Seniūnai piktinosi naująja atliekų surinkimo tvarka

seniunaiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Rugpjūčio 26 dieną savivaldybės direktoriaus Juozo Puodžiukaičio darbo kabinete vyko rajono seniūnų susirinkimas. Jame daugiausiai aistrų virė dėl naujosios atliekų surinkimo tvarkos.

Nuotr. Seniūnai kėlė klausimą, kas bus su tais žmonėmis, kurie gyvena vienkiemiuose, miškuose, nuo pagrindinės gatvės nutolusiuose net iki 6 km atstumu.

Paskutiniajame seniūnų posėdyje nestigo pasisakymų apie naująją atliekų tvarkymo sistemą. Kaip žinia, seniūnai yra ta valdžios dalis, kuri arčiausiai žmonių. Todėl nenuostabu, kad jie bene geriausiai žino apie šiuo metu seniūnijose tvyrančias žmonių nuotaikas. Susirinkime turėjęs dalyavuti Marijamopės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) direktorius Antanas Mieliauskas dėl tam tikrų priežasčių negalėjo atvykti susitikti su rajono seniūnais. Į seniūnus dominančius klausimus atsakinėjo Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis.
 
 
Jis pranešė, kad UAB „Kauno švara“ traukiasi iš Lekėčių ir Kriūkų seniūnijų. „Šiuo metu šakiečiai derasi dėl konteinerių perpirkimo iš kauniečių. Nors įstatymiškai UAB „Kauno švara“ Šakių rajone tokios paslaugos teikti negalėjo“- priminė K. Kuncaitis. Pasiekta, kad šakiečius aptarnaus tik rajone veikianti bendrovė. Lekėčių seniūnas Valdas Laukaitis teiravosi, kas bus su tais seniūnijos gyventojais, kurie metų pradžioje sudarė sutartis? Taip pat seniūnus domino, kaip bus su pavaldėtojais, kurie negyvena Šakių rajone, bet turi turto. Buvo klausiama, ar negali MAATC už paslaugų suteikimą imti mokesčius sezoniškai. „Tokių atvejų yra dešimtys. Tas, kuris yra paveldėjęs turtą, turi sudaryti sutartį vienam asmeniui“,- sakė  K. Kuncaitis. Jis priminė, kad gyventojai sąskaitas už paslaugas gaus ne anksčiau nei spalio 1 dieną. „Sąskaitos pasieks gyventojus ne anksčiau nei spalio 1dieną. Nebus išrašyta sąskaita nė vienam, kas neturės paslaugos, tai yra neturės konteinerių“,- sakė K. Kuncaitis.

Seniūnai kėlė klausimą, kas bus su tais žmonėmis, kurie gyvena vienkiemiuose, miškuose, nuo pagrindinės gatvės nutolusiuose net iki 6 km atstumu. „Pirmas dalykas, turi būti užtikrinta, kad žmonės galėtų naudotis šia sistema. Sudariusiems sutartis individualia tvarka bus vežami individualūs konteineriai. Atliekų turėtojai, kuriems nebus užtikrinta paslauga, nuo spalio 1 dienos negaus sąskaitos“,- sakė K. Kuncaitis.

„Buvo šnekėta, kad išsiųs registruotus laiškus. Išvažiavę į užsienį žmonės grįžta po trijų mėnesių, tas laiškas kažkur išmestas ir žmogus negavo laiško“,- mintimis dalijosi Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius. Seniūnai pikltinosi, kodėl nuspręsta mokesčius rinkti ne už atliekų kiekį, o rinkti rinkliavą pagal plotą ar žmonių skaičių šeimoje.

Nuogąstaujama, jog patys didžiausi nesusipratimai ir žmonių pasipiktinimo banga kils tada, kai gyventojai gaus pirmąsias sąskaitas.

„Nuo mokesčio atleisti gali tik savivaldybės taryba“,- pridūrė K. Kuncaitis. Jis paminėjo, kad naująja tvarka yra nepatenkinti tie gyventjai, kurie iki šiol nebuvo sudarę sutarčių su UAB „Paslaugos šakiečiams“. Mat sutartis dėl atliekų išvežimo yra sudarę kiek daugiau nei 50 proc. rajono gyventojų.

Beje, rugpjūčio 26 dieną vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje taip pat buvo kalbama apie atliekų surinkimą. Tarybos narys Henrikas Zaremba aiškino, kad iš nesudariusiųjų sutarčių žmonių rinkliava negali būti renkama.   

Kalbant apie daug diskusijų keliančią naująją tvarką, kyla klausimas, kodėl apie tai pradėta garsiai kalbėtia tik tada, kai jau sprendimas buvo patvirtintas savivaldybės taryboje?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.