. Buvo surengtos trys stovyklos, kuriose dalyvavo 72 asmenys, tiesa, tęstiniame projekte šios veiklos, kaip ir dviračių žygių, neliks. Kol tėvai būna užsiėmimuose, mokosi, jų atžalas gali prižiūrėti Bendruomeninių šeimos namų užimtumo specialistė. Kadangi atsirado poreikis, vaikus darbuotojos prižiūri ne tik tuo metu, kai tėvai dalyvauja veiklose, bet, pavyzdžiui, jeigu tėvams reikia nueiti į ligoninę ir pan. Prieš dvejus metus atsirado nauja – asmeninio konsultanto paslauga, pernai tokią paslaugą gavo 13 asmenų.

„Įgaunam pasitikėjimo, žmonės pamatė tos paslaugos naudą, kadangi paslauga yra nemokama, galime padėti ir daugiau klientų, dar vakar gavau aštuonis žmonių prašymus“, – pasakojo J. Raškauskienė.

Nuo praeitų metų gruodžio 1 d. karantino metu teikiama dar viena paslauga – galimybė gyventojus aprūpinti maistu, medikamentais, padėti susimokėti mokesčius. Tokių paslaugų prireikė 43 asmenims ne tik Šakiuose, bet sulaukta prašymų atvykti į Barzdus, Žvirgždaičius, Kudirkos Naumiestį.

„Deja, finansavimas yra skirtas iki kovo 31 d. ir šią paslaugą tuoj nutrauksime, kyla klausimas, kas bus toliau su šia paslauga, nuogąstauja ir mūsų klientai“, – teigė J. Raškauskienė.

Puikus bendradarbiavimo pavyzdys

Jei iš pradžių apie mediacijos (taikaus ginčo sprendimo) paslaugą reikėjo žmonėms aiškinti, dabar klientų netrūksta. 106 asmenys klausėsi profesionalios mediatorės Odetos Intės, projekto pradžioje ji atvažiuodavo ir konsultuodavo gyvai, šiuo metu – nuotoliniu būdu. Pasak viešnios, ji dirba šešiose savivaldybėse, Šakiuose jaučiamas puikus bendradarbiavimas tarp projekto partnerių, šeimų, kurioms teikiamos paslaugos.

„Per trejus metus pavyko išsaugoti ne vieną šeimą, kuri po mediacijos, psichologo paslaugų nusprendė gyventi kartu, spręsti nesutarimus su šių specialistų pagalba. Kitas svarbus dalykas – tikrai nemažai šeimų, kurios jau nusprendė santuoką nutraukti, ją nutraukia bendru sutarimu, nekariaudami teismuose, nepildami vienas ant kito purvo, netampydami vaikų dėl globos“, – kalbėjo O. Intė vildamasi, kad jeigu ateityje projektas ir nebūtų finansuojamas, galbūt savivaldybė ieškotų būdų, kaip ir toliau užtikrinti teikiamas kompleksines paslaugas šeimoms.

„Harmonijos ir sveikatos“ mokymus vedęs Vytautas Smirnovas pasakojo, kad jungėsi įvairių specialybių žmonės – pareigūnai, pedagogai, kurie, pasak V. Smirnovo, išmokę įvairių relaksacinių, mankštos pratimų, gali pamokyti ir kitus, kaip atsipalaiduoti, padėti sau ir kitiems.

Karantinas sunkus senoliams

Dėkodama visoms Šakių rajono institucijoms už jau trejus metus trunkantį bendradarbiavimą, J. Arštikaitienė pasakojo, kad ypač karantino laikotarpiu, lankant senolius, teko susidurti ir su gana sunkiomis situacijomis.

„Vakar kartu su „Namai visiems“ ruošėm šeimoms maisto paketus, ateina vienas senolis, kuris gyvena nuo vieno produktų davinio iki kito. Kuomet aš jį užkalbinu, jis nuleidęs akis ir sako, kad labiausiai dabar norėtų užmigti... ir neatsikelti. Tuomet supranti, kad kiekvienas mūsų komandos nario nuvažiavimas pas tuos žmones jiems kažką duoda, netgi yra svarbesnis ir už maistą“, – kalbėjo J. Arštikaitienė.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis džiaugėsi, kad šis projektas buvo patikėtas įgyvendinti VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Šakių vaikų dienos centrui, kad projekto vykdytojai negailėdami laiko veikloms įgyvendinti atidavė išties daug savęs, o svarbiausia – suteikė žmonėms galimybę bendrauti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.