Čempionato pabaigtuvių švente džiaugėsi net didžiausi automobilių kroso gurmanai

autokrosas rikiuote
Pavilkijo trasoje vykusiose automobilių kroso lenktynėse, skirtose paminėti šios trasos įkūrėjo Romualdo Barkausko atminimą, šiais metais dalyvavo 69 lenktynininkai. fotovaldas.com nuotr.


Sekmadienio, spalio 1-osios, vakarą Šakių rajone esančioje Pavilkijo trasoje nuleista šalies automobilių kroso A ir B lygų čempionato vėliava. Nuo ankstyvo ryto čia varžėsi paskutiniojo (šeštojo) etapo lenktynių dalyviai, kurių iš Lietuvos ir Latvijos į Pavilkijį susirinko 69.  
 
Kaip skelbiama pranešime spaudai, čempionato pabaigtuvių šventė patiko net ir tiems gausiai susirinkusiems žiūrovams, kuriems automobilių sportas – ne pirmoje vietoje. Lenktynes organizavusi VšĮ „Norlin“ pateikė ištisą pramogų puokštę, kurios, regis, užtektų net kelioms varžyboms.

Vieni būriavosi gyvai aptarinėdami istorinių automobilių bei motociklų parodą, kiti žvelgė į varžybų dalyvių techniką, o įpusėjus renginiui ir žiūrovai, ir sportininkai buvo priversti pakelti akis į padangę virš trasos, kai juos sveikino „Baltic Amber Team“ trijų ultra lengvųjų orlaivių pilotai, atlikę įspūdingus parodomuosius demonstracinius skrydžius.

Varžybų organizatoriai čempionato pabaigtuvių šventę skyrė automobilių kroso entuziasto ir trenerio, šios trasos įkūrėjo Romualdo Barkausko atminimui. Buvę bendražygiai šventę pradėjo pirmuoju startiniu numeriu pažymėtu jo automobiliu.

Didžiausią ne tik šio krašto kroso entuziastą šiltai prisiminė Šakių rajono savivaldybės meras Raimundas Januševičius, dukart Europos automobilių kroso čempionas Nerijus Naujokaitis, kurį į didįjį sportą atvedęs R. Barkauskas buvo jo pirmas ir vienintelis treneris, dukart pasaulio  čempionas Rokas Baciuška, pernai tapęs pirmuoju Lietuvos sportininku, iškovojusiu FIA pasaulio čempiono titulą, o šiemet sėkmingai jį apgynusiu pasaulio ralio-reidų čempionato T4 kategorijoje, ir kiti.

Bet kurias varžybas, juolab čempionato pabaigtuves, puošia rekordai. Dar prieš lenktynių pradžią varžybų organizacinio komiteto pirmininko pavaduotojas Andrius Remeza priminė, jog Pavilkijo trasa lygiai du dešimtmečius saugo unikalų rekordą, kai 2003 m. čia varžėsi net 106 sportininkai.

baciuska remeza
Šiltai Pavilkijyje buvo sutiktas ir pasaulio čempionas tauragiškis Rokas Baciuška, džiaugęsis, kad vienoje vietoje sutiko tiek sporto entuziastų, o jam už dalyvavimą dėkojo ir vienas iš organizatorių Andrius Remeza (dešinėje). fotovaldas.com nuotr.

Į masiškumo rekordą šiemet nepasikėsinta. Nepagerintas ir dar vienas rekordas, išlikęs nuo 2007m., kai pirmajame divizione lenktyniavęs Šakių sportininkas Šarūnas Glikas su „Ford Focus“ vieną 900 metrų ilgio trasos ratą nuvažiavo per 33,02 sek., išvystydamas vidutinį 93 km/val. greitį. Jį pagerinti buvo užsimojęs ne kas kitas, o itin šiltai žiūrovų sutiktas pasaulio čempionas R. Baciuška. Čempiono bandymas su treniruočių bagiu tapo viena didžiausių dienos intrigų, tačiau Rokas, metęs iššūkį kitiems sportininkams, greičiausiąjį ratą įveikė tik per 35,445 sek.

„Nieko stebėtino, nes pasaulio čempionas važiavo su tam nepritaikytu bagiu, kurio svorio centras gana aukštai, be to, nesitreniravęs. Juk ir čempionato dalyviai, patikėkite, tikrai moka važiuoti ir yra pakankamai greiti“, – sakė trasos savininkas ir varžybų organizatorius Vladas Norkus.  

„Pavilkijyje virė labai atkakli kova, o kai kuriose klasėse ji tapo tikra viso sezono puošmena. Nestigo nei vadinamų „stogų“, nei kitų incidentų, o teisėjai neišvengė ir protestų svarstymų. Stebėtis netenka, nes už pirmąją vietą paskutiniojo etapo lenktynėse numatytas 1,5 koeficientas, todėl sėkmės atveju sportininkas turi galimybę nemenkam šuoliui turnyrinėje lentelėje ir atvirkščiai – nesėkmė gali nublokšti jį toli nuo jau, regis, ranka pasiekiamo pjedestalo“, – rašoma pranešime spaudai.

Tiesa, iš šakiečių čempionate dalyvavo vienintelis Saulius Guoga, varžęsis B lygos 1600 divizione. Čia startavo penki sportininkai. Atkaklią kovą lydėjo net kelios avarijos, o nugalėjo Vismantas Gricius iš „ASK Extempo“, pranokęs du „Emsport“ atstovus Igną Petreikį ir S. Guogą, vairavusius „Honda Civic“.

Nemenką susidomėjimą kėlė ir B lygos RWD3000 diviziono sportininkų varžytuvės, kai prie starto linijos išsirikiavo keturi galingi BMW ir vienintelė užsilikusi sovietinės gamybos LADA, kurią vairavo „Ekrosas“ sportininkas, tituluočiausio šalies lenktynininko ir bendravardis, ir bendrapavardis Stasys Brundza. Išties ištįso daugelio žiūrovų veidai, kai pirmąjį važiavimą, gerokai atsiplėšęs nuo varžovų, laimėjo S. Brundza. Visgi finale didžiausio akibrokšto autorius liko paskutinis – penktas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.