Į debatus pakvietė nešališkas politikos stebėsenos tinklas

kandidatai merus 2023
Nešališkas politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ praėjusį ketvirtadienį pakvietė į debatus, kuriuose dalyvavo visi penki kandidatai į mero postą (iš kairės) Darius Jakavičius, Raimondas Januševičius, Ričardas Lekavičius, Mantas Aleksa ir Edgaras Pilypaitis. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Vasario 9-ąją Šakių kultūros centre nešališkas politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ pakvietė į debatus, kuriuose dalyvavo visi penki kandidatai į mero postą: Mantas Aleksa (Laisvės partija), Darius Jakavičius (Lietuvos socialdemokratai), Raimondas Januševičius (Lietuvos valstiečiai ir žalieji), Ričardas Lekavičius (Lietuvos regionų partija) ir Edgaras Pilypaitis (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai).

Debatai, kuriuos moderavo naujienų portalo 15min politikos aktualijų žurnalistė Roberta Salynė, pirmiausiai, kaip įprasta, prasidėjo nuo kandidatų prisistatymo, vėliau jiems teko atsakyti į iš anksto parengtus klausimus, kuriais žurnalistė tikrino kandidatų žinias, be to, teiravosi, kiek kandidatai žino naująjį rinkimų kodeksą, kuriuo vadovaujantis ir teks dirbti išrinktiesiems į valdžią. Pavyzdžiui, kad administracijos direktoriaus kandidatūros netvirtins taryba, o jį skirs meras, kuris nebus tarybos narys, nebalsuos, bet posėdžiams pirmininkaus. Bet šįkart ne apie naujus įstatymus, o apie kandidatus. Jie su visais bendro pobūdžio klausimais susitvarkė gana neblogai, užtat šiek tiek „pasivartyti“ teko sulaukus kiekvienam individualiai parengtų klausimų. Pavyzdžiui, R. Salynė bandė provokuoti R. Januševičių, ar šis nemano, kad su politine patirtimi ir įgūdžiais jam bus striuka buka, nes politikoje jis sukasi ne taip ir seniai. Tačiau jis pats savęs naujoku politikoje nelaiko, darbas administracinėje srityje jam ne naujiena, tad mano, kad kompetencijų turi pakankamai.

Štai, Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, turtingiausias kandidatas į merus yra R. Lekavičius, tačiau žurnalistė keliskart tikslinosi, iš ko šis žmogus gyvena, nes nors nurodomos pajamos, beveik visa ar net didesnė suma nurašoma nuostoliams, mokesčių valstybei sumokama nulis arba vos keli eurai. Tarkim, 2021 m. kandidatas nurodęs beveik 66 tūkst. pajamų, nuostolių 73 tūkst., o mokesčių sumokėjo tik septynis eurus, panašiai ir už kitus metus, o jis pats tikino, kad šiais metais situacija bus panaši, sumokėtų mokesčių bus nulis, nes esą iš ūkinės veiklos neišgyvena. Tad juokavo, kad gyvena iš nuostolių, vėliau tikslino, kad iš dotacijų ūkiui, dar vėliau pats iškėlė retorinį klausimą, ar žurnalistė galvojanti, „kad viskas tose deklaracijose absoliučiai parašyta“, esą ten tik pusė tiesos...

Štai įvedus į google sistemą M. Aleksos pavardę, kalbėjo žurnalistė, galima rasti siūlymą apsilankyti internetiniame lažybų puslapyje, kur vartotojai nurodo, jog M. Aleksa galimai nepatikimas, skolinasi pinigų, negrąžina, esą baidosi ir darbo. Jis pats sutiko, kad „kaip fakto negaliu to paneigti“, bet dabar esą visos skolos grąžintos, o žurnalistės rasta istorija esą vykusi tarp jo ir jam pažįstamų žmonių. Tiesa, jo taip pat teirautasi, iš ko gyvenantis, mat pernykštė deklaruota pajamų suma tik 4 tūkst. eurų, tačiau M. Aleksa patikino, kad visko jam užtenka, poreikiai esą nedideli, o gyvena pas tėvus.

