„Lukšių pieninė“ optimizuoja darbus, elektros kaina smaugia ir kitus verslus

luksiu pienine optimizuoja
Nors šią savaitę gana intensyviai kalbėta apie stabdomą „Lukšių pieninės“ veiklą, tačiau įmonės atstovas tvirtina, kad veikla nestabdoma, pardavimai nemažinami, darbuotojai neatleidžiami, o jei nori, iš darbo išeina patys. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors šią savaitę vis garsiau eskaluojama, kad UAB „Lukšių pieninė“ atleidžia darbuotojus ir stabdo veiklą, įmonės komercijos direktorius Žygimantas Čiūta ragina gandais nesivadovauti, situacijos nedramatizuoti ir patikina, kad tiesiog optimizuojami darbai. Dėl drastiškai išaugusių elektros kainų vienokių ar kitokių sprendimų imasi ir kiti rajono verslai.

„Mes nusiteikę optimistiškai ir pozityviai, tiesiog reaguojame į tai, kas vyksta. <...> Optimizuojame darbus, kad išvis nereikėtų stabdyti veiklos, matot, kokios elektros kainos“, – paprašytas pakomentuoti situaciją sako komercijos direktorius Ž. Čiūta.
Paklaustas, kiek konkrečiai išaugo energetikos sąnaudos, pašnekovas sako negalintis pasakyti.

Tiesa, bandome pakalbinti ir įmonės vadovą Genadijų Butkų, tačiau mus informuoja, kad direktorius iki rugsėjo 26 d. atostogauja.

Nors garsesnių ir tylesnių kalbų apie kardinalius pokyčius įmonėje būta ir anksčiau, tačiau šią savaitę apie tai seniūnų pasitarimo metu prabilo ir pats miestelio seniūnas Vytautas Andziulevičius pasibėdojęs, kad „gaila, Lukšių pieninę uždarė, veiklą sustabdė, tai tų ukrainiečių buvo ir ten įsidarbinę.“ Vėliau įvardinta esą atleistų žmonių yra kelios dešimtys.

„Nėra atleistų. Jeigu nori, patys išeina. Mes norime išlaikyti darbuotojus. Mums reikalingi darbuotojai, nes pardavimų nemažiname“, – pabrėžia įmonės atstovas ir sako, kad dabar taupo visi, tad „Lukšių pieninė“ ne išimtis, o darbuotojų kaita, sako pašnekovas, yra normalus procesas bet kokioje įmonėje.

Visgi kyla natūralus klausimas, ar optimizavus darbus ir toliau parduotuvėse bus galima įsigyti įprastos produkcijos, galbūt bus mažinamas prekių asortimentas, mat kalbėta, kad „Belvederio“ sūrinėje gamyba sustabdyta. Ž. Čiūta kelia retorinį klausimą, ar nuėjusi į parduotuvę galiu rasti šio sūrinėje gaminamo sūrio. Atsakau, kad, ko gero, taip. Jeigu yra, sako jis, vadinasi, visko ir yra.

„Šiandien niekas nieko nepasiges, o kaip bus už mėnesio, kas čia žino“, – nedaugžodžiauja komercijos direktorius ir ragina nesivadovauti gandais, mat įmonė suinteresuota „išsaugoti rinkas, pardavimus“.

„Užsidaryti ir spyną pakabinti lengviausia, o kas paskui“, – svarsto Ž. Čiūta, kurio atstovaujama įmonė gamina ne tik grietinę, varškę, varškės sūrius, bet ir glaistytus varškės sūrelius, pilsto pieną ir kefyrą, o jų produktai įvairiuose gaminių konkursuose įvertinti tiek aukso, tiek sidabro medaliais.

Dėl drastiškai kylančių elektros kainų taupyti ėmė ir didieji prekybos centrai – kai kurie trumpina darbo laiką, mažina apšvietimo intensyvumą parduotuvėse, aikštelėse ar net numato konkretų laiką, kada švieslentės švies, o kada ne. Ne vienas pirkėjas ir rajone atkreipė dėmesį, kad prekybos centruose ne taip šviesu kaip anksčiau, ar apšvietimas šaldytuvuose gerokai prigesęs.

