Perskaičiavus balsus vyšnaitę ant torto dedasi iš konservatorių mandatą atėmę socialdemokratai

balsu perskaiciavimas1
Perskaičiavus Šakių rajono savivaldybės tarybos narių rinkimų balsus, keitėsi ne tik Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Lietuvos socialdemokratų rezultatai, bet pokyčių būta ir kitose partijose, tačiau ne tokių reikšmingų, mat socialdemokratai iš konservatorių mandatą išplėšė vos vieno balso skirtumu. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį, perskaičiavus Šakių rajono savivaldybės tarybos narių rinkimų balsus, socialdemokratai atėmė vieną mandatą iš konservatorių, taip dar labiau sumažindami jų būsimas pozicijas taryboje, juolab kad apie valdančiosios koalicijos formavimą jau kalba socialdemokratai ir „valstiečiai“.

Apie tai, kad gali tekti perskaičiuoti rinkimų balsus ar dalį jų, Šakių savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Felicita Totoraitienė kalbėjo dar pirmadienį, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskelbė išankstinius balsavimo rezultatus.

Kaip žinia, tik penki balsai skyrė, kad aštuonis mandatus taryboje gavo konservatoriai, o septynis iškovojo socialdemokratai (buvo gauta 3176 ir 3171 balsas).

Pirmadienį apygardos pirmininkė gavo ir oficialų protestą dėl rinkimų rezultatų perskaičiavimo.

„Buvo gauti du. Pirminis, kad perskaičiuoti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Lietuvos socialdemokratų partijos rezultatus, po to gavome patikslinimą, kad perskaičiuoti visus rezultatus“, – informavo rinkimų komisijos pirmininkės pavaduotoja Aušra Slidziauskienė.

Protestas pasirašytas socialdemokratų atstovės Dianos Jazukevičienės.

Pirmadienį vakare susirinkusi komisija sprendė, kaip elgtis, nes būta siūlymo apskritai perskaičiuoti tik negaliojančius biuletenius, tačiau socialdemokratai prašė ne to, be to, perskaičiuoti visus rezultatus, o ne dalį, mintį palaikė ir komisijos pirmininkė, kaip sakė, kad visi ramiau miegotume. Po balsavimo būtent taip ir nuspręsta, tad antradienį, 15 val., komisijos nariai rinkosi balsų perskaičiavimui, darbui buvos suskirstyti į keturias grupes, procesą stebėjo ir po vieną konservatorių bei socialdemokratų stebėtoją. Procesas truko ilgiau nei šešias valandas, nes, kaip kitą dieną informavo F. Totoraitienė, komisija darbą baigė jau gerokai po 21 val. Buvo perskaičiuota 11 tūkst. 335 biuleteniai, nes būtent tiek rinkėjų dalyvavo tarybos narių rinkimuose. Ir nors neatitikimai gana menki, tačiau ypač reikšmingi, mat po balsų perskaičiavimo vieno mandato taryboje neteko TS-LKD, o jį užsitikrino socialdemokratai. Ypač dramatiški ir skaičiai, nes jeigu iki perskaičiavimo, kaip minėta, konservatoriai mandatą turėjo vos penkių balsų skirtumu, tai galutiniam rezultate jo neteko vos per vieną balsą. Kalbant skaičiais, po perskaičiavimo vietoj 3176 balsų už konservatorius rinkėjai atidavė 3173 balsus, už socialdemokratus vietoj 3171 yra 3174 balsai. Tačiau pokyčių būta ir kitose partijose, pavyzdžiui, Regionų partijai priskaičiuoti dar penki balsai, tad iš viso už juos balsavo 600 rinkėjų, vienu balsu sumažėjo ir komiteto „Vieningi zanavykai“ rezultatai (iš viso už juos balsavo 481 rinkėjas). Nesikeitė tik Laisvės partijos ir „valstiečių“ rezultatai. Už laisviečius buvo atiduoti 276 balsai, jie neperžengė net reikiamo barjero ir neiškovojo nė vieno mandato, o „valstiečiai“ sulaukė didžiausio palaikymo – 3253 balsai. Tad „valstiečiai“ ir socialdemokratai taryboje gauna po aštuonis mandatus, septyni tenka konservatoriams, po vieną – komitetui „Vieningi zanavykai“ ir Regionų partijai. Vadinasi, pagal dabartinius duomenis, mandato netenka TS-LKD narys Antanas Burkšaitis, pas socialdemokratus jį iškovoja ir į tarybą patektų po reitingavimo ypač daug pakilusi D. Jakavičiaus sutuoktinė Aušra Jakavičienė. Tiesa, pozicijos dar gali keistis, nes pagal naująjį Savivaldos įstatymą tarybos nario mandato neturės ir balsuoti negalės tiek meras, tiek vicemeras.

