Beprecedentis elgesys su vaikais pasiekė teisėsaugos institucijas

lebedzinskiene2Asta GVILDIENĖ

Spalio pabaigoje redakciją pasiekė dar vienas pranešimas apie beprecedentį tėvų elgesį su vaikais. Praėjusių metų rugsėjo mėnesį Kudirkos Naumiesčio seniūnijos gyventojai pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo vaiko teisėmis ir galimai tyčia sutrikdytos nepilnametės podukros sveikatos. Ar tikrai pamotė skriaudė ir fiziškai bei psichologiškai gniuždė mergaitę? Ar tikrai žemino ir plūdo necenzūriniais žodžiais? Į šiuos klausimus atsakys teisėsaugos institucijos.

Nuotr. Savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pareigas einanti R.Lebedžinskienė teigė, kad per ketverius metus šeimoje įvyko realūs pokyčiai ir tik į gerąją pusę.

Atsikėlė iš kito rajono

Pasak savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pareigas einančios Rūtos Lebedžinskienės, prieš ketverius metus iš kito rajono į Kudirkos Naumiesčio seniūniją atsikėlusi šeima su septyniais vaikais iš karto pateko į vaiko teisių gynėjų akiratį. „Kaip taip atsitiko, kad šiai šeimai geradaris G.J.Karlas, remiantis tik tvarkingas ir darbščias, tačiau sunkiai besiverčiančias daugiavaikes šeimas, nupirko namą, parėmė pinigais, tenka tik spėlioti. Šeima buvo problematiška nuo pat atvykimo dienos. Namo nesitvarkė - antras aukštas iki šiol neįrengtas. Šeima su devyniais vaikais glaudžiasi dviejuose kambariuose“, - atviravo R.Lebedžinskienė, kuriai buvo priskirta prižiūrėti šią šeimą.
 
Su vaikais elgėsi keistai

Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistės teigimu, mama su vaikais elgėsi keistai. „Pakeldavo juos ankstų rytą, kad eitų padėti močiutei, karvės uodegą, kai ši melžia karvę, palaikyti. Neleisdavo išeiti pas draugus,  žiūrėti televizorių, žaisti lauke, - tvirtino R.Lebedžinskienė. – Virtuvę, kurioje buvo šaldytuvas su maistu, rakindavo tvirtindama, kad ten laikomi ir močiutės vaistai, ir kad vaikai, gink Dieve, ko nepadarytų.“ Drabužiai buvo laikomi krepšiuose, nors, pasak pašnekovės, spintoje buvo daug vietos. Nesuprantama, kodėl vaikams neleido naudotis tualetu ir dušu, esančiais namuose, kodėl vaikai turėjo savo gamtinius reikalus atlikti lauke ant mėšlo krūvos.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus Romo Eikevičiaus manymu, mamai trūksta socialinių įgūdžių.  „Jei yra šeimų, kurios tikrai nenori rūpintis savo vaikais, tai ši mama stengiasi rūpintis, tačiau jai neišeina“, - konstatavo jis.

Situacija pasikeitė

R.Lebedžinskienė tvirtina, kad situacija pasikeitė į gera, kai trys ne moters vaikai buvo išvežti gyventi į Vaikų globos namus. Kodėl? Galima tik spėlioti? „Gal pamotė ir jos motina nekentė svetimų vaikų ir todėl nuolat su jais konfliktavo, o nuolatiniai nesutarimai, peraugdavo į smurto protrūkius, - svarstė Vaikų teisių apsaugos specialistė. – Gal nelikus namuose buvusios įtampos, moteris pasidarė savo vaikams ramesnė ir rūpestingesnė.“

Kad situacija šeimoje pagerėjo vieningai patvirtino ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius R.Eikevičius, ir gimnazijos spec. pedagogė Rima Stepaitienė, ir seniūnijos socialinė darbuotoja Jolita Kažemėkaitienė. Jie neslėpė, kad ši šeima turėjo labai didelių problemų: vaikams nebuvo skiriama reikiamo dėmesio, namus rasdavo netvarkingus, vaikai į mokyklą ateidavo nepailsėję, purvini ir netinkamais rūbais.  Tačiau dabar jų teigimu, mama domisi savo vaikų mokslu, nuperka visas reikiamas priemones, dažnai užeina pasikalbėti ne tik į mokyklą, bet ir į seniūniją. Be to, pasak J.Kažemėkaitienės, jau vien tai, kad abu tėvai dalyvavo darželyje organizuotoje sporto šventėje ir sportavo kartu su vaikais, kai daugelio tėvai net neatvyko, jau daug ką pasako.

Tačiau dėl to gali kilti daug abejonių. Gal tai tik viešumoje demonstuojamas elgesys? Ar galėjo labai įdomus vaikų auklėjimas namuose taip greitai imti ir pasikeisti? Ar tai realu?

