Gausi sniego porcija gyventojams ir tarnyboms buvo nemenkas iššūkis

sniegas kretkampis
Jau nuo savaitės pradžios gausiai sningant kelininkams ir seniūnijoms į pagalbą valyti kelių ir gatvių skubėjo vietos ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės, pavieniai asmenys. Lekėčių seniūnijos traktorius, nuvalęs miestelio gatves, popietę jau darbavosi Kretkampyje. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nuo pirmadienio šalį kloja vis storesnis sniego sluoksnis. Sinoptikai matuoja, kad vietomis sniego danga šalyje jau viršija ir 20 cm. Kelininkams ir seniūnams kaimuose ir kaimeliuose nuvalyti gatves ir kelius į pagalbą atskubėjo ir vietos ūkininkai, ir žemės ūkio bendrovės bei privatūs asmenys. Visgi dėl nepravažiuojamų kelių sulaukta ir nusiskundimų.
 
Pagal prioritetus

Antradienio rytą gyventojai patys griebė į rankas kastuvus, reikėjo atsikasti ne tik savo automobilius, bet ir kiemus, mat dalis jų tapo nepravažiuojami. Pirmadienio vakare prasidėjęs snygis ir tęsęsis iki antradienio ryto kelininkus iškvietė į nuožmią kovą su pusnimis.

Antradienį kalbintas AB „Kelių priežiūra“ Vilkaviškio kelių tarnybos Šakių meistrijos vyr. inžinierius Aurimas Staugaitis tvirtino, kad su sniegu tarnyba tvarkosi, tačiau intensyvus darbas laukia dar bent dvi paras. Anot A. Staugaičio, keliai valomi prioriteto tvarka – pirmiausiai trečio priežiūros lygio – krašto keliai, kur vyksta intensyvus eismas, po to – mažesnio intensyvumo, kaimiškų vietovių keliai.

„Orų prognozes stebim, žinojom, kad pranašaujamas snygis, todėl buvom pasiruošę ir kelius valom bei barstom. Jau ketvirtą valandą ryto budintys meistrai važiavo ir vertino kelių būklę, antradienį paryčiais jau buvo valomi keliai bei Šakių miesto gatvės. Nusiskundimų iš gyventojų dėl nepravažiuojamų kelių nesulaukiau, manau, gyventojai supranta, kad kelininkai visų kelių čia pat nenuvalys. Visą antradienį ir aš asmeniškai važinėjau ir stebėjau kelių būklę, turim antradienį kuo daugiau kelių nuvalyti ir pabarstyti, nes praneša šalčio, tuomet vien druska nebus veiksminga“, – kalbėjo A. Staugaitis.

Antradienį kalbintas Šakių seniūnas Dalius Jasevičius pasakojo, kad nors turi net tris traktorius sniego valymui, bet, kaip tyčia, susirgo vienas darbininkas, teko „vairuotoją skolintis iš savivaldybės administracijos“.

„Kai kuriuos šaligatvius darbininkės valo su sniego kastuvais. Kol kas į kaimiškas vietoves antradienį valyti kelių ir gatvių nevažiavom, pirmiausiai turim miestą išvaduoti iš sniego. Kai čia apsidirbsim, važiuosim žiūrėti, kas kaimuose darosi. Kai toks snygis buvo, niekur čia nepasiskubinsi“, – antradienį kalbėjo seniūnas.

Talkina ūkininkai ir keturratininkai

Krašto seniūnijos iš sniego gniaužtų vadavosi taip pat visu pajėgumu. Pasiteiravus Kudirkos Naumiesčio šeimininko Edvardo Belevičiaus, šis tvirtino, kad seniūnija turi traktorių sniegui valyti, tad technika gatves valo nuo pat ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro, kai kuriuos šaligatvius seniūnijos darbininkai valo su sniego kastuvais.

„Sulaukiau skambučio iš Raugalų gyvenvietės, kad bus vežamos šiukšlės, gyventojas nuogąstavo, ar pavyks transportui privažiuoti. Pravažiavau pats su lengvuoju automobiliu, kelias pravažiuojamas. Be to, laukuose ant kelių nėra tiek daug sniego, jis nupustytas“, – pastebėjo E. Belevičius.

Jis pasidžiaugė, kad Panovių kaime seniūnaitis Vytautas Trepeika pats ėmėsi iniciatyvos organizuotis, kas kelius nuvalys.

„Sniego daug. Pagrindines gatves Kelių priežiūra valė, paprašiau ūkininko Virgilijaus Palukaičio, šis ir nuvalė gatviukes, gyventojų kiemus“, – pasidžiaugė seniūnaitis.

Kriūkų seniūnija taip pat džiaugiasi prieš dvejus metus įsigytu traktoriumi, su kuriuo žiemą stumdo sniegu padengtas gatves. Seniūnas Anatolijus Kazlauskas pasidžiaugė, kad į pagalbą atskubėjo ir Martyno Laukaičio, Egidijaus Pranskaičio, Daivos Stanaitienės ūkių technika.

„Sulaukiau penkiolika skambučių iš gyventojų. Kad nepravažiuoja gyventojas Tervydonių kaime. Labai daug kas prašo, kad į sodybas kelius nustumdytume. Važiuosim į Tervydonius, kai tik nuvalysim gatves ir kelius, kuriais vežami moksleiviai. Smagu, kad net neprašomi žmonės, turintys techniką, padeda ir sniegą nuo gatvių stumdo“, – džiaugėsi seniūnas.

Plokščių ir Sudargo seniūnai taip pat pasidžiaugė, kad į talką gatves ir kelius nuo sniego vaduoti atskubėjo vietos žemės ūkio bendrovės.