Kaip po skaičiavimo informavo F. Totoraitienė, keletas biuletenių buvo pripažinti galiojančiais, nors jie buvo priskirti prie negaliojančių, kaip ir atvirkščiai.

„Pavyzdžiui, buvo dvi situacijos, kai biuletenis buvo neantspauduotas, bet jis buvo galiojančių krūvoj. Pagal rinkimų nuostatą yra griežtai, kad jeigu biuletenis neantspauduotas, nors rinkėjo valia išreikšta aiškiai, jokių dviprasmybių, kad tokie negalioja. Be abejo, už kiekvieną atskirai balsavome. Buvo, kad rinkėjo valia išreikšta drebančia ranka, gal neina suprasti reitingavimo, nors užpildyta sąžiningai, bet ant konkrečios partijos pažymėta, tai pripažinome galiojančiu“, – apie biuletenių perskaičiavimo niuansus kalbėjo F. Totoraitienė ir pridūrė, kad, pavyzdžiui, vienas galiojantis Regionų partijos biuletenis buvo priskirtas prie socialdemokratų.

Žinoma, tokie pokyčiai bei rezultatai neprideda pasitikėjo rinkimais ar komisijų darbu, tai nėra gerai, sako komisijos pirmininkė, bet tai ne tyčinės, o žmogiškosios klaidos, žmonėms tenka dirbti išties ilgas valandas, tik šįkart šie neatitikimai konservatoriams kainavo gana brangiai  – vieną mandatą.

„Labai apgailestauju, bet nuo mūsų nepriklausė, kad tas vienas taškas toks lemtingas. Mūsų misija, kad kuo sąžiningiau ir skaidriau būtų atspindėta rinkėjo valia, tai mes savo darbą atlikome, gal tokia fortūna... Aš rami. Džiaugiuosi, kad buvo priimtas sprendimas perskaičiuoti viską ir sudėlioti galutinius taškus“, – mintimis dalijosi komisijos pirmininkė.

Beje, kaip atkreiptas dėmesys dar prieš perskaičiavimą, kad išties nemažai buvo negaliojančių biuletenių. Tarybų rinkimuose tokiais pripažinti 378 biuleteniai arba 3,33 proc. Dažnai rinkėjai ne tik subrauko visą biuletenį, bet ir prirašo nešvankių žodžių ar savo variantų, už ką balsuoja, pavyzdžiui, už kleboną, žinomą aktorių ar pan.

Tačiau šįkart rinkėjas rinkosi neįprastai, nes jeigu už dabartinį merą Edgarą Pilypaitį balsavo 3829 piliečiai, tai už jo vadovaujamą partiją – 3173 rinkėjai. Vadinasi, jeigu meru jį matyti ir norėtų, tai nepalaiko jo komandos. Tad būtent tai ir lėmė, kad „valstiečiai“ ir socialdemokratai dabar gavo po aštuonis mandatus, partijų pirmininkai kovo 8 d. pasirašė ketinimų protokolą ir sutarė formuoti valdančiąją koaliciją taryboje 2023–2027 m. kadencijai.

E. Pilypaitis sako, kad kol kas rinkimų rezultatai nėra patvirtinti.

„Mes išsiuntėme prašymą VRK perskaičiuoti balsus. Tokia teisė yra, mes ja pasinaudosime, tada jau ne mūsų perskaičiuotų... Nes kai komisijoje dirba viena komisijos narė, susijusi su to sąrašo, dėl kurio priimami sprendimai, net dviem žmonėmis, tai irgi kelia klausimų, kiek čia nešališka“, – trečiadienį komentavo meras, iš kurio pasakymo galima suprasti, kad jis galimai kalba apie į tarybą išrinktų socialdemokratų Romo ir Aušrelės Pukinskų dukrą Eglę, kuri yra komisijos narė.

Iš viso šalyje pirmajame ture išrinkti 26 merai, tai daugiau nei prieš ketverius metus, kai pergalę jau pirmame ture šventė 19 savivaldybių vadovų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.