Kontrolės komitetas funkcijų neplės, papildomu darbu neapsikraus

kontrole naujasGintarė MARTINAITIENĖ
 
Praėjusį ketvirtadienį į pirmąjį posėdį rinkosi naujos sudėties Kontrolės komitetas, vadovaujamas Vaido Balčiūno. Susitikimo metu aptarta finansinio audito ataskaita bei numatyti tolimesni darbai, gerokai pakoreguota ankstesnio komiteto numatyta ir tarybos patvirtinta veiklos programa.
 
Nuotr. V. Balčiūno (centre) vadovaujamas komitetas, kuriame be jo dirbs Z. Povilaitis ir A. Maksvytienė, gerokai pakoregavo ankstesnę veiklos programą, nes pripažino, kad tiesiog nesugebės aprėpti visų numatytų darbų.
 
Posėdžio pradžioje Kontrolės komiteto pirmininkas V. Balčiūnas pripažino, kad šis vaidmuo jam naujas ir nepažįstamas, tačiau tikisi susidoroti su jam pavestu darbu. „Nesu labai patyręs ir neturiu praktikos finansinių auditų srityje. Be to, šiame vaidmenyje esu pirmą kartą, tačiau komitetas suformuotas tarybos, o mus kontroliuoja ir rinkėjai. Be to, mes neturime kvalifikacijos ar licencijų audituoti kitus auditus, nes esame politinis komitetas“, - posėdį pradėjo pirmininkas.

Kadangi dabartinis komitetas dirbs su gerokai mažesnėmis pajėgomis ir vietoj šešių jame buvusių tarybos narių darbą tęs tik trys, pirmininkas iškart pripažino, kad nesugebės aprėpti ankstesnio komiteto numatytos ir tarybos patvirtintos veiklos programos. „Anas komitetas (vadovaujamas Edmundo Rinkevičiaus – red.) darbų taip pat net neįpusėjo. Matyt, programa nebuvo pagal jėgas. Tad turime suderinti bei pažiūrėti, ką konkretesnio ir apčiuopiamesnio galime padaryti, ką reikėtų koreguoti“, - kalbėjo V. Balčiūnas. Savivaldybės kontrolierės pavaduotojas Juozas Bacevičius tikino, kad jam susidarė įspūdis, jog ankstesnis komitetas ypač norėjo perimti kontrolės funkciją ir visus laikyti už gana trumpo pavadžio. Visgi ne vienam posėdyje dalyvavusiam kilo abejonių, ar už tam tikro klausimo pristatymą paskirti atsakingi asmenys iš tikro yra kompetentingi įvykdyti iškeltus uždavinius. Pavyzdžiui, veiklos plane buvo įtrauktas klausimas, kad turėtų būti atlikta Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro valdomo turto sutarčių analizė, tačiau nuspręsta, kad tai ne komiteto kompetencija ir šis klausimas iš veiklos programos buvo išbrauktas. „Neplėsime Kontrolės komiteto funkcijų ir ant savo pečių to neužsikrausime. Nesame profesoriai, kad kontroliuotume tokius dalykus“, - teigė komiteto pirmininkas. Taip pat pasielgta ir su klausimu, kur turėjo būti gvildenama Gelgaudiškio dvaro valdymo operatoriaus parinkimo problematika. „Kam dubliuoti klausimus, nes kituose komitetuose apie tai kalbama, pristatoma“, - mintimis dalijosi V. Balčiūnas. Atsisakyta ir klausimo, kur buvo siūloma atlikti savivaldybės surenkamų mokesčių, rinkliavų bei kitų mokesčių analizę. Kalbėta, kad tokio pobūdžio klausimą reikėtų kelti tuomet, jei būtų susiduriama su problemomis. Kadangi jų, komiteto pirmininko pastebėjimu, nebuvo akcentuota, tad niekam nebuvo poreikio šį klausimą veiklos programoje palikti. Tiesa, kontrolierė Asta Domeikienė pastebėjo, kad šiais metais savivaldybės biudžetas renkamas gana prastai ir problemų yra, tačiau ši jos pastaba buvo nuleista negirdomis.