D. Jakavičiaus teirautasi, kaip jo vadovaujamiems socialdemokratams taryboje pavyksta dirbti ranka rankon su konservatoriais, kai ideologine prasme tai skirtingos partijos, centrinėje valdžioje oponentus socialdemokratai taip pat aršiai kritikuoja. Tad žurnalistė klausė, ar vicemerui nėra svarbiau postas nei vertybės. D. Jakavičius aiškino, kad 2019 m. tiesiog buvo pratęsta 2017 m. suformuota koalicija. Be to, esą būtent dirbant pozicijoje, sakė jis, yra paprasčiau vykdyti savo įsipareigojimus nei būnant opozicijoje, nors pabrėžė, kad dirbti išties sudėtinga, o vertybines nuostatas jis sakė turintis. Ir jeigu, kalbėjo vicemeras, atrodo, jog taryboje sprendimai priimami lengvai, tai koalicijoje „daug pasipešame, <...> turime savo stuburą, poziciją, nesame nuosaikieji“. Jis taip pat pasiguodė, kad viešinant savivaldybės svarbiausius sausio mėnesio įvykius jis net buvo nukirptas Krizių centro atidarymo nuotraukoje, o šio centro steigimo iniciatyvą prisiima būtent sau. Klausydamas oponento čia klausimą turėjo R. Januševičius tikslindamasis, tai ar kažką per tuos ketverius metus su šia koalicija pavyko pasiekti. D. Jakavičius išskyrė, kad pavyko sutvarkyti chaosą mokyklose, taip pat sau prisiėmė nuopelną, kad taryboje apdovanojant brandos egzaminuose šimtukus gavusius abiturientus jau įvertinami ir jų mokytojai. Beje, sulaukė ir M. Aleksos replikos, ar vicemero „vertybinė politika yra uždengti sovietinius baibokus“. D. Jakavičius kalbėjo, kad Šakiuose buvo stengiamasi greitai nugriauti paminklus, nes norėta būti vieniems pirmųjų ir „istoriją patempti taip, kaip reikia valdančiajai daugumai Lietuvoje“. Čia jau neištvėrė meras ir priminė, kad „niekas nelietė kapų, mes jau pamiršome, kad tai buvo mūsų visų tam tikra reakcija į kremliaus agresiją prieš Ukrainą“.

Jei visiems keturiems kandidatams buvo paruošti individualūs klausimai, tai mero labiau teirautasi apie įgyvendintus pažadus. Beje, šia tema „Žinau, ką renku“ lapkritį Šakiuose buvo surengę debatus, o šiuo metu iniciatyvos platformoje nurodoma, kad mero pažadų ištesėjimas sudaro 83 proc. Tad žurnalistė teiravosi, kodėl nepavyko įgyvendinti visų pažadų (meras teigė nemanantis, jog pažadų neįgyvendino) ir bandė paprovokuoti, kodėl mitingui dėl ligoninės nebuvo išduotas leidimas, jei rinkiminėje programoje buvo nurodyta, jog bus remiamasi įsiklausymu ir dialogu, prisiminta ir gana plačiai nuskambėjusi R. Januševičiaus atleidimo istorija bei buvusio Lukšių seniūno Vido Cikanos išprašymas iš Zyplių dvaro. E. Pilypaitis sakė, kad nei anksčiau, nei dabar nežada to, ko pagal galias ar kompetencijas nepavyks įgyvendinti, nes meras nėra Kalėdų Senelis. Vertinti įstaigų vadovus, sakė meras, yra vienasmenis rajono vadovo sprendimas ir, kalbant apie R. Januševičiaus istoriją, teismas jau irgi pasisakęs ir ne buvusio kultūros centro vadovo naudai, tad nemato pagrindo prie šios istorijos grįžti. Keliskart pabrėžė būsiąs lygiai teisingas visiems ir pagal įstatymo nuostatas, o darbas esą bus grindžiamas ne užkulisiniais susitarimais.

Beje, galima pastebėti, kad įvairiais klausimais reaguodamas meras nekart išskyrė komandos indėlį, o D. Jakavičius labiau kalbėjo pirmuoju asmeniu.

Visgi perėjus prie klausimų ir kalbant apie darbą savivaldybėje, mero buvo teiraujamasi, kodėl visoje savivaldybėje yra nejauki atmosfera, o meras per šešerius metus esą tiek išgąsdinęs darbuotojus, kad jie net bijo pakrutėti. Tačiau E. Pilypaitis sakė, kad žmonės nei išsigandę, nei ką, o „kaip kas supranta, taip tas piešia. Kaip tik matau aiškumą, laisvumą, bet atsakomybę“. Beje, reaguodamas į „valstiečio“ Vaido Zimnicko klausimą dėl atliekų išvežimo ir šiuo metu įgyvendinamo projekto dėl atliekų aikštelių įrengimo ir apskritai bendradarbiavimą su Marijampolės apskrities atliekų tvarkymu centru (MAATC), meras pripažino, kad priekaištų tikrai turi, tačiau atkreipė dėmesį, kad projektai įgyvendinami „pagal to meto“ (tai yra dar ankstesnės valdžios) priimtus sprendimus.