Lukšių seniūnas Vytautas Andziulevičius pasidžiaugė draugyste su Lukšių bendruomenės centru, prisnigus miestelio seniūnaitis Gintautas Linartas sėdo prie traktoriaus vairo ir stumdė sniegą nuo gatvių. Seniūnas pasakojo, kad prašė ir kitų seniūnaičių, kurie turi asmeninį traktorių, jei keliai kur užpustyti, juos nuvalyti. Prasidėjus snygiui, Lukšiuose galima sutikti ne vieną keturratininką – šie prisitvirtinę sniego valytuvus nuo sniego vaduoja daugiausiai miestelio šaligatvius.

Antradienį kalbintas Giedrius Geležiūnas tvirtino, kad jau treti metai žiemą su keturračiu išvažiuoja stumdyti sniego.

„Kas paprašo sniegą iš kiemo nustumdyti, šaligatvius, takučius ir taip nustumdau. Nes ir paties vaikai eina į mokyklą. Takučiai yra siauri, todėl ne visur seniūnijos technika pravažiuoja. Tikrai ne vienas tokios iniciatyvos imuosi, šiandien ir Edviną Tamulį sutikau sniegą stumdantį, Aivaras Pakinkis turi šiūpėlę, tai kartais prastumia. Per dieną kokią dvidešimt litrų kuro sudeginau. O kad imtis sniego stumdymo paslaugų – tai jau turi būti rimtos žiemos, ilgas sezonas“, – sakė Giedrius.

Kalbintas griškabūdietis Ramūnas Atgalainis žiemos metu taip pat ant keturračio deda sniego valytuvą.

„Taip, teikiam sniego stumdymo paslaugą ir be atlygio gerą darom. Anksčiau žiemą Griškabūdyje tekdavo daugiau stumdyti sniegą, tačiau seniūnija turi įsigijusi technikos, tai su gatvių valymu gerai tvarkosi. Savaitgalį jau pasnigo, tai apie bažnyčią nuo takučių sniegą prastumdžiau, antradienio rytą apie kleboniją. Čia tas sniego valymas labiau pramoga nei verslas...“ – atviravo griškabūdietis.

Sulaukia nusiskundimų

Žiemos keliais pasivažinėti pakviečia Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis, be miestelio gatvių, turintis prižiūrėti apie 30 km žvyrkelių. Antradienio popietę miestelio gatvės jau nuvalytos, tad, pasak seniūno, traktorius „Hattat“, kurį įsigijo prieš kelerius metus, kelius stumdo jau kaimuose. Seniūnas pirmiausia pasidžiaugia savo darbuotoju – traktorininku Tautvydu Rudaičiu. Važiuojam link Sirvydų kaimo, keliai nuvalyti, seniūnas pastebi, kur kelias neapsodintas medžiais, neapaugęs krūmais, pustomas sniegas nesusilaiko ant kelio važiuojamosios dalies, todėl seniūnija krūmus stengiasi pašalinti. Jau nuvalytais seniūnijos keliais atvažiuojam iki Kretkampio, prie kapinių trumpam kalbinam ir Tautvydą, kuris patvirtino, kad visiškai užpustytų, nepravažiuojamų kelių nėra, išskyrus krūmais apaugusius ruožus. Seniūnas duoda Tautvydui nurodymus nuvalyti Pušyno gatvę, vėliau važiuoti į Mikytų gyvenvietę, jei spės – į Jančius.

Užsukam į Kretkampį, sutiktas gyventojas dėkoja seniūnui už nuvalytus keliukus, o ties Pavilkiju sutikta pašto darbuotoja sako, kad iki sodybų yra ir nepravažiuojamų kelių.

„Turiu čia, Pušyno gatvėje, toliau Nausėdų kaime tokių gyventojų, kurie žiemą net negyvena, bet skambina, skundžiasi, viskas jiems trukdo, tai vykstančios trasoje lenktynės... Šiandien sulaukiau gal trijų skambučių su klausimu, kada atvažiuosit kelių nuvalyti“, – pasakojo seniūnas.

Bevažiuojant seniūnui paskambina Naidynės kaimo gyventoja.

„Prisnigus nei išeiti, nei įeiti, tuo labiau įvažiuoti į tą Naidynę negalim. Iki Poškynės sodybos kelią kažkas nuvalė. Aš noriu paprašyti, šiandien gal vėl pūga bus, tai nors užporyt galima būtų apvalyti tą kelią“, – bėdojosi moteris.

Seniūnas tikino, kad minėtas kelias yra miškininkų žinioje, ne seniūnijos, tačiau pažadėjo pasidomėti dėl situacijos ir netgi pasiųsti traktorių.

Dėl šios situacijos pasiteiravus Valstybinių miškų urėdijos Šakių regioninio padalinio vadovo Povilo Steponavičiaus, šis tvirtino, kad antradienį su trimis traktoriais buvo valomi pagrindiniai urėdijos keliai ir privažiavimai prie medienos sandėliavimo vietų.

„Nesam kelininkai ir per naktį visų miško kelių nenuvalysim. Minėtas kelias Naidynės kaime yra mūsų, nesulaukiau asmeniškai jokio gyventojos nusiskundimo dėl nenuvalyto kelio. Bet šiuo metu valom ir tvarkom kelius. Aišku, iki kiekvienos sodybos tikrai sniego nenustumdysim. Valydami kelius iki medienos sandėliavimo vietų, braukiam ir tuos pagrindinius, ir šalutinius miško keliukus, tai dažniausiai tuos kaimo gyventojus ir gelbstim“, – kalbėjo P. Steponavičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.