Gaisrai niokoja turtą ir pasiglemžia žmonių gyvybes

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos duomenimis, per pirmąjį 2013 metų pusmetį Lietuvoje kilo 7080 gaisrų ( Šakių rajone - 43 ).  Liepsnose ir dūmuose žuvo 88 šalies gyventojai (pernai per tą patį laikotarpį – 96), o 136 gyventojai patyrė įvairių traumų. Deja, pastaruoju metu didėja skęstančių bei nuskendusių žmonių skaičius. Nuo birželio 1 d. iki liepos 3 d. vien tik ugniagesiai iš vandens telkinių ištraukė 46 skenduolius (pernai per tą patį laikotarpį – 23).

Žmonių žūtys - dėl neatsargumo

Per šešis šių metų mėnesius net 29 gyventojai žuvo dėl neatsargaus rūkymo, 25 – dėl neatsargaus elgesio su ugnimi, o dar 8 žmonių gyvybes gaisrai pasiglemžė dėl krosnių, židinių ir dūmtraukių įrengimų bei jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų (pernai per tą patį laikotarpį – 15). Be to, 7 gyventojai žuvo dėl priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimų eksploatuojant elektros įrangą, 2 – dėl dujinių, žibalinių, benzininių įrengimų eksploatavimo taisyklių pažeidimų, 1 – dėl padegimo, 12 žmonių žūties priežastys tikslinamos. Gaisrų metu ugniagesiai išgelbėjo 106 žmonių gyvybes (iš jų - 3 vaikai), 67 transporto priemones, 473 pastatus, 558 gyvūnus.

Daugiausia gaisrų - gyvenamosiose patalpose

Daugiausia gaisrų kilo atvirose teritorijose – 3319, arba 46,9 proc. visų gaisrų, išdeginusių 3,8 tūkst. hektarų. Palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, gaisrų skaičius čia padidėjo 2,5 proc. 1123 gaisrai kilo gyvenamosios paskirties pastatuose, t. y. 15,9 proc. visų gaisrų, o juose žuvo 70 gyventojų. Palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, gaisrų sumažėjo 0,53 proc. Be to, 559 kartus degė pagalbiniai ūkio paskirties pastatai (7,9 proc.), 512 kartų liepsnojo transporto priemonės (7,2 proc.), 43 – gamybos ir pramonės paskirties pastatai (0,61 proc.).

Nuostoliai nemenki

Šalyje ugnis sunaikino 154 pastatus, 150 transporto priemonių, 1249 tonas pašarų, 4605 kv. m gyvenamojo ploto ir 6991 kv. m šio ploto buvo sugadinta. Pagrindinės gaisrų priežastys – neatsargus žmonių elgesys su ugnimi (49,7 proc.), žolės, ražienų deginimas (9,3 proc.), netvarkinga elektros įranga ir elektros prietaisų eksploatavimo taisyklių pažeidimai (8,6 proc.), krosnių, židinių ir dūmtraukių įrengimo bei jų eksploatavimo taisyklių pažeidimai (6,6 proc.), neatsargus rūkymas (2,8 proc.). Be to, įregistruota 300 padegimų (4,2 proc.), o 651 gaisro (9,2 proc.) priežastys dar tiriamos.

Žuvo trys šakiečiai

Šakių rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį rajone kilo 43 gaisrai, žuvo 3 žmonės, nukentėjo 2 (pernai per tą patį laikotarpį buvo kilę 49 gaisrai, kurių metu žuvo 3 žmonės). Per šešis šių metų mėnesius ugniagesiai gelbėtojai buvo iškviesti į 58 gelbėjimo darbus (pernai - 47), administracinės baudos už įvairius priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimus skirtos 22 asmenims (pernai - 8). Dėl netvarkingų elektros įrenginių naudojimo šiemet rajono pareigūnai surašė 11 protokolų (pernai - 7).
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sunku būti mama?

klausimelis 05 03Kristina iš Girėnų:

Sunku, nes tai didžiulė atsakomybė ir didžiulis iššūkis. Pati užauginau tris vaikus. Didžiuojuosi jais, nes jie visi pasiekė savo tikslus, visi baigė aukštuosius. Dabar džiaugiuosi penkiais anūkais. Manau, kad šiuolaikinės mamos daugiau leidžia savo vaikams nei priklausytų. Gal todėl, kad dabar daugiau galimybių, technologijų amžius, vaikai nė žingsnio be telefono. Reikėtų griežčiau į tai pažiūrėti, nustatyti ribas. 

klausimelis 05 03 2

Erika iš Šakių:

Fiziškai sunku, nes turiu du mažus vaikus, o šiaip tai labai faina. Nežinau, kaip dar prasmingiau galima užpildyti motinystę. Žiūrint, kas darosi pasaulyje, neramu dėl vaikų ateities, norisi juos augint burbule ir apsaugoti. Mūsų mamos sako, kad joms buvo sunkiau mus auginti, nes nebuvo tiek sukurta technologijų, kurios šiandien labai palengvina vaikų priežiūrą, tačiau buvo daugiau artimesnio bendravimo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.