Senus baldus aikštelėse priims tik išardytus

baldai siuksles
Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse visos stambiagabaritės atliekos – seni baldai, kilimai, nudėvėti namų apyvokos daiktai, dideli, į atliekų konteinerius netelpantys rakandai – iš gyventojų priimami nemokamai, tačiau pastebima, kad Marijampolės apskritis bene vienintelė, kur stambiagabaritės atliekos būdavo priimamos neišardytos, tad nuo rugpjūčio 2 d. tvarka keisis.

„Pastebėjome, kad gyventojams atvežus neardytus senus baldus dėl didelio tūrio konteineriai prisipildo itin sparčiai, – pasakojo MAATC atliekų tvarkymo ir gamybos skyriaus vadovas Mindaugas Trinskis. – Atliekų vežėjai buvo priversti vežioti „orą“, o transportavimo išlaidos didėjo.“
 
Vadovaujantis atliekų tvarkymo norminėmis nuostatomis, neapdorotų senų baldų ir rakandų neleidžiama laidoti sąvartyne – didžioji dalis jų masės yra bioskaidžios medžiagos, kurių irimas gamtai daro nepataisomą žalą. Šios atliekos turėtų būti perdirbamos taip, kad būtų atskiriamos antrinės žaliavos, o degi frakcija išvežta deginti į atliekų deginimo jėgaines.

„MAATC neseniai įsigijo specialius įrenginius baldams ir kitoms stambiagabaritėms atliekoms smulkinti, – sakė MAATC direktorius Algirdas Bagušinskas. – Dar šią savaitę šalia regioninio sąvartyno šis įrenginys pradės veikti, pradėsime smulkinti senus baldus, čiužinius, kilimus ir kitas panašias atliekas.“

Direktorius, susipažinęs su kitų šalies atliekų tvarkymo centrų patirtimi perdirbant stambiagarites atliekas, pasakojo, kad visoje Lietuvoje į veikiančias didelių gabaritų surinkimo aikšteles gyventojai įpareigojami senus, nenaudojamus baldus atvežti tik išardytus. Nuo 2021 m. rugpjūčio 2 dienos tokia tvarka įsigalios ir Marijampolės apskrityje.

„Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių priėmėjams nurodyta nuo rugpjūčio 2 dienos nebepriimti iš gyventojų neišardytų senų baldų, – pasakojo direktorius. – Į aikšteles neardytus bus galima atvežti tik pakartotiniam naudojimui dar tinkamus, geros būklės baldus.“

Pranešime spaudai skelbiama, kad imtis būtinų priemonių siekiant sumažinti stambiagabaričių atliekų tūrį MAATC privertė ir sparčiai didėjantis šių atliekų kiekis: 2018 m. didelių gabaritų atliekų aikštelėse buvo priimta apie 2 tūkst. tonų atliekų, 2020 m. – jau per 5 tūkst. tonų. Apvažiavimo būdu apskrityje surenkamų didelių gabaritų atliekų kiekiai nuo 2018 m. iki 2020 m. išaugo beveik tris kartus – nuo 548 tonų iki 1591 tonos.

Primenama, kad už ne vietoje paliktas stambiagabarites atliekas gresia bauda iki 140 eurų, o pažeidimą nustačius pakartotinai, ji gali siekti ir 600 eurų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.