Žiema, nusibodai! Štiš! Greit pavasaris prašvis!

uzgavenes sakiuose
Nuotr. Startą Užgavėnių šventei tradiciškai davė šakiečiai, linksminęsi ir išdykavę J. Lingio parke.

Kanapinio ir Lašininio kautynės, po gatves zujantys persirengėliai, keptuvėse čirškantys blynai, liaudiškos dainos ir šėlionės... Taip visoje Lietuvoje ir įvairiose mūsų rajono vietovėse buvo švenčiamos Užgavėnės.
 
Tiesa, šiemet Lietuvos atkūrimo 100-mečio paminėjimo renginiai galbūt šiek tiek ir nustelbė pavasario laukimo linksmybes, tačiau tradicijos lieka tradicijomis, o startą šventei davė šakiečiai. Užgavėnės nuvilnijo Šakių J. Lingio parke dar vasario 10 d. Šėliones pradėjo Šakių kultūros centro etnografinis kolektyvas „Šakija“, vadovaujamas Virginijos Snudaitienės. Prie jų mielai prisidėjo kaimyninės bendruomenės – Sintautų kultūros centro folkloro ansamblis „Santaka“ (vadovė Jūratė Navickienė) ir Griškabūdžio kultūros centro liaudiškos muzikos kapela (vadovas Valdas Sinkevičius).

Kokios linksmybės per Užgavėnes be veselios? Visus pralinksmino „Veselia per abu galus su liūdna pabaiga“ pagal V. Snudaitienės sukurtą scenarijų (komiška istorija apie tai, kaip nuotaka jau trečius metus iš eilės ištekėti negali, nes jaunikio tinkamo neranda), kur pirmu smuiku griežė piršlys (persirengusi Rima Mockevičienė).

Persirengėliai kvietė susirinkusius pašokti ir padainuoti, o pačius drąsiausius – ir įvairiuose atrakcionuose jėgas išbandyti. Norintys galėjo rankiniu pjūklu rąstgalį nupjauti, išbandyti jėgas virvės traukime, pasigalynėti – sustoję ant trinkų stengtis maišais vienas kitą numušti.

Žinoma, kokios Užgavėnės be Kanapinio ir Lašininio kautynių. Kaip ir priklauso, kovą laimi Kanapinis. Vadinasi, jau pavasaris ne už kalnų. Tačiau dabar viskas taip gamtoje susimaišę, kad savo laiku žiema nei prasideda, nei baigiasi...

Vieni linksmino, kiti pavalgyti siūlė. Juk reikia prieš pasninką sočiai prisivalgyti. Girėnų bendruomenės centro moterys ir jų vadovė Irena Sakalauskienė kepė tradicinius Užgavėnių blynus, visus vaišino karšta arbata, kad ligos patalan neatsigultų. Tad sušalti ir liūdėti nebuvo kada. Saviveiklininkai buvo pamaitinti Šakių kultūros centro režisierės Gražinos Guzovijienės čia pat ant laužo virta kopūstiene. Šakių seniūnijos darbuotojai pasistengė sukrauti nemažą laužą, kurio liepsnose sudegė Morė – vienas iš svarbiausių Užgavėnių atributų.

Tokių pat tradicijų laikėsi ir kitos rajono seniūnijos, Užgavėnes šventusios antradienį, vasario 13 d. Visur skambėjo muzika ir dainos, šurmuliavo persirengėliai, čirškė kepami blynai, netrūko nei linksmybių, nei paišdykavimų. Kaip kurie išmanė, taip ir linksminosi, kvietė greičiau pavasarį ateiti, saulei aukščiau pakilti ir žemę sušildyti. Sočiai prikimšus pilvus blynų, kitą dieną prasidėjo gavėnia.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.