Neatsakingas pareigūno poelgis pražudė paauglį, praretino pareigūnų gretas

peugeotGiedrė PLEČKAITYTĖ

Sekmadienį, kaip įtariama, jau buvusio Šakių rajono policijos komisariato Patrulių būrio vado 54-erių Vytauto Demeniaus sukelta avarija, nusinešusi keturiolikmečio lukšiečio gyvybę, dar kartą sukrėtė Lietuvą. Ypač skaudžiai dvi šeimas palietusi nelaimė netikėtai į pensiją privertė trauktis Šakių rajono PK viršininką Mindaugą Skruibį ir Kelių policijos poskyrio viršininką Joną Stanaitį. Įvykį tirianti apskrities policija žada objektyvų tyrimą - pareigūno vardą pažeminusiam V. Demeniui, vidaus reikalų ministro Artūro Meliano teigimu, gresia griežčiausios nuobaudos.

Marijampolės AVPK nuotr. Šiuo automobiliu sekmadienio vakare įtariama važiavęs V. Demenius mirtinai sužalojo lukšietį J. Štrimaitį.

Paliko likimo valiai

Sekmadienio vakare lukšiečiui Jonui Štrimaičiui, birželį turėjusiam švęsti 15-ąjį gimtadienį, pasivažinėjimas dviračiu baigėsi baisia tragedija. Jį kelyje Kaunas – Zapyškis – Šakiai, ties Valiulių kaimu važiuodamas ta pačia kryptimi partrenkė automobilis „Peugeot 407“. Nelaimę mačiusių liudininkų teigimu, dviratininką kliudęs automobilis jį išmetė į orą. Vairuotojas išlipo iš automobilio, apsižiūrėjo, svirduliuodamas įsėdo į automobilį ir dideliu greičiu nuvažiavo Šakių link. Prie pakelėje parkritusio sužaloto jaunuolio sustojo tik nelaimės liudytojai, kurie ir iškvietė greitosios pagalbos medikus bei policijos pareigūnus. Dar gyvybės ženklų turėjęs dviratininkas pirmiausiai buvo išvežtas į Šakių ligoninę, vėliau reanimobiliu nedelsiant buvo išgabentas į Kauno klinikas. Medikai berniukui diagnozavo daugybinius kūno sumušimus: galvos traumą, stuburo juosmeninės dalies, kulkšnies, blauzdikaulio lūžius bei sunkiausio lygio komą. Tačiau Kauno medikų pastangos nedavė rezultatų, vaikino gyvybė užgeso pirmadienį.
 
Įtariamasis suimtas ligoninėje

Nors kaltininkas iš eismo įvykio vietos pasišalino, bet, kaip praneša Marijampolės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, policijos pareigūnams pavyko nustatyti, kad eismo įvykyje dalyvavo ir dviratininką sužalojo ne tarnybos metu neuniformuotas Šakių rajono policijos komisariato Patrulių būrio vadas V. Demenius. Nustatyta, kad įtariamasis vairavo dukrai priklausantį automobilį. Netrukus į įvykio vietą atskubėjo pareigūno žmona su sūnumi. Matyt, nesuvokdama realios situacijos, sutuoktinė bandė prisiimti atsakomybę, tačiau pareigūnai šia versija nepatikėjo. Eismo įvykį sukėlusio V. Demeniaus buvimo vieta buvo nežinoma iki pirmadienio priešpiečio, todėl buvo atliekama intensyvi paieška. „Draugo“ žiniomis, pareigūnas dėl pablogėjusios sveikatos, tiksliau dėl širdies skausmų, „Maxima“ ženklu pažymėtu automobiliu buvo atvežtas į Šakių ligoninę. Čia jis buvo ir sulaikytas. Įtariama, kad pareigūnas avariją padarė būdamas neblaivus, nors pirmadienį alkotesteris rodė nulį promilių. Todėl buvo paimti kraujo ir šlapimo tyrimai, kurių rezultatai bus paskelbti kitą savaitę. Antradienį jam buvo pateikti įtarimai dėl eismo įvykio ir pabėgimo iš avarijos vietos palikus sunkiai sužalotą žmogų. Įvykiu sukrėsti jo kolegos apie buvusį bendradarbį nelinkę dalintis mintimis. Beje, kurį laiką nedarbingumą turėjęs ir 32-ejus metus policijos pareigūnu išdirbęs V. Demenius birželio 11 dieną turėjo išeiti į užtarnautą poilsį, tačiau tragedija gyvenimą pakoregavo savaip.

Gedi Lukšių bendruomenė

Pirmadienį Policijos departamento surengtoje spaudos konferencijoje generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis policijos vardu viešai atsiprašė nukentėjusiojo šeimos: „Gaila, bet šiandien tenka kalbėti apie vakarykštį skaudų įvykį. Įvykį, kuris skaudus šeimai ir kuris sukrėtė visą policijos bendruomenę. Lietuvos policijos bendruomenės vardu norėčiau atsiprašyti šeimos už padarytą neatitaisomą skriaudą šeimai, kadangi žuvo vaikas”. Policijos departamentas, visų šalies pareigūnų vardu, reiškia nuoširdžią užuojautą žuvusiojo nepilnamečio artimiesiems.

