Specialiųjų tarnybų prašo įvertinti viešuosius pirkimus

skaizgirys tomas su kauke
Savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininkas Tomas Skaizgirys teigė jaučiantis pareigą informuoti specialiąsias tarnybas, kad šios įvertintų savivaldybės atliekamus viešuosius pirkimus, esą šešėlis krenta ne tik ant valdžios, bet ir ant visos savivaldybės. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Po to, kai praėjusią savaitę lrytas.lt išspausdino publikaciją „Įtartinas Šakių valdžios dosnumas: užsakymai – direktoriaus  žmonai“ kilo nemenkas ažiotažas. Atsakymų dėl susiklosčiusios situacijos iš mero pasiprašė savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininkas, opozicijoje dirbantis tarybos narys Tomas Skaizgirys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), kurios skyriui Šakiuose vadovauja būtent T. Skaizgirys, dėl savivaldybėje vykdomų viešųjų pirkimų nusprendė kreiptis į Specialiųjų tyrimų bei Finansinių nusikaltimų tarnybas.

Visas įvykių burbulas susidarė dėl to, kad UAB „Jundula“, priklausanti savivaldybės administracijos direktoriaus Dainiaus Grincevičiaus sutuoktinei tarybos narei Rasitai Grincevičienei, yra viena iš įstaigų, teikiančių apgyvendinimo paslaugas asmenims, kuriems paskelbus karantiną buvo privaloma saviizoliacija, o visa situacija nupiešta ir respublikinėje žiniasklaidoje.

Ir anksčiau, ir dabar ekstremaliųjų situacijų operacijų vadovas ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis aiškina, kad ieškant galimų apgyvendinimo paslaugų teikėjų buvo išsiųsta 17 užklausų, atsakymų sulaukta iš trijų („Jundulos“, restorano „Centras“ ir kaimo turizmo sodybos „Nemuno vingis“). Mažiausią kainą (23 eurai su PVM asmeniui už dieną) pasiūlė būtent „Jundula“, „Centras“ prašė kone dvigubos sumos, be to, pageidavo, jog dezinfekcija rūpintųsi savivaldybė.

„Situacija buvo tokia, kad reikėjo veikti tikrai greitai“, – spaudos konferencijoje sakė R. Juškaitis, pridurdamas, kad žmonės jau prašėsi izoliacijos vietų, kai kurias patalpas dar reikėjo ir sutvarkyti, tačiau pripažįsta, kad jau tada kalbėdamasis su R. Grincevičiene  įžvelgė galimas rizikas.

„Jaučiau, kad bus tai, kas vyksta šiandien, bet tikrai neturėjau kito pasirinkimo, kad aš galėčiau kažkur kitur tuos žmones apgyvendinti“, – tikina R. Juškaitis, nematantis priežasties, kodėl dėl visos šios situacijos reikėtų pūsti burbulą.

Tuo labiau, spaudos konferencijos metu sakė jis, kad D. ir R. Grincevičių sūnus, iš užsienio grįžęs karantino laikotarpiu, nors karantinavosi taip pat „Junduloje“, už jo apgyvendinimą savivaldybė nemokėjo, be to, jis galėjo grįžti pasinaudodamas savivaldybės transportu, tačiau parvykimą suorganizavo tėvai.

Per visą laikotarpį „Junduloje“ buvo apgyvendinti septyni žmonės, iš viso įvairiose patalpose nuo karantino pradžios karantinavosi 52 asmenys. Beje, švelnėjant karantino sąlygoms ir duris atveriant įvairioms įstaigoms, pavyzdžiui, dienos centrams, mažėja saviizoliacijai galimų savivaldybės patalpų.

Penktadienį vykusio nuotolinio savivaldybės tarybos posėdžio pabaigoje T. Skaizgirys paprašė mero Edgaro Pilypaičio atsakyti į klausimus apie su „Jundula“ sudarytas sutartis, pateikti pagrindžiančius dokumentus, nurodyti, kas dalyvavo priimant sprendimus ir pan. Nepamiršta ir to paties pavadinimo kanceliarinių prekių parduotuvė, kuri pagal laimėtą konkursą teikia prekes Šakių rajono savivaldybei. Visgi meras tarybos narį ragino nepainioti kanceliarinių prekių su apgyvendinimo paslaugomis, esą tai visai skirtingi dalykai. Be to, anot E. Pilypaičio, prekės iš „Jundulos“ imamos ne nuo šios kadencijos pradžios, o nuo anksčiau, žadėjo pateikti ir pagrindžiančius dokumentus.

Beje, LVŽS dar ketvirtadienį išplatino pranešimą, kad dėl Šakių savivaldybėje vykdomų pirkimų kreipiamasi į specialiąsias tarnybas.

„Yra apmaudu, kad naudojamasi COVID-19 sukelta krize ir sudaromi abejotini sandoriai, metantys nepotizmo ir politinės korupcijos šešėlį visai Šakių savivaldybei. Jaučiu pareigą dėl to, ką matome vykstant Šakiuose, informuoti Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą, paprašant jų įvertinti Šakių savivaldybės atliekamus viešuosius pirkimus. Savivaldybės Antikorupcijos komisija darys viską, kad tokios situacijos nepasikartotų. Juk jos labiausiai nuvilia žmones ir pamina pasitikėjimą vietos valdžia“, – pranešime spaudai sako savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininkas T. Skaizgirys, teigiantis, kad „nuo pat pirmųjų konservatorių valdymo Šakiuose dienų buvo aišku, jog rūpinimasis savais – jiems yra prioritetas“.

Tai jau ne pirmasis LVŽS narių kreipimasis į specialiąsias tarnybas praėjusią savaitę. LVŽS frakcija Seime antradienį kreipėsi į STT prašydama įvertinti Vilniaus miesto savivaldybės atliekamus viešuosius pirkimus, kurie vykdyti COVID-19 priemonėms įsigyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px