„Sprendimai buvo dar buvusio vedėjo Kuncaičio sudėlioti“, – sakė meras ir būtent šis teiginys supykdė patį buvusį vedėją, kuris paskambinęs šių eilučių autorei teiravosi, ar suprantame, ką reiškia, kai projekto vykdytojas yra MAATC. Jis sakė, jog meras elgiasi mažų mažiausiai negarbingai, linksniuodamas jo pavardę, kai šis savivaldybėje nedirba jau penkerius metus. „Jis negarbingas žmogus, taip ir parašykit <...>, 21-erius metus pradirbau savivaldybėje. Tokio pikto ir kerštingo žmogaus dar nebuvau sutikęs...“ – telefonu kalbėjo buvęs Ūkio skyriaus vedėjas.

Visgi paliekant klausimus bei asmeniškumus nuošalyje, galima paminėti, kad norint atskleisti vertybines pozicijas visų kandidatų buvo teiraujamasi nuomonės dėl partnerystės įteisinimo. Kategoriškiausiai šiuo klausimu pasisakė R. Lekavičius, nepritarimą (tik subtiliau) išreiškė ir R. Januševičius, o likę trys kandidatai yra už žmogaus teisių lygybę. Beje, R. Lekavičiaus buvo teiraujamasi, kokios apskritai jo politinės pažiūros, vertybės, nes politinė jėga, su kuria bando patekti į valdžią, keista nekart, partijose jis sakė nematantis jokios ideologijos, o ypač socialinėje erdvėje, kaip pastebėjo ir R. Salynė, reiškiama daug pasipiktinimo ir viskas tik keikiama. Kandidatas aiškino, kad tiesiog pasiėmė „padoriausią partiją“ ir išsako savo nuomonę, nors kartais tai būna ir džiaugsmas, pavyzdžiui, mirus Anglijos karalienei...

Renginio pabaigoje debatų moderatorė prašė visų kandidatų duoti po tris konkrečius pažadus, kurie, laimėjus rinkimus, galėtų būti įgyvendinti. E. Pilypaitis išskyrė, jog sieks Zyplių dvaro parko sutvarkymo, kaip prioritetą nurodė „Žiburio“ gimnazijos renovaciją bei Šakių autobusų stoties modernizavimą sutikdamas, kad tikslai gana ambicingi, o programoje jų dar daugiau. D. Jakavičius žadėjo siekti iš pagrindų sutvarkyti „Varpo“ mokyklos stadioną ir įrengti futbolo aikštę bei įrengti po vieną žaidimų aikštelę ir sporto aikštyną prie mokyklų kiekvienais metais. Taip pat žadėjo trejus metus nedidinti ir neįvesti naujų mokesčių žemės ūkio gamybos subjektams. R. Januševičius iš savo programos skaitė apie kokybišką ir visiems prieinamą švietimo sistemą, mokinių pavėžėjimą ne tik į mokyklas, bet ir būrelius, nebrangią ir paprastą daugiabučių renovacijos programą. Taip pat žadėjo sugrąžinti dėmesį krašto žemdirbiams ir aktyviai dalyvauti dialoge su nacionaline valdžia. M. Aleksa buvo konkretus ir lakoniškas: dalyvaujamasis biudžetas, zanavykų kortelė ir jaunųjų talentų rėmimo programa. Beje, ir iš kitų jo pasisakymų buvo galima suprasti, kad būtent jaunimas ir jo poreikiai yra vienas iš didžiausių jo prioritetų. R. Lekavičius sakė, kad jis, kaip meras, galėtų sugrąžinti pasitikėjimą valdžia, sakė, kad meras gali būti ne tik politinė, bet ir moralinė lyderystė bei svarbiausia – nieko nesugadinti ir tęsti teisingus pradėtus darbus, nors galbūt būtent tai, sakė moderatorė, galima įžvelgti kaip komplimentą dabartinei valdžiai.

Beje, renginys sutraukė išties gausį būrį žiūrovų, tačiau gana didelė dalis buvo ir patys kandidatai į savivaldybės tarybą ar politiniais ryšiais susiję kolegos. Visgi nemažai šį renginį stebėjo ir internete, mat jis buvo transliuojamas tiesiogiai, galimybė peržiūrėti įrašą yra ir dabar per „Žinau, ką renku platformą“, bei LRT mediatekoje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.