Kunigų taryba nutarimo nekomentuoja

kunigu_komisijaGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusią savaitę Sudarge lankėsi Vilkaviškio vyskupijos ekonominės tarybos narių bei kunigų taryba, vadovaujama Vilkaviškio vyskupo Rimanto Norvilos generalvikaro Gintauto Kuliešiaus. Kunigai norėjo išklausyti žmonių nuomones ir priimti galutinį sprendimą, kurio, bent jau kol kas, viešai nekomentuoja.

Nuotr. Prieš pokalbį kunigai apžiūrėjo Sudargo viršukalnėje esančią parapijai priklausančią žemę bei čia esančius pastatus.

Specialiai sudaryta aštuonių kunigų komisija, vadovaujama generalvikaro G. Kuliešiaus, buvo įpareigota Vilkaviškio vyskupo Rimanto Norvilos, apsilankymo Sudarge metu, išklausyti žmones bei priimti galutinį sprendimą.
 
Negali komentuoti

Kunigai kvietėsi sudargiečius pasikalbėti, tačiau ne taip, kaip daugelis tikėjosi. Jie buvo kviečiami po kelis ir grupelėmis, bet ne visi iš karto. Be to, spaudos atstovai į vykstančią apklausą įleidžiami nebuvo motyvuojant, kad tai nėra viešas reikalas. Nors iš pradžių buvo traktuojama, kad išklausiusi žmones, surinkusi faktus ir įvertinusi aplinkybes komisija priims galutinį sprendimą ir atsakys į sudargiečiams rūpimus klausimus, tačiau apsilankiusi Sudarge ji to nepadarė. Po keleto dienų telefonu susisiekėme su generalvikaru G. Kuliešiumi, kuris pripažino, kad išvados jau parengtos, tačiau jų negali komentuoti, nes po jomis dar trūksta vieno kunigo parašo. „Nutarimas yra, bet nieko ten ypatingo. Nenoriu komentuoti, nes dar trūksta vieno parašo. Kai jis bus, atsakymas raštu bus išsiuntinėtas suinteresuotoms grupėms“, - komentavo generalvikaras.

Apžiūrėjo

Prieš pokalbį kunigai apžiūrėjo Sudargo viršukalnėje esančią parapijai priklausančią žemę bei čia esančius pastatus. Kai kurie sudargiečiai aiškina, kad viename iš pastatų, buvusioje senojoje klebonijoje, gyveno žymus krašto knygnešys Martynas Sederevičius. Knygnešystės muziejaus kūrimo iniciatyvinei grupei ši žemė bei pastatai parūpo tuomet, kai čia buvo sumanyta statyti Sudargo kultūros namus. Tačiau nepavykus priimti bendro sprendimo, meras Juozas Bertašius pareiškė, kad bendruomenės reikmėms skirtas pastatas bus statomas šalia mokyklos. Sutrešusį pastatą, kuriame, kaip liudija prisiminimais besidalijantys sudargiečiai, gyveno knygnešys, siūloma įrašyti į Kultūros paveldo registrą. Tačiau žemė priklauso bažnyčiai, tad ar nežlugs ir muziejaus kūrimo vizija, neaišku, nes bažnyčia gali to ir neleisti.

Prašo pagreitinti

Savotiškai užbėgdamas tokiai galimybei už akių, Sudargo knygnešystės muziejaus kūrimo iniciatyvinės grupės entuziastas Juozas Tamušauskas dar prieš apsilankant kunigams, išsiuntė raštą Kultūros paveldo departamento direktorei Dianai Varnaitei, prašydamas pagreitinti įvykius. „Jūsų paveldo Marijampolės atstovai buvo atvykę į Sudargą 2011 metų kovo 15 dieną ir nustatė, kad senoji Sudargo klebonija, du prie jos išlikę ūkiniai pastatai ir aplink esanti teritorija siūlytina įrašyti į Kultūros vertybių registrą. Tačiau apie tai iki kovo 28 dienos nepranešė vyskupijos komisijai, nors aš savo kovo 4 dienos prašyme pranešiau apie tos komisijos sudarymą ir prašiau laiku įsikišti ir pagelbėti tai komisijai, atvykusiai į Sudargą padaryti teisingą sprendimą. Šiuo raštu prašau į tai atkreipti dėmesį ir pagreitinti Sudargo knygnešystės paveldo įregistravimą, kad po vyskupijos komisijos galutinio sprendimo nebūtų sunaikintas Sudargo knygnešystės paveldas, svarbus visai Lietuvai“, - rašo J. Tamušauskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.