Įsismaginus braukyti veiklos planą pats pirmininkas susizgribo, kad taip elgiantis nelabai plane kas ir lieka. Tuo labiau keista, kad Kontrolės komiteto veiklos programai pritarė ir rajono taryba, o dabar, prie komiteto valdžios vairo stojus kitam tarybos nariui, veiklos programa pasirodė visai netinkama. Tad po diskusijų nuspręsta, jog komitetas išklausys Šakių verslo centro parengtą pranešimą apie tai, su kokiomis problemomis susiduriama, norint pritraukti naujas investicijas į Šakių rajoną. Nors iš pradžių abejota, ar verta gilintis į vietinės reikšmės kelių priežiūros plėtros programą, bet po A. Domeikienės patarimo, kad tai gana įdomi informacija, nuspręsta artimiausią ketvirtį išklausyti ir šį klausimo pristatymą. Nors ankstesnis komitetas jau svarstė bendruomenių centrų problemas ir galimybes, informaciją atsakingi žmonės renka toliau, šis klausimas taip pat paliktas veiklos plane.

Kitą Kontrolės komiteto posėdį planuojama surengti rugsėjį, o artimiausiu metu numatyta paruošti II pusmečio veiklos programą ir teikti ją tarybai.

Susitikimo metu kontrolierė A. Domeikienė bei jos pavaduotojas J. Bacevičius pristatė ataskaitos apie savivaldybėje atlikto finansinio audito rezultatų išvadas ir pateikė trumpą apibendrinimą. Pasak specialistų, buvo tikrinama ir audituojama 11 įstaigų. Visgi, A. Domeikienės tikinimu, reikšmingų pažeidimų ar pastabų nebuvo, tad įstaigoms pateikti tik pastebėjimai, tam tikros rekomendacijos. Apie rekomendacijų įgyvendinimą kalbėjęs J. Bacevičius teigė, kad savivaldybės administracija noriai į jas įsiklauso, atsižvelgia, bendradarbiauja. Be to, jei rekomendacijos lieka neįgyvendintos, jos nepamirštamos, o lieka kitiems metams.

Kontrolės komiteto pirmininkas iškėlė klausimą dėl viešųjų pirkimų, nes šiuo klausimu esą buvo pateikta nemažai pastabų. Be to, jis kritikavo ir savivaldybės svetainėje talpinamą, jei taip galima pavadinti, informaciją apie viešuosius pirkimus. Kai kurios informacijos, V. Balčiūno tikinimu, net negalima pavadinti dokumentu, nes viešinamas „tik kažkoks keistas popierėlis“, o jei ir yra kažkas pateikta, tai padrikai. Jam apskritai neaišku, ar savivaldybėje yra atsakingas žmogus, kuris kontroliuotų su viešaisiais pirkimais susijusius klausimus. Tokia specialistė, pasirodo, yra. Ja paskirta Bendrojo skyriaus specialistė Asta Bakanevičienė. Tai nurodyta ir interneto svetainėje, tačiau akivaizdu, kad jos darbo kokybė nežavi. Pasak V. Balčiūno, tiesiog privaloma viešinti kuo daugiau informacijos, ataskaitas ir pan. „Jos tam ir reikalingos, kad su jomis būtų galima susipažinti, o negultų į archyvą. Kur svetainėje yra „Viešieji pirkimai“ turėtų būti bent nuorodos, dokumentai, sumos, kad būtų aišku, kaip tie pinigai panaudojami“, - kalbėjo Kontrolės komiteto pirmininkas, akcentuodamas, kad kaimyninių regionų, pavyzdžiui, Jurbarko, Vilkaviškio internetinėse svetainėse pateikiama daug daugiau ir išsamesnės informacijos. Tad pasitempti tikrai yra kur. Kalbėta, kad į posėdį reikėtų pasikviesti ir pačią A. Bakanevičienę, su kuria akis į akį būtų galima aptarti minėtus klausimus, išsakyti pastabas, pateikti patarimų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.