Tvarką prižiūrės ir virtualūs patruliai

virtualus patrulis
Nuo šiol viešosios tvarkos patrulio pastabų galima sulaukti ne tik gyvai, bet ir internetinėje erdvėje, kur trys pareigūnai pradėjo kontroliuoti socialinių tinklų, straipsnių ir komentarų turinį. Lietuvos policijos nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nereikia nustebti socialiniuose tinkluose sulaukus policijos pareigūnų pastabos – nuo praėjusios savaitės elektroninėje erdvėje pradėjo patruliuoti virtualus patrulis. Šį darbą atliks trys pareigūnai, kurių pagrindinė užduotis – nusikalstamų veikų ar administracinių nusižengimų prevencija elektroninėje erdvėje.

Dar prieš mėnesį policijai pristačius šią naujovę, susilaukta didelio ažiotažo – ar neatsitiks taip, kad nuo šiol teks bijoti viešoje erdvėje rašyti įvairiausius komentarus. Tiesa, patys šios naujovės oponentai pripažįsta, kad internete pasakyti savo nuomonę yra drąsiau negu tai, ką galvoja, išsakyti į akis. Pasekmės kai kurių komentarų būna skaudžios – pasipila lavina įžeidinėjimų ir užgauliojimų. Pristatydamas praėjusių metų policijos veiklos ataskaitą generalinis komisaras Renatas Požėla sakė, kad tokia funkcija ir taip buvo vykdoma, tiesiog apie tai garsiai nebuvo kalbama, o teismuose iš tikrųjų labai daug bylų nagrinėjama dėl žmogaus garbės ir orumo įžeidimų, pradedama daug ikiteisminių tyrimų šia tema. Virtualusis patrulis iš esmės, anot generalinio komisaro, yra toks pat viešosios tvarkos patrulis, kuris patruliuoja viešose vietose, gali prieiti įspėti dėl daromų pažeidimų.

„Tas pats modelis persikelia į elektroninę erdvę – ten, kur dabar gyvenimas virte verda. Mes atsiribojame nuo emocijų, nuo vertinimų. Mes kalbame apie įstatymų pažeidimus“, – sako generalinis komisaras R. Požėla.

Anot policijos atstovų, pareigūnai reaguos tik į akivaizdžius elektroninėje erdvėje daromus ar rengiamus daryti teisės pažeidimus. Pradžioje asmenys bus įspėti, kad jie nutrauktų galimai neteisėtus veiksmus, o jų nenutraukus – surinkta medžiaga bus registruojama ir perduodama atitinkamam policijos padaliniui tolimesniam tyrimui.

Kaip tai atrodys realybėje? Galima sulaukti viešojo virtualaus patrulio įspėjimo kaip komentaro po socialinio tinklo „Facebook“ įrašais arba portaluose, kur po jautrių straipsnių patrulis pasižiūrėtų, ar su komentarais viskas tvarkoje, nėra įžeidinėjamų. Taip pat iš virtualaus patrulio galima sulaukti ir privačios žinutės socialiniame tinkle.

Policijos atstovybė sako, jog socialiniuose tinkluose kontroliuos ne bet ką, o daugiau dėmesio kreips į skelbimus su siūlymais įsigyti kontrabandinių cigarečių ar alkoholio. Taip pat virtualusis patrulis kreips dėmesį į grasinimus susidoroti su kitais asmenimis, siūlymus nusipirkti vairuotojo pažymėjimą ar padėti už pinigus išlaikyti vairavimo egzaminą, nusipirkti techninę apžiūrą ir kitus panašius dalykus. Ypatingą dėmesį kreips į narkotinių medžiagų platinimą elektroninėje erdvėje, siūlymus investuoti į įtartinas platformas, pirkti elektroniniu būdu netikrose internetinėse parduotuvėse. Tai – pagrindinės veiklos kryptys, kur dirbs šie pareigūnai.

Taip pat policijos atstovai sako, jog gyventojai, matydami pažeidimus elektroninėje erdvėje, ir patys galės pranešti virtualiam patruliui privačia žinute specialiame jo puslapyje.

Policija yra ne kartą pabrėžusi, jog virtualus patrulis dirbs viešai, niekaip neribos žodžio laisvės, nesikiš į privačius asmenų susirašinėjimus.

R. Požėla žadėjo, jog tai, ar naujovė pasiteisina, bus įvertinta po 2–3 mėnesių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.