Šiomis dienomis netekties skausmą išgyvena jaunuolio tėveliai, sesuo ir du broliai. Vietos bendruomenė šią šeimą apibūdinama tik teigiamai. Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė žuvusįjį aštuntoką charakterizuoja kaip paprastą, draugišką, paslaugų, nuoširdų vaiką. „Vaikas nebuvo išsiskiriantis kažkokiais ypatingais gebėjimais, visus dalykus jis mokėsi vienodai, visi jam buvo svarbūs. Jis visada norėjo būti įvykių centre. Vaikinas buvo ramus, tylus ir kartu bendraujantis – tyliai komunikabilus, be didelio daugžodžiavimo“,- kalbėjo gimnazijos direktorė. Gimnazijoje mokosi Jono sesuo ir du broliai, vienas jų trečiadienį turėjo džiugiai švęsti Paskutinį skambutį. „Dėl nelaimės šiemet Paskutinis skambutis buvo kitoks. Paprastai ši šventė mūsų gimnazijoje būdavo švenčiama šmaikščiai. Šiemet vaikams siūlėme ir leidome rinktis, ar jie nori švęsti, ar ne. Tiesiog pasakėme, gyvename kaip viena šeima ir vieno šeimos nario nėra, todėl klausėme vaikų nuomonės, kaip jie nori švęsti. Vaikai nusprendė šią šventę paminėti santūriai“,- teigė direktorė. Gimnazijos ketvirtokus pasveikino pirmokėliai, nuskambėjo keletas dainų. Direktorė, sveikindama šiemet gimnaziją paliekantį jaunimą, linkėjo planus kurti atsargiai, nes likimas juos koreguoja. Beje, Lukšių gimnazija jau ne pirmus metus dėl jos bendruomenę sukrečiančių įvykių Paskutinį skambutį švenčia slogiomis nuotaikomis. Pasak direktorės, gimnazijos bendruomenė – didelė šeima, todėl joje visko būna daugiau - ir linksmų, ir liūdnų akimirkų.

Iš užimamų pareigų traukiasi viršininkai

Jau tapo įprasta, kad po policijos pareigūnų sukeltų tragiškų avarijų iš atitinkamų institucijų viršininkų pareigų traukiasi jų vadovai. Antradienį savo asmeniniu apsisprendimu prašymą  dėl išėjimo į užtarnautą poilsį parašė Šakių PK viršininkas M. Skruibis, kuris dėl nelaimės buvo priverstas nutraukti tik prieš savaitę prasidėjusias atostogas. Pareigūnas nekomentuoja, ar tai geriausia išeitis pasitraukti iš užimamų pareigų ir sako, kad klausimas turi būti skirtas ne jam. Tokį pat žingsnį žengė ir Šakių rajono PK Kelių policijos poskyrio viršininkas J. Stanaitis, policijos pareigūnu išdirbęs beveik 21-erius metus. Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Skirmantas Andriušis patvirtino, kad gauti Šakių pareigūnų pareiškimai ir nuo birželio 1 dienos jie bus atleisti. Pasak viršininko, artimiausiu metu bus priimti sprendimai, kas užims Šakių rajono policijos komisariato ir Kelių policijos poskyrio vadovų pareigas.  

Sieks griežčiausios bausmės

Nelaukiant ikiteisminio tyrimo pabaigos, trečiadienį iš tarnybos policijoje be jokių socialinių garantijų buvo atleistas ir V. Demenius. Tokį įsakymą pasirašė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas S. Andriušis. Pareigūnas atleistas už tai, kad paliko nepilnametį dviratininką bejėgiškos būklės, nesuteikė būtinos pirmosios pagalbos ir tokiais savo veiksmais diskreditavo pareigūno vardą. Nepaisant atleidimo, ikiteisminis tyrimas atliekamas toliau, pareigūnui gresia iki 10 metų nelaisvės. LR vidaus reikalų ministras Artūras Melianas pabrėžė, jog kaltasis neišvengs griežčiausios atsakomybės už savo veiksmus. „Įvykiai, kuriuose nukenčia nepilnamečiai vaikai, yra didžiulė nelaimė, o tai, kad šią nelaimę sukėlė asmuo, atsakingas už tvarką keliuose, yra sunkinanti aplinkybė, – sako ministras. – Mano pozicija šiuo klausimu griežta: įvykis turi būti kuo greičiau ištirtas, o jo kaltininkas turi būti nubaustas pačia griežčiausia bausme.“ Pasak vidaus reikalų ministro, policijos pareigūnai pagal įstatymus turi didesnius įgaliojimus kitų piliečių atžvilgiu, todėl iš jų turi būti reikalaujama ir didesnės atsakomybės. „Tokie įvykiai primena, jog būtina griežtinti ir policijos pareigūnų atranką. Tačiau to nepavyks padaryti, jei paraleliai negalvosime apie sąžiningai dirbančių pareigūnų motyvaciją, t. y. atlyginimų ir socialinių garantijų didinimą,“ – teigė A. Melianas.

Trečiadienį Marijampolės ligininėję gydomą V. Demenių Marijampolės rajono apylinkės teismas nusprendė suimti nenurodytam laikui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px