Gelbėti reikia ir dvare gyvenančius žmones, ir patį dvarą

spurgos dvaras
Nuotr. Šiuo metu daugiau kaip 400 kv. m Kaimelio dvare gyvena dvi šeimos, kurios bus iškeltos į kitus būstus, kai tik savivaldybė juos nupirks. Tuomet suinteresuotiems asmenims bus suteikta galimybė dvarą privatizuoti.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Dar XVII a. Kaimelyje (Kidulių sen.) buvo įsteigtas dvaro polivarkas, kurį valdė Jeronimas Krišpinas. Paskutinysis dvaro valdytojas (XX a.) buvo Adomas Spurga. Tuomet visai dvarvietei prigijo Spurgynės vardas. Šakių rajono savivaldybės plėtros strateginiame plane numatyta dvarą parduoti, o pagrindiniuose rūmuose gyvenančioms šeimoms nupirkti kitus būstus. Tam penktadienį pritarė ir savivaldybės tarybos nariai.

Neturi ko pasiūlyti

Šakių rajono savivaldybės 2011–2017 m. plėtros strateginiame plane numatyta priemonė „Parengti teisinę bazę Kaimelio dvaro sodybos sutvarkymui ir privatizavimui“. Kaimelio dvaro sodyba yra nekilnojamojo kultūros paveldo objektas, kurį sudaro rūmai, rūsys, rūkykla. Šiam kompleksui priklausantis 1630 m. pastatytas daugiau kaip 400 kv. m rūmų pastatas nekilnojamojo turto registre įvardytas kaip gyvenamasis namas, kuriame yra įregistruoti šeši socialinio būsto paskirties butai.

Kaip pasakojo Kidulių seniūnijos seniūnas Mindaugas Mykolaitis, pagal 2001–2002 m. sudarytas gyvenamųjų patalpų nuomos sutartis butuose gyvena trys šeimos. Tačiau viena iš jų jau kuris laikas gyvena užsienyje ir savo būsto atsisako, tad didžiuliame pastate belieka gyventi dvi šeimos. Savaime suprantama, kad jie užima tik dalį dvaro rūmų, kita dalis pastato yra tuščia ir apleista, jau kuris laikas nekūrenama.

Kadangi šis pastatas labai senas, netinkamas gyventi, neatitinka statybos bei specialiųjų normų reikalavimų, naudojamas ne pagal tikrąją paskirtį ir savivaldybės plėtros strateginiame plane yra numatyta jį parduoti, savivaldybės administracija savo ruožtu turi pasirūpinti, kad ten gyvenančios nuomininkų šeimos būtų perkeltos į kitas gyvenamąsias patalpas.

Problemų kaip ir nebūtų, tačiau dvare gyvenančios šeimos pageidauja, kad butai būtų Judrių, Kaimelio, Kidulių, Kukarskės ar Šiaudinės kaimų ribose, o savivaldybės būsto fonde nėra tokių gyvenamųjų patalpų, todėl tinkančias gyvenamąsias patalpas siūloma pirkti. Kidulių seniūnijos seniūnas pasakojo, jog jau vyksta būstų paieškos, kad minėtosios šeimos galėtų kuo greičiau išsikraustyti iš dvaro ir kad turėtų normalias gyvenimo sąlygas.

Gyvena 40 metų

Su M. Mykolaičiu bevaikštant po istorine dvasia alsuojančią dvaro teritoriją, šis papasakojo, kad žmonės šiame pastate gyvena labai prastomis sąlygomis: dvaro rūmuose nėra kanalizacijos, vandentiekis įvestas tik prieš kelerius metus, pastato šildymui šaltuoju metų laiku reikia labai daug kuro. 1980 m. į dvarą gyventi atsikraustęs Romutis Pečiulis pasakojo, kad čia prabėgo jo jaunystė, čia užaugo jo vaikai, tačiau, jei atsirastų galimybė iš dvaro išsikraustyti, su mielu noru drauge su žmona ja pasinaudotų.

„Aišku, nenorime gyventi kažkur atokiai, geriausiai būtų Kiduliuose. Aš senas, sunkiai vaikštau, tai man gyvenimas kažkur atokiame kaime būtų labai sunkus. Kad ir dabar, iki Kidulių vos vienas ar du kilometrai, tačiau jau labai sunku iki jų nueiti, o savo laiku, kai ganiau karves, per dieną ne vieną dešimtį kilometrų nueidavau... Sunkiai čia mes gyvename, krosnį reikia nuolat kūrenti, nes iškart atšąla, labai aukštos lubos čia ir sienos kiauros... Apie 40 m malkų sukūrename“, – pasiguodė R. Pečiulis.

Tiesa, kadangi Spurgos dvaras įtrauktas į regioninės reikšmės kultūros paveldo objektų sąrašą, butų nuomininkai negali jo remontuoti, tad situacija tampa dar keblesnė.

M. Mykolaitis pasakojo, kad surasti būstus šioms dviem šeimoms neturėtų būti problemų, mat Kiduliuose yra keletas butų, kuriuos savininkai šiuo metu parduoda, tad tikėtina, jog greitu metu Kaimelio dvaro rūmas liks tuščias ir... lauks savojo šeimininko, kuris pasiryžtų jį sutvarkyti, galbūt čia ir apsigyventi.

„Dvarui taip pat priklauso nemažas sklypas aplink jį. Manau, į Spurgos dvarą investavęs žmogus turėtų puikią galimybę čia plėtoti verslą: teikti apgyvendinimo paslaugas, dar kažką patrauklaus sugalvoti“, – komentavo M. Mykolaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.