Šakių politikų reitingai parodė, kam nėra konkurencijos

reitingasSima KAZARIAN
 
Mėnesį trukusi „Draugo“ apklausa „Kurie Šakių rajono politikai geriausiai atstovauja jūsų interesams?“ baigėsi. Jei šiandien ir vyktų tiesioginiai mero rinkimai, tikriausiai pasikeitimų nesulauktume.
 
Nuotr. Rajono politikų dešimtukas visą mėnesį buvo atiduotas skaitytojų „teismui“. Balsavime aktyviausi buvo rajono mero J. Bertašiaus gerbėjai.
 
„Draugas“ atrinko dešimt pagrindinių rajono politikų pagal partijas, tarp jų pateko ir rajonui atstovaujantis Seimo narys Mindaugas Bastys. Visą mėnesį iš šio dešimtuko skaitytojai galėjo rinkti politiką, kuris, jų nuomone, geriausiai atstovauja jų interesams.

Apklausa parodė, kad Lietuvos Valstiečių liaudininkų sąjungai priklausantis meras Juozas Bertašius tarp rajono politikų konkurentų neturi. 57,43 proc. balsavusiųjų mano, kad būtent jis geriausiai atstovauja rajono žmonėms. 68-erių metų gimtadienį sausio 12 dieną švęsiantis meras tvirtai laiko rajono valdžios vairą: visi kiti politikai nuo jo atsiliko labai stipriai, nei vienas iš jų nesulaukė net 10 proc. šakiečių pasitikėjimo. Akivaizdu, kad norintiems konkuruoti su J. Bertašiumi tektų susidurti su dideliu iššūkiu.

J. Puodžiukaitis pateikė netikėtumą

Tuo tarpu balsų skirtumas tarp kitų kandidatų buvo nežymus. Nors ir po didelio atotrūkio nuo mero, dėl antrosios vietos ilgą laiką konkuravo valstietė vicemerė Rima Rauktienė ir socialdemokratas Mindaugas Bastys. Ketvirtojoje vietoje bemaž stabiliai laikėsi gelgaudiškietis tarybos narys Edmundas Rinkevičius. Didžiausia reitingavimo staigmena – netikėtai balsavimo pabaigoje į priekį išsiveržęs administracijos direktorius, mero bendrapartietis Juozas Puodžiukaitis, kuris surinko 7,58 proc. balsų. R. Rauktienė ir M. Bastys liko treti surinkę vienodą procentą balsų – po 6,71 proc. Ne ką nuo jų atsiliko jokiai partijai nepriklausantis E. Rinkevičius, kuriuo pasitikėjimą išreiškė 6,12 proc. rinkėjų.

J. Puodžiukaitis nėra dažnas svečias viešuose renginiuose ar laikraščių puslapiuose. Tuo tarpu meras J. Bertašius bei socialdemokratas M. Bastys ypač daug dėmesio skiria bendravimui su rinkėjais. Viešumoje puikiai matoma ir vicemerė R. Rauktienė. Be abejo, buvimas valdančioje pozicijoje jiems palengvina užduotį būti dėmesio centre. Vėlgi tik buvimas matomu, kaip pasirodė, dar negali garantuoti rajono gyventojų simpatijų.

Tikrai nemažai dėmesio politikai skiriantis sportininkas, Liberalų ir centro sąjungai priklausantis tarybos narys Kęstutis Smirnovas vis tik lieka prie tų politikų, kurie, gyventojų nuomone, jų interesams atstovauja mažiau. Jį palaiko 2, 29 proc. šakiečių. Lygiai tiek pat procentų palaikančiųjų susilaukė ir visiškai nededantis pastangų savireklamai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Algirdas Klimaitis. Partijos Tvarka ir teisingumas narys, tarybos narys Kęstutis Gudelevičius šiek tiek populiaresnis – jis surinko 3,5 proc. balsų.

Kad geriausiai jų interesus atstovauja socialdemokratas Martinas Eimutis, mano mažiausiai šakiečių – 2,04 proc. Tačiau tai yra dar labai jaunas – 24 metų politikas, jau sugebėjęs iškovoti tarybos nario mandatą. Jis aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje, yra klubo „Šakietukai.lt“ pirmininkas, Lions klubo narys, Šakių jaunimo sąjungos „Apskritas stalas“ valdybos narys.

Valdžioje ir sovietmečiu, ir dabar

Kas lemia neblėstantį J. Bertašiaus populiarumą? Paprastu, arti žmonių esančiu meru laikomas J. Bertašius turi nemenką politinę patirtį, bei yra pakankamai įtakingas, stiprų politinį užnugarį turintis žmogus. Iki Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo priklausęs Lietuvos komunistų partijai, dirbęs kolūkiuose, dabar meras yra Lietuvos Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininko pavaduotojas, Lietuvos savivaldybių asociacijos tarybos narys, Lietuvos žemės ūkio rūmų tarybos narys, kredito unijos „Zanavykų bankelis“ vienas iš įkūrėjų ir tarybos narys.

Tiesa, už mero nugaros taip pat kaupėsi debesys – pernai metų STT skandalas, pastarųjų mėnesių neramumai savivaldybėje dėl „Purio“ kavinės uždarymo bei Kudirkos Naumiesčio seniūno rinkimų, už ką jis tiesiogiai nėra atsakingas, tačiau neša atsakomybę kaip valdančiosios daugumos lyderis. Panašu, kad kol kas su sunkumais jis susidoroja gerai.

Opozicijoje – vienas žmogus

Balsavimo rezultatai rodo, kad opozicija mūsų rajone yra silpna. Iš visų jos atstovų labiausiai rinkėjus tenkina Edmundas Rinkevičius. Galima pastebėti, kad iš opozicijos atstovų jis yra vienintelis, kuris neginčijamai rodo politinį aktyvumą. Paskutinis ryškesnis E. Rinkevičiaus projektas – verslo liudijimo mokesčio mažinimas – priimtas ne visu šimtu procentų, tačiau į pasiūlymą buvo atsižvelgta ir mokestis buvo sumažintas. E. Rinkevičius nevengia konfrontacijos su valdančiaisiais ir panašu, kad ilgametė rajono valdančioji dauguma, pripratusi prie „patogios“ opozicijos, su tuo apsiprato sunkiai. E. Rinkevičiaus idėjos dažniausiai pavadinamos tiesiog populizmu, bandyta ir aktyviau stabdyti šio politiko iniciatyvas. Tačiau niekas negali paneigti, kad populizmu niekada neužsiima ir valdančiosios daugumos politikai, kitaip vargu ar jiems būtų pavykę išlaikyti populiarumą tarp rajono gyventojų?

Kita vertus, jei valdantieji išspręstų visas rajono problemas, ar atsirastų iniciatyva kurti naująją Zanavykų asociaciją, kurios tiksluose numatytas dėmesys verslo ir pramonės stiprinimui rajone, planai į rajoną pritraukti jaunimo?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.