Mokyklos sukaktis: trumpas stabtelėjimas prie balto namo kalne

kriukai mok110
Gražios šventės proga mokyklos bendruomenę pagerbė buvę direktoriai – Marija Rubikienė (centre) bei Alvydas Grinkevičius, pafilosofavęs, kad mokykla vaikams – tarsi judėjimo priemonė – kartais laivas, kartais valtis, o kartais laiko mašina. D. Pavalkio nuotr.

„...Baltas namas kalne / Šauks ne kartą mane / Praeity taip mieloj pasiklysti“, – tokie žodžiai skamba Danutės Valuckienės sukurtoje Kriūkų mokyklos dainoje. O ypač sentimentaliai jie ataidi, kai švenčiamos sukaktys, o prie balto namo kalne rikiuojasi esami ir buvę mokiniai bei mokytojai. Šeštadienio popietę kriūkiečiai minėjo 110 metų mokyklos sukaktį ir dalinosi prisiminimais, nes tokios progos  – puikus metas peržvelgti nueitą kelio ruožą.
 
Prieš 110 metų buvo įsteigta rusiška Svetošino pradžios mokykla. Po kelerių metų ji tapo lietuviška pradžios mokykla, dar vėliau (1944 m.) jai suteiktas progimnazijos, o po dvejų metų – gimnazijos statusas. 1948 m. rugsėjo pirmąją Kriūkų mokykla tapo vidurine.

„Kiekvienas turime savo istoriją, biografiją, kurioje atsispindi, ką išgyvenai, ką nuveikei, o mokyklos istorija – tai visų joje dirbusių, dirbančių, besimokiusių ir besimokančių istorija. Mokykla svarbi kiekvienam, nes tai kelio pradžia, tai ne tik pamokos, skaičiai, gramatika ar formulės, tai amžinai klegantis vaikystės ir paauglystės pasaulis“, – sveikindama susirinkusius kalbėjo mokyklai pastaruosius dvidešimt metų vadovaujanti Lilija Liutvinienė.

Ji taikliai pastebėjo, kad tai, kas sukurta, bendras visų nuopelnas. Mokykla iki 2013 m. išleido 65 abiturientų laidas ir tuomet tapo pagrindine mokykla, o per pastarąjį dešimtmetį susidurta su ne vienu iššūkiu, nes mokyklos statusas vykstant švietimo reformoms ir tinklo pertvarkoms nuolat keitėsi. 2016 m. mokykla perorganizuota į daugiafunkcį centrą, jai perduota vykdyti kultūros funkciją, po jos stogu vietą surado ir ikimokyklinukai bei priešmokyklinukai, o nuo pernai Kriūkų mokykla tapo jungtinės Panemunių mokyklos-daugiafunkcio centro dalimi. Kriūkų skyriuje šiuo metu mokosi 89 pirmų–aštuntų klasių mokiniai ir 34 ikimokyklinukai bei priešmokyklinukai, dirba 24 pedagoginiai darbuotojai.

„Visus savo mokinius prisimename, jais žavimės ir visada laukiame užsukant, gaila, kad kai kurie jau mokyklos renginiuose nebesuspėja dalyvauti...“ – kviesdama tylos minute pagerbti Anapilin išėjusius kalbėjo L. Liutvinienė.

Gražios šventės proga mokyklos bendruomenę pagerbė buvę direktoriai – Marija Rubikienė bei Alvydas Grinkevičius, mokytojai bei įvairių laidų buvę ir esami mokiniai.

„Mūsų gyvenimas yra susitikimų ir išsiskyrimų lydinys. Su kuriais nesusitinkame, su tais ir neišsiskiriame. Tarp tų susitikimų ir išsiskyrimų kartais stabtelime ir atsigręžę pamatome ryškias praeities spalvas. Šiandien toks stabtelėjimas Kriūkų mokykloje“, – jaukaus pasibuvimo su klasiokais, mokytojais linkėjo mokyklos vadovė.

Ir iš tiesų, iš pasipuošusių ir džiugiai nusiteikusių kriūkiečių galėjai nesunkiai suprasti, kad šiame baltame name ne vieną dešimtmetį mokėsi ir savo pėdas kelyje paliko gausus būrys mokinių, kurie tikriausiai čia sugrįžta ne tik sukakčių proga.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.