Daug problemų su nepilnamete

Daugiausiai problemų, R.Lebedžinskienės teigimu, namuose kilo dėl vyresniosios podukros elgesio. „Tai ji vaikus išsivedė iš namų, kurių dvi dienas ieškojo, tai sukonfliktavo, tai susimušė, tai per langą iškrito, - pasakojo ji. - Ar čia žudymosi manija, ar noras atkreipti į save dėmesį – sunku pasakyti. Ir gyvendama Vaikų globos namuose save susižalojo. Jos elgesys tikrai neprognozuojamas.“

„Apie įvykį, dėl kurio iškelta baudžiamoji byla, kai nepilnametė iškrito pro antro aukšto langą ir susižalojo, ji ir pamotė kalba skirtingai. Pamotė pasakoja, kad mergaitė norėjo pabėgti iš namų ir lipdama pro langą pati paslydo. Nepilnametė tvirtina, kad pamotė mušė ją per kojas, todėl ji neišsilaikė ir nukrito“, - teigė Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistė, tikinti, kad tik teismas pasakys, kuri teisi.

Pasak J.Kažemėkaitienės, ji taip pat pastebėjo, kad vyriausioji podukra yra kitokia, greitai užsiplieskianti, nevaldanti savo emocijų ir veiksmų, dėl ko nuolat kildavę nesutarimai šeimoje.

Apstulbino elgesys su vaikais

Nuo praėjusių metų rugsėjo mėnesio trijų šios šeimos vaikų globa paskirta Šakių vaikų globos namams. Jų direktorius Virginijus Kelertas teigė, kad jį apstulbino tai, ką jis pamatė šių metų pavasarį nuvežęs globotinius aplankyti savo brolių ir seserų. „Pasitvirtino vaikų pasakojimai, jog lovos kambaryje, kaip karceryje, buvo sustatomos prie sienų, kad vaikai ant jų nesėdėtų, - pasakojo jis. - Tokią tvarką mes ir radome. Vadinasi šioje šeimoje niekas nepasikeitė ir su vaikais elgiamasi taip, kaip anksčiau.“

Vaikų globos namų direktorius stebėjosi, kodėl buvo sukeltas skandalas dėl to, kad jis lauke nufotografavo vaikus su broliais ir seserimis. „Buvo surašytas skundas, kad pažeidžiau privačią erdvę, nors toje nuotraukoje net namo nesimatė, - teigė jis. - Nuotrauka buvo padaryta vaikams atminimui. Tačiau vaiko teisių gynimo institucijos, matyt, išsigando, kad mes nepaviešintume to, ko neturėjome matyti.“

V.Kelerto manymu, vaikai atvykę ir į Vaikų globos namus ne šiaip sau save žaloja. „Per mėnesį ar du jie tokie nepasidarė, priežasčių reikia ieškoti šeimoje, kurioje jie užaugo, - tikino jis. - Tačiau niekas klausimo, kodėl vaikai linkę žalotis, net nekelia, nes lengviausia apkaltinti Vaikų globos namus.“ Jo teigimu, vaikai nuolat pasakojo, kad šeimoje kentė fizinį ir psichologinį smurtą, galimai todėl šiuo metu ir turi sveikatos sutrikimų.

Kreipimąsi pripažino nepagrįstu

V.Kelertas pasakojo, kad po šio įvykio, jis raštu kreipėsi į Vaiko teisių apsaugos kontrolierę dėl netinkamo mamos elgesio su vaikais. Jis teigė, kad apsilankymo metu jų akivaizdoje prieš vieną vaiką buvo panaudotas smurtas – mama trenkė jam per veidą, o kitus išvadino necenzūriniais žodžiais. „Susidarė įspūdis, kad ji ne šaukė, o tiesiog klykė, elgėsi, kaip ligotas žmogus, - prisiminė Vaikų globos namų direktorius. – Iš šono buvo matyti, kad pamotė tikrai nekenčia Globos namuose gyvenančių vaikų.“

Pasak V. Kelerto, nuostabą kelia tai, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolierės tarnyba situaciją šeimoje ištyrė nepasikalbėjusi nė su vienu vaiku, nesigilindama, kodėl toks didelis jų dėmesio poreikis, emocinis nestabilumas, nepasitikėjimas suaugusiais žmonėmis.

Gautame atsakyme dėl skundo tyrimo rezultatų teigiama, jog buvo apklaustos tik su šeima dirbančios institucijos ir, nepasitvirtinus aplinkybėms, soc. darbuotojai ir vaiko teisių apsaugos specialistams nematant netinkamo elgesio su vaikais, nusprendė pripažinti kreipimąsi nepagrįstu.

„Ar laukiama, kol atsitiks nelaimė? Kol ir kiti vaikai bus išvesti iš proto ir, nenorėdami gyventi, bandys žudytis?“ – klausė V.Kelertas.

Pareikšti kaltinimai

Pasak Šakių rajono apylinkės prokuroro Lino Frančiako, baudžiamojoje byloje, kuri šiuo metu perduota teismui, yra surinkti faktai, kad mama netinkamai elgėsi su nepilnamete podukra,  nesudarė jai sąlygų, būtinų protiniam ir dvasiniam gyvenimui, neužtikrino sveikos ir saugios aplinkos. „Jai pareikšti kaltinimai dėl galimo piktnaudžiavimo savo teisėmis ir pareigomis bei  tyčinio nesunkaus sveikatos sutrikdymo“, - teigė prokuroras. - Dėl šio atvejo buvo kreiptasi ir į Vaiko teisių apsaugos kontrolierę Editą Žiobienę, tačiau ši, nebūdama teisėsaugos institucijų specialiste ir neturėdama tam kompetencijos, leido sau konstatuoti, kad mamos veikoje nėra nusikaltimo sudėties. Tačiau tik teismas gali priimti tokį sprendimą, nustatydamas, kas kaltas, o kas ne.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.