Kovos menai – arčiau šakiečių

kendoGiedrė PLEČKAITYTĖ

Praėjusį pirmadienį Šakiuose viešėjo treneris Ričardas Žilaitis, kuris šakiečiams pristatė vieną iš kovos menų – kendo. Planuojama, kad nuo rudens šakiečiai, susidomėję kendo, galės pasimokyti šio kovos meno paslapčių.

Nuotr. Pirmadienį sporto klube „Audra“ buvo pristatytas kovos menas – kendo.


Kovos menų sporto mėgėjai gali pasidžiaugti, kad nuo rudens Šakiuose atsiras galimybė profesionalių trenerių pagalba įvaldyti dar vieną kovos meną. Liepos 12 dieną Šakių sporto klube „Audra“ lankėsi kaunietis, treneris Ričardas Žilaitis, kuris šakiečiams pristatė kovos meną – kendo. Nuo jaunystės aktyviai sportą propaguojantis vyriškis pasakojo, kad kendo jis susidomėjo kiek daugiau nei prieš šešerius metus. „Ilgą laiką domėjausi kitais kovos menais. Kendo - tai kario technika, kurią Japonijoje naudojo samurajai. Man buvo įdomu, kodėl japonai yra stipriausi pasaulyje. Pasirodo, todėl, kad jų visai kitas požiūris į patį kovos meną, treniravimosi techniką“,- sakė R. Žilaitis. Anot jo, japonai ir lietuviai turi labai daug bendro. „Lietuviai yra labai stiprūs. Pas mus yra stipri kovotojų dvasia“,- kalbėjo treneris.
 
Kendo - kardo kelias

Pasak šio kovos meno žinovo R. Žilaičio, kendo lietuviškai reiškia kardo kelias. „Kendo” – samurajų kovos menas su kardais. Šiam kovos menui su kardais buvo atrinkti tam tikri kirčiai. Kai uždraudė samurajų judėjimą, mokyklos turėjo transformuotis, jos perėmė medinius kardus“,- sakė R. Žilaitis. Dvidešimto amžiaus pradžioje, kai Japonija ruošėsi Antrajam pasauliniam karui, kendo buvo privaloma įvaldyti tiek darželinukui, tiek studentui.

Moko gerų vertybių

kendo2Šakiuose viešėjęs treneris sakė, kad šį kovos meną įvaldę žmonės turi drausmės jausmą, didelį fizinį pasiruošimą ir ištvermę. „Būtent kendo – tai mokyklos taisyklės. Dabar pati didžiausia problema, kad vaikai negerbia savo tėvų ir senelių. Kendo skatina būti geresniu bei gerbti aplinkinius“,- sakė R. Žilaitis.
 
Nuotr. Nuo rudens kendo paslapčių šakiečius mokys treneris R. Žilaitis.

Treneris teigė, jog jo tikslas - ugdyti vaikus, kad jie taptų stipresni. Esą šiam kovos menui svarbu, kad žmogus būtų geras ir pasitikintis savimi. Visa tai auklėtiniai įgauna treniruočių metu, kai yra mokomi tobulai valdyti kardą. „Mums labai įdomu, kaip vaikas mokosi, kokie jo santykiai su artimaisiais. Aš bendrauju tiek su tėvais, tiek su mokykla. Pats važiuoju į mokyklą, domiuosi, kaip vaikui sekasi. Jeigu vaikas blogai elgiasi, mes aiškinamės, dėl ko taip atsitinka. Žinoma, siekiant teisingai auklėti vaikus, turi būti bendras darbas su tėvais, tada ir bus efektas“,- sakė R. Žilaitis.

Nors Lietuvoje kendo ganėtinai nauja sporto šaka, gyvuojanti tik šeštus metus, bet, kaip teigė R. Žilaitis, jau sulaukė pasekėjų ir tapo ganėtinai populiarus. Taigi, nuo rudens sporto centre „Audra“ vyks kendo pamokos, kurias galės lankyti visi susidomėję šiuo kovos menu. Kendo gali mokytis tiek mergaites, tiek berniukai nuo ketverių metukų. Kęstučio Smirnovo vadovaujamame klube šiuo metu jau galima mokytis net keturių skirtingų kovos menų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.