Mokyklos negali patenkinti visų moksleivių norų

Lapkričio 11 – gruodžio 6 dienomis Švietimo ir sporto skyriaus vyresnioji specialistė Galina Murauskienė atliko rajono savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose organizuojamą ir vykdomą mokinių neformalaus ugdymo patikrą, kurios metu buvo atlikta dokumentų  ir  dienynų, veiklos planų ir būrelių darbo tvarkaraščių analizė, anketinė apklausa, būrelių veiklos stebėjimas, pokalbiai su mokyklų ir būrelių vadovais bei mokiniais.

Kaip informavo G. Murauskienė, buvo patikrinti visų mokyklų neformalaus ugdymo darbo tvarkaraščiai, trylikos mokyklų: Šakių „Žiburio“ ir Lukšių V.Grybo gimnazijų, Šakių „Varpo“, Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Plokščių vidurinių mokyklų, Šakių „Aukuro“, Beržynų, Paluobių, Siesartėnų, Slavikų pagrindinių mokyklų ir Gelgaudiškio specialiosios mokyklos būrelių veiklos planai bei dienynai, 5-iose iš jų  stebėta būrelių veikla.
Pasak Švietimo ir sporto skyriaus vyresniosios specialistės, visų  tikrintų bendrojo lavinimo mokyklų būrelių veiklos planai  atitinka  2009 - 2011 mokslo metų pagrindinio ir vidurinio ugdymo programų bendrųjų ugdymo planų reikalavimus, daugelyje ugdymo įstaigų dėl pageidaujamų lankyti būrelių praktikuojama anketinė mokinių apklausa.

Beveik visose rajono mokyklose, išskyrus  Šakių „Žiburio“ gimnaziją ir Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinę mokyklą, pirmenybė teikiama meninio ugdymo būreliams. Antroje vietoje pagal mokinių skaičių  - kūno kultūros ir sporto būreliai. Kitai veiklai skirtuose būreliuose dalyvauja mažesnis mokinių skaičius.
 
Atlikus neformalaus ugdymo analizę paaiškėjo, kad pagal 2009 - 2011 mokslo metų pagrindinio ir vidurinio ugdymo programų bendrųjų ugdymo planų nuorodas 100%  būrelių veiklai  skirtas valandas išnaudoja Lekėčių vidurinė mokykla, Šakių „Aukuro“, Paluobių ir Sintautų pagrindinės mokyklos, 97 - 90%  -  Griškabūdžio (95,7 val.), Šakių „Varpo“ (91,4 val.), Gelgaudiškio (90,2 val.) vidurinės mokyklos, Kidulių (97,3 val.), Beržynų(94,7 val.) pagrindinės mokyklos, 88,9 - 81,5%  -  Slavikų (88,9 val.) pagrindinė  mokykla, Kriūkų (85,7 val.) ir Plokščių (81,5 val.) vidurinės mokyklos.

Pasak G. Murauskienės, susipažįstant su neformalaus ugdymo veiklos planais maloniai nuteikė būrelių vadovų profesionalumas bei atsakingas požiūris į veiklos planavimą, neformalaus ugdymo dienynai pildomi tvarkingai, juose neaptikta braukymų, taisymų ar neaiškiai užpildytų grafų.

Patikrinimo metu Švietimo ir sporto skyriaus vyresnioji specialistė stengėsi aplankyti ir kuo daugiau būrelių, tačiau iš devyniolikos  pagal mokyklų neformalaus  ugdymo  tvarkaraštį turėjusių vykti būrelių užsiėmimų darbas vyko tik dvyliktoje. Užsiėmimai  septyniuose būreliuose, kaip buvo vėliau paaiškinta, nevyko dėl įvairių rimtų pateisinamų priežasčių: dalies būrelių užsiėmimų metu vyko įvairūs rajoniniai ir ne tik rajoniniai seminarai, pasitarimai, konkursai, keitėsi kai kurių būrelių darbo vieta ir grafikai. Deja, ne visi būrelių vadovai teikėsi pranešti apie pasikeitimus savo mokyklos administracijai.

Lapkričio 23 dieną buvo pravesta aktyviausių, išrinktų į rajono moksleivių tarybą, mokinių apklausa, kuri taip pat suteikė papildomos vertingos informacijos apie neformalųjį ugdymą mūsų rajono mokyklose.  Iš 25 apklaustųjų tik vienas mokinys atsakė, kad renginiai mokykloje įdomūs, įvairūs ir jų visiškai pakanka. Kitiems trūksta įvairių akcijų, prevencinių renginių, šokių, diskotekų, paskaitų, parodų, kino vakarų ir tarpmokyklinių renginių. Tik penkiems mokiniams iš 25 apklaustųjų būrelių mokyklose pakanka. Tie mokiniai, kurių mokyklose nėra sporto salių ar apsiribojama tik krepšinio būreliu, pageidauja įvairesnių sporto būrelių – jogos, futbolo, bokso, kovos menų, šaškių. Vienuolikai mokinių, kurių mokyklose nėra šokių specialistų ar entuziastų, trūksta ne tik šiuolaikinių šokių, bet ir tautinių šokių būrelių. Aktyviausiems mokiniams trūksta mokyklose chorų ir kitų muzikinių būrelių, dramos ir meno būrelių, gitaristų, fotografijos ir net maisto gaminimo būrelių.

G.Murauskienė padarė išvadą, kad dalis mokinių nori aktyviai dalyvauti neformaliajame ugdyme, jie nelinkę apsiriboti  pamokine veikla, o nori ir gali pabūti mokykloje ilgiau, jeigu popamokinė veikla atitiks jų interesus. Nors šiuo metu rajono švietimo įstaigose veikia 276 būreliai, kuriuose dalyvauja 3755 mokiniai, Švietimo ir sporto skyriaus vyresnioji specialistė apgailestavo, kad šiuo metu didesnė dalis mūsų rajono bendrojo lavinimo mokyklų negali patenkinti visų moksleivių norų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.