Pokyčių ėmėsi ir savaitgalį veiklos 30-metį paminėjusi UAB „Gulbelė“, kuriai priklauso 64 parduotuvės Šakių, Vilkaviškio, Marijampolės, Jurbarko, Panevėžio, Šilalės, Tauragės, Kelmės rajonuose, Kazlų Rūdoje, Kalvarijoje ir Prienuose.

„Ekstremaliai augant išlaidoms esame priversti mažinti sąnaudas ir derintis prie rinkos sąlygų“, – sako UAB „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas ir priduria, kad siekdama išvengti drastiškų pasekmių įmonė papildomų veiksmų ėmėsi dar nuo metų pradžios.

„Smulkus ir vidutinis verslas yra regionų variklis: ne tik paslaugos teikėjas, bet ir pagrindinis darbdavys. Taigi susiklosčiusi situacija kelia realią grėsmę verslo išlikimui regionuose. Darome viską, kad užtikrintume nenutrūkstamą veiklą. Iš darbuotojų ir klientų tikimės supratingumo“, – sako jis.

UAB „Gulbelė“ ekonomistė Jurgita Bataitienė sako, kad siekiant išsilaikyti rinkoje svarbiausia mažinti energijos sąnaudas.

„Atidžiai jas mažiname taupydami elektrą, patalpų vėsinimo sąnaudas, išjungėme nemažai šaldytuvų lempų ir naktinį apšvietimą – atsisakome visų perteklinių išlaidų,“ – vardija ekonomistė, o įmonės marketingo vadybininkė Monika Būblaitytė pabrėžia, kad kol kas apie darbuotojų mažinimą nėra kalbos.

„Nežinau, kaip ilgai išgyvensime ir kiek pavešime“, – sako UAB „Lukšių tekstilė“ direktorė Rima Bendorienė ir pripažįsta su nerimu laukianti žiemos, kada elektros sąnaudos gerokai išaugs.

Anot „Lukšių tekstilė“ direktorės, elektros sunaudojimas nuo 1,5–2 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) žiemą išauga ir iki 6 tūkst. kWh, nes visos patalpos šildomos geoterminiu šildymu, kurio nėra kuo pakeisti, visa įranga taip pat veikia tik elektra.

„Nežinau, susėdame, pakalbame, bet be elektros nei siuvykla dirbs, nei įrengimai veiks“, – svarsto įmonės, kurioje dirba 35 darbuotojai, vadovė.

Pasak R. Bendorienės, vien už rugpjūtį sąskaitą už elektrą yra penkis kartus didesnė nei pernai už tą patį laikotarpį.

„Pernai buvo 400 eurų, dabar 2 tūkst. Kas bus žiemą, baisu pagalvoti, nes tikrai žiauru“, – pripažįsta pašnekovė ir atvirauja, kad tiek, kiek įmanoma, bando taupyti, bet prisuktas boileris, ar lauko reklamos apšvietimo išjungimas, sako pašnekovė, tik ašaros. Svarstoma galimybė įsirengti saulės elektrinę, tačiau tokiems projektams reikia laiko, o gyventi, išlaikyti darbuotojus ir mokėti mokesčius reikia čia ir dabar.

Štai dėl išaugusių išlaidų energijai sveikatingumo klubų tinklas „Impuls“ pranešė keturiuose sporto klubuose laikinai stabdantis baseinų zonų veiklą. Pasak Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro direktorės pavaduotojo ūkiui Pauliaus Puskunigio, Šakiuose veiklos stabdyti neketinama, tačiau tam tikrų priemonių irgi bus imamasi. Pavyzdžiui, jei anksčiau nuolat dirbdavo abi pirtys, tai dabar dirbs po vieną ir tam tikromis dienomis. Visgi daugiausiai vilčių dedama į kaip tik šiuo metu įrenginėjamą saulės elektrinę.

„Šiuo metu jau vyksta bandymai, tikimės, kad greitai pradės veikti, bet mus labiau nei elektros kaina gąsdina dujų kaina, kuri, prognozuojama, irgi tik augs“, – teigė P. Puskunigis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.