Sulauks būsto pritaikymo patogesniam gyvenimui

Rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus nedirbančių asmenų atvejo vadybininkė Audronė Matusienė pasidžiaugė, kad gyvenimo sąlygos bus pagerintos septyniems rajono gyventojams su negalia. D. Pavalkio nuotr.

Praėjusį trečiadienį į posėdį rinkosi rajono savivaldybės neįgaliųjų reikalų koordinacinė taryba. Susitikimo metu daug kalbėta apie būsto ir viešosios aplinkos žmonėms su negalia pritaikymą.

Meras Raimondas Januševičius pasidžiaugė, kad rajono asmenys su negalia nuo šiol turės savo atstovus. Savivaldybės administracija pasipildė naujais darbuotojais – asmenų su negalia reikalų koordinatore Greta Orintaite ir atvejo vadybininke darbui su psichikos negalią ir (ar) intelekto negalią turinčiais asmenimis Laura Plioplyte, kurios koordinuotai ir kompleksiškai spręs mūsų rajone gyvenančių žmonių su negalia problemas, kad būtų sudarytos sąlygos jų savarankiškam gyvenimui bendruomenėje.

O kad rajono gyventojai su negalia turėtų geresnes sąlygas, mero teigimu, būtina atsižvelgti į jų prašymus patogesniam gyvenimui pritaikyti jų būstą, todėl visų prašė priimti racionalesnius sprendimus, o ne daryti tik dėl to, kad būtų užsidėta varnelė. Šie darbai kuriam laikui buvo sustoję, nes, Socialinės paramos skyriaus vedėjos Daivos Pilypaitytės teigimu, nieko nėjo padaryti, kol neturėjo sąmatininko. Tačiau ji patvirtino, kad ir pernai darbai vyko, nes buvo pritaikyti būstai šešiems rajono žmonėms su negalia.

Detalesnę informaciją pateikė Socialinės paramos skyriaus nedirbančių asmenų atvejo vadybininkė Audronė Matusienė, informuodama, kad pernai viename būste buvo įrengtas keltuvas, dviejuose sumontuoti valymo įrenginiai, kituose atlikti vidaus darbai, daugiausiai vonių ir dušo kabinų pritaikymai. Darbų atlikta daugiau kaip už 51 tūkst. eurų. Prie jų prisidėjo ir savivaldybė, skirdama 27 tūkst. 500 eurų iš savo biudžeto.

Šiemet suplanuota būstus pritaikyti septyniems rajono žmonėms. Vienas iš jų bus atliktas pirmumo tvarka – vaikui su negalia bus įrengtas pandusas. Kitiems gyventojams pagal poreikius bus pagerintos gyvenimo sąlygos daugiausiai įrengiant arba pritaikant vonią ir tualetą, praplatinant vidaus duris, įvedant vandenį, sutvarkant kanalizaciją. Tam skirta 78 tūkst. eurų, iš jų – 45 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto. Visus darbus planuojama atlikti iki lapkričio 30 d. Šiuo metu eilėje dėl būsto pritaikymo laukia 14 asmenų su negalia.

Pasak A. Matusienės, iš viešosios aplinkos pritaikymo lėšų pernai Šakių „Varpo“ mokyklos teritorijoje sutvarkyti užvažiavimai ant šaligatvių, įrengtas pandusas prie Šakių socialinių paslaugų centro, patobulintas pandusas prie rajono savivaldybės pastato. Tam panaudota per 5 tūkst. eurų. Šiemet dar laukiama pasiūlymų, kur ir kaip pritaikyti viešąsias erdves žmonėms su negalia.

Šakių neįgaliųjų draugijos pirmininko Sauliaus Rakausko manymu, reikėtų apžiūrėti, ar rajono žmonės su negalia laisvai gali patekti į svarbiausius pastatus – seniūnijas, ambulatorijas, vaistines. Kaip pavyzdį jis pateikė Kriūkų seniūniją, kuri įsikūrusi vidury kalno.

Be abejo, tokių vietų, kurias reikėtų pritaikyti neįgaliesiems, yra nemažai. Šiandien sprendžiama ir pačios savivaldybės lifto praktiškumo problema, mat savivaldybė turi liftą, tačiau praktiškai jis neveikia. S. Rakauskas tvirtino, kad kitose savivaldybėse nėra matęs, jog nebūtų viduje keltuvo, kuris reikalingas ne tik dėl neįgaliųjų, bet ir dėl garbaus amžiaus žmonių, pačių darbuotojų patogumo.

Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Ilona Šeflerienė priminė, kad šis klausimas buvo iškeltas dar 2017 m., tačiau taip ir liko neišspręstas. Jos manymu, kai žmogui atėjus reikia pasiskambinti, kad tave kažkas užkeltų liftu, tai žmogaus orumo žeminimas.

„Labiausiai liūdina, kad pas mus vis dar neveikia grupiniai gyvenimo namai, kurie kitose savivaldybėse jau seniai veikia, kad mūsų neįgalūs žmonės vis dar gyvena kituose rajonuose ir nėra sugrąžinti į savo kraštą“, – akcentavo I. Šeflerienė, girdama ir apsaugoto būsto praktiką (paslauga, kai negalią turintys asmenys gyvena savarankiškai, tačiau jiems teikiama pagalba).

Posėdžio metu aptarti kiti svarbūs klausimai, kuriuos pristatė rajono savivaldybės neįgaliųjų reikalų koordinacinės tarybos pirmininkė Roma Dėdynienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.