Rajone ir toliau išlieka didžiausias psichologinės pagalbos poreikis

Socialines paslaugas Šakių rajone teikiančių įstaigų vadovai aptarė rajono gyventojams, šeimoms ir vaikams teikiamas paslaugas, pasidalino mintimis apie jų poreikį ir kylančius nesklandumus, kalbėjo apie naujas paslaugas. D. Pavalkio nuotr.

Pirmadienį VšĮ Šakių šeimos centras sukvietė socialines paslaugas Šakių rajone teikiančių įstaigų atstovus į susitikimą, kuriame pristatė savo praėjusių metų veiklos ataskaitą. „Vieno langelio“ principu paslaugas organizuojanti ir koordinuojanti įstaiga prašė pasidalinti informacija apie teikiamas paslaugas asmenims, šeimoms ir vaikams.

Pasak Šakių šeimos centro vadovės Jūratė Arštikaitienės, ši informacija reikalinga, kad centras galėtų kokybiškiau pagelbėti tiek rajono šeimoms, tiek pavieniams asmenims, nustatant paslaugų poreikį ir informuojant, kur žmonės galėtų kreiptis pagalbos. Mat jų įstaiga, kaip Šakių rajono savivaldybės partneris, atlieka Bendruomeninių šeimos namų funkcijas ir teikia prevencines socialines paslaugas šeimoms, jos skirtos įveikti iškilusius sunkumus ir krizes.

Bendruomeniniai šeimos namai nuo praėjusių metų liepos mėnesio teikė nemokamas kompleksines paslaugas, kurių tikslas – užtikrinti paslaugų prieinamumą kuo arčiau šeimos gyvenamosios vietos „vieno langelio“ principu. Tai ir konsultacijos, ir informavimas apie kompleksiškai teikiamas paslaugas asmeniui (šeimai) bei vykdomas programas, siekiant stiprinti psichologinius, socialinius bei krizių įveikimo įgūdžius.

Pasak J. Arštikaitienės, kompleksiškumas reiškia, kad vienam dalyviui privalėjo suteikti bent po dvi paslaugas ir tai buvo nemenkas iššūkis. Projekte dalyvavo 159 asmenys, kuriems pagal poreikį buvo suteiktos pavėžėjimo bei vaikų priežiūros paslaugos.

„Esame nustebę, kiek daug žmonių kreipiasi dėl priklausomybių ir kaip reikalinga tokia paslauga“, – tvirtino Šeimos centro vadovė, pamačiusi poreikį įstaigoje turėti priklausomybių konsultantą.

Tad netrukus Bendruomeniniai šeimos namai rajono gyventojams galės pasiūlyti ir šią paslaugą, nes Šeimos centro darbuotojas Saulius Arštikaitis kaip tik jau baigė mokymus ir šiuo metu atlieka praktiką.

Šakių visuomenės sveikatos biuro specialistė Mantė Barborinienė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, informavo, kad jų įstaigoje taip pat teikiamos priklausomybių konsultanto paslaugos, tačiau daugiau norinčių gauti psichologinę pagalbą. Nors prioritetai teikiami demencija sergančių asmenų globėjams ir artimiesiems, nusižudžiusių ir mėginusių nusižudyti asmenų artimiesiems, nėščioms ir pagimdžiusioms moterims su pogimdyvine depresija, bet priimami visi norintys nuo 11 metų.

Pasak Švietimo pagalbos tarnybos vadovės Dianos Jazukevičienės, jų įstaigoje praėjusiais metais taip pat buvo labai didelis psichologo konsultacijų poreikis ir ne visi norintys iš karto galėjo patekti.

„Buvo toks užimtumas, kad nusprendėm pasiskirti kelias „karštas valandas“ konsultacijoms, kurių prireikia savivaldybės Vaiko gerovės komisijos sprendimu ar pagal Vaiko teisių apsaugos specialistų rekomendacijas“, – teigė D. Jazukevičienė, pabrėždama, kad ir šiemet antplūdis ne ką mažesnis, laisvų vietų nėra, todėl sudaromos eilės.

Kaip informavo M. Barborinienė, šiemet 16-oje šalies savivaldybių pradedama įgyvendinti nauja iniciatyva „Socialinis receptas“ – tai galimybė 65+ ir vienišiems senjorams įsitraukti į įvairias nemokamas kultūrines, dailės, muzikos, sporto, neformaliojo švietimo, savanoriavimo ir kitas veiklas, turiningai praleisti laiką ir tuo pat metu pabendrauti ar net užmegzti kontaktą su savo bendraamžiais. Biuro specialistė tikisi, kad kitais metais šis projektas ateis ir į mūsų rajoną, na o šiemet bus pradėta teikti nauja priklausomybių konsultavimo paslauga, padėsianti mesti rūkyti asmenims nuo 18 metų.

J. Arštikaitienės teigimu, daugėja atvejų, kai didmiesčiuose gyvenantys vaikai prašo padėti pasirūpinti jų senyvais tėvais. Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė informavo, kad jie gali prašyti pagalbos į namus paslaugos. Šiuo metu yra gauti 29 prašymai į Šakių socialinių paslaugų centrą ir trys – į VšĮ „Namai visiems“, kur vykdoma ir kita rajono senjorams skirta veikla. Trumpai socialines paslaugas pristatė ir Šakių socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė, VšĮ „Namai visiems“ direktorė Giedrė Šedbarienė bei VšĮ „Vilties žiedas“ Plokščių padalinio vadovė Dalia Diktorienė.

Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Šakių rajone Indrė Jurjonienė stebėjosi, kiek daug rajone teikiama paslaugų, apie kai kurias iš jų ji nebuvo girdėjusi, todėl siūlė parengti savivaldybės žemėlapį, kad žinotų, kur nukreipti asmenis ar šeimas, kuriems reikalinga vienokia ar kitokia pagalba. Savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Aušra Pavydienė patikino, kad toks žemėlapis internete yra, tik jį reikėtų atnaujinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.