Specialistai nerimauja – esame greta raudonos linijos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėja Brigita Mikalauskienė pabrėžė, kad kelia grėsmę, jog užkrečiamos ligos vėl taps dažnos ne tik tarp neskiepytų vaikų, bet ir visoje visuomenėje, nes daugėja imuniteto neturinčių asmenų. D. Pavalkio nuotr.

Skiepais valdomos ligos, kurias buvome užmiršę, labai greitai gali vėl priminti apie save, jei tėvai rinksis neskiepyti savo vaikų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, didžiausią susirūpinimą šiuo metu kelia sumažėjęs vaikų vakcinavimas nuo tymų, epideminio parotito ar, kitaip tariant, kiaulytės ir raudonukės. O kokia situacija mūsų rajone?

Pasak NVSC Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėjos Brigitos Mikalauskienės, Šakių rajono savivaldybėje vaikų vakcinavimo nuo minėtų ligų – tymų, kiaulytės ir raudonukės, nors ir nežymiai, bet padidėjo: 2022m. buvo paskiepyta 66,18 proc., 2023 m. – 69,23 proc. vienerių metų vaikų. Panaši situacija ir su dvimečiais: 2022 m. vakcinuota 95,16 proc., o 2023 m. – 96,53 proc.

Šakių skyriaus vedėja tvirtino, kad mūsų savivaldybėje pernai, lyginant su 2022 m., buvo stebimas skiepijimo apimčių augimas. Kūdikių iki vienerių metų nuo tuberkuliozės, hepatito B vakcinuota 99 proc., difterijos, stabligės, kokliušo ir poliomielito – 96 proc., rotavirusinės infekcijos – 94 proc.

Siektinas tikslas yra išlaikyti ne mažesnes kaip 90 proc., o nuo tymų ir raudonukės – ne mažesnes kaip 95 proc. Tad nors nuo kai kurių ligų vaikų vakcinacija ir padidėjo, tačiau dar nesiekia reikiamo procento. Pavyzdžiui, vienerių metų vaikų skiepijimas nuo rotavirusinės infekcijos pernai siekė 75 proc., B tipo meningokokinės infekcijos – 81,5 proc.

Be to, NVSC duomenimis, praėjusiais metais, lyginant su 2022-aisiais, nuo 95 iki 93 proc. sumažėjo vienerių metų vaikų skiepijimo apimtys nuo difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito, nuo 82 iki 74 proc. – žmogaus papilomos viruso infekcijos tarp 12 metų amžiaus vaikų, nuo 88 iki 82 proc. – pneumokokinės infekcijos.

Šakių skyriaus vedėja kaip pavyzdį pateikė rotovirusinės infekcijos susirgimų augimą. Pernai rajone rotavirusinė infekcija buvo nustatyta 16 vaikų, o 2022 m. šia liga sirgo tik keturi. Tad rotavirusinės infekcijos atvejų išaugo net keturis kartus. Teigiamai nuteikia bent tai, kad kitų skiepais valdomų ligų tarp vaikų mūsų savivaldybėje nebuvo registruota nei 2022, nei 2023 metais.

Pasidomėjus apie vakcinavimo sumažėjimo priežastis, B. Mikalauskienė išskyrė dvi: 2022 m. dažniausia vaikų nepaskiepijimo priežastis mūsų rajone buvo tėvų / globėjų atsisakymas (46,11 proc.), o praėjusiais metais stebima ir kita priežastis – vaikai buvo skiepijami pagal individualų planą, pagal amžių skiepas nepriklausė (44,29 proc.), o tėvų /globėjų atsisakymas skiepyti savo atžalas sudarė tik 20,57 proc.

NVSC primena, kad Lietuvoje valstybės lėšomis vaikai nemokamai skiepijami nuo 14-os užkrečiamųjų ligų pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.