Įgriuvusi šiluminė kamera liudija apie galimus spąstus

silumos_kameraGiedrė PLEČKAITYTĖ

Neseniai Šakių miesto centre, vieno daugiabučio namo kieme atliekant statybos darbus buvo sugriauta UAB „Šakių šilumos tinklai“ priklausanti šiluminė kamera. Jau kuris laikas minėtoje vietoje žioji ganėtinai gili duobė, kurioje yra šilumos mazgų vamzdžiai. Vietiniai gyventojai, nežinodami, kas visa tai turi sutvarkyti, baiminasi, kad į duobę neįkristų žmonės. Jie taip pat nuogąstauja dėl be reikalo į orą sklindančios šilumos.

Nuotr. Šakių miesto centre įgriuvusi ir ilgai nesutvarkoma šiluminė kamera žmonėms kelia nerimą.


Nepriklausomybės gatvėje, prie kultūros centro „Jaunystė“, esančio daugiabučio namo bendrija „Centras“ šiemet atsinaujino kapitaliai. Šio namo gyventojai visai neseniai vietoj buvusių senųjų garažų pasistatė naujus. Be to, bendrija pasigražino ir aplinką, naujai nuklojo savo kiemo takelius. Tačiau sėkmingai įgyvendinant užsibrėžtus darbus netikėtai per darbų įkarštį įgriuvo UAB „Šakių šilumos tinklai“ priklausanti šiluminė kamera.
 
Šiluminė kamera – spąstai?

Daugiabučio namo bendrijos „Centras“ valdybos narys Gintautas Undraitis pasakojo, kad šiluminė kamera įgriuvo visiškai netikėtai. „Mūsų bendrija tvarkėsi kiemą. Krovinine mašina vežėme gruntą. Mašina net neužvažiavo, bet tik privažiavo prie dangčio ir jis įkrito“,- įvykio aplinkybes dėstė bendrijos narys G. Undraitis. Laimei, mašina neužvažiavo tiesiai ant šiluminės kameros, o tik kliudė jos dangtį, todėl buvo išvengta kur kas didesnės nelaimės. Kaip žinia, numatytų darbų įgyvendinimas buvo iš anksto suderintas su atsakingomis institucijomis. Bendrijai atstovavęs G. Undraitis tikino, kad UAB „Šakių šilumos tinklai“, matyt, patys nežino savo tinklų eksploatacinių galimybių ir derinant projektą neparašė pastabos, kad ten negalima važinėti kroviniam transportui. Nemažai apie šilumos tinklus nusimanantis G. Undraitis pabrėžė, jog, įgriuvus šiluminei kamerai, buvo domimasi dėl kokių priežasčių tai atsitiko. Kaip vėliau paaiškėjo, mažai tereikėjo, kad šiluminė kamera subyrėtų. Mat įgriuvęs šilumos mazgas buvo dengtas tuštuminėmis perdengimo plokštėmis, kurios tinkamos naudoti namo vidaus sienoms. „Tokios pertvaros skirtos gyvenamų namų patalpoms, kur nėra drėgmės. Tokios plokštės nepritaikytos šiluminėms kameroms“,- teigė G. Undraitis.

Pasirodo, sunkvežimio kliudyta ir įgriuvusi perdanga pridarė nemažų nuostolių. „Visos tos plokštės – sulūžusios. Čia vienas iš pirmųjų tokių atvejų. Tokių kamerų mieste yra daugybė. Jeigu jos pastatytos ne pagal projektą, tai čia daug kur paspęsti spąstai. Jeigu tokios plokštės uždėtos ir ant kitų kamerų, tai šilumos tinklai turi peržiūrėti jas“,- teigė jis. Vyriškis įsitikinęs, jog tokio atvejo būtų galima išvengti, jeigu minėtoji kamera būtų buvusi uždengta specialia plokšte, atitinkančia projektinius reikalavimus.

Objektą tvarkys geranoriškai

„Draugo“ redakciją pasiekė vietinių žmonių nuogąstavimai dėl gana ilgai nesutvarkomo griuvėsio. Baiminamasi, kad tamsiuoju paros metu pro šalį praeinantys žmonės, kurių čia kasdien pražygiuoja net iki kelių dešimčių, neįkristų į griovį ir nesusižeistų.

Tačiau kol kas lieka neaišku, kada viskas bus sutvarkyta. Nei viena, nei kita pusė neskuba likviduoti avarijos padarinių. Potencialaus avarijos kaltininko – daugiabučio namo bendrijos „Centras“ atstovas G. Undraitis, paklaustas, ar yra reikalaujama, kad būtų padengti nuostoliai, atsakė: „Nieko nereikalauja. Šilumininkai - tiesiog pasimetę. Nežino, kokias plokštes naudoti“. Vyriškio aiškinimu, važiuojamoje dalyje šiluminių trasų perdengimo plokštės turi atlaikyti 40 tonų, o nevažiuojamoje dalyje – 12,5 tonų.

Specialios šiluminių kamerų perdangos plokštės gaminamos Kaune ir Alytuje. Viena tokia plokštė kainuoja apie 930 litų. „Jeigu reikalautų padengti nuostolius, bendrija neturėtų iš ko, nes per mėnesį surenkame po 100 litų. Derinant projektą nebuvo įspėta, kad negalima važiuoti su transportu, todėl tai yra jų problema. Šilumos tinklai tai turėtų renovuoti iš amortizacijos atskaitymo lėšų“,- sakė G. Undraitis, pridurdamas, jog reikia džiaugtis, kad viskas baigėsi sėkmingai.

UAB „Šakių šilumos tinklai“ generalinis direktorius Laimutis Kasparavičius tvirtino žinąs apie apgadintą šiluminę kamerą. „Mes prašėme, kad atstatytų. Jie turėtų sutvarkyti. Namo gyventojai įrodinėja, jog čia pas mus blogai, kad plokštės neatitinka reikalavimų“,- teigė direktorius. Jis patikino, jog remonto darbams 1 tūkst. litų tikrai neužteks. Bendrovei padaryta turtinė žala greičiausiai bus likviduojama pačių šilumininkų pastangomis ir lėšomis. UAB „Šakių šilumos tinklai“ direktorius L. Kasparavičius nieko konkretaus nepažadėjo, kada galima tikėtis, kad bus sutvarkyta šiluminė kamera bei užlyginta duobė. Jis patikino, kad atliekami darbai ilgai netruks, juos padarys ne ilgiau nei per dieną.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.