Klausimai dėl nacionalinio parko steigimo nesibaigia

duoba taryboje
Sintautų bendruomenės ir ūkininkų vardu kalbėjęs sintautiškis Ignas Duoba norėjo išgirsti savivaldybės poziciją dėl numatomo steigti Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Vyriausybei inicijavus naujo Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko steigimą, kuris turėtų driektis ir per mūsų rajono ūkininkų laukus, šie su prašymu, kad nepritaria tokiam užmojui, kreipėsi į Aplinkos ministeriją, rajono savivaldybę. Gruodžio 23d. vykusio savivaldybės tarybos posėdžio metu Sintautų bendruomenės ir ūkininkų atstovas Ignas Duoba norėjo išgirsti ir savivaldybės poziciją dėl numatomo steigti Suvalkijos nacionalinio parko.

„Kaip žinia, gruodžio 7d. Vyriausybė priėmė nutarimą Suvalkijos nacionalinio parko steigimo planavimo darbams pradėti. Ši žinia kaip perkūnas iš giedro dangaus gyventojams nukrito. Vieni sužinojome iš vietinės, internetinės spaudos. Dalies žmonių paklausus, šie apie tai apskritai pirmą kartą išgirdo. Mes suprantame, kad nacionaliniai planavimo dokumentai yra ne rajono tarybos kompetencija, tačiau mes esame susirūpinę, kad savivaldybės pozicija išreikšta bent jau viešuose straipsniuose, jog savivaldybė neturėjo pretenzijų šiam projektui“, – kalbėjo I. Duoba.

Anot kalbėjusio sintautiškio, bendruomenė yra pasipiktinusi ir kartu sunerimusi, kad savivaldybė poziciją dėl parko kūrimo išreiškia neatsižvelgdama į bendruomenės narių nuomonę, poreikius.

„Gruodžio 12 d. vyko bendruomenės susirinkimas, kur išreiškėm bendrą poziciją, kad nesutinkam dėl šio parko steigimo. Šiandien norime išgirsti, kokia yra savivaldos pozicija – prieš ar už nacionalinio parko steigimą, nes spaudoje girdime vieną, paklausus Seimo nario – gauname kitą atsakymą. Tai kaipgi yra iš tikrųjų?“ – teiravosi I. Duoba.

Kaip paaiškino savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, Šakių rajono savivaldybės pozicija buvo išreikšta dėl planavimo iniciacijos pradžios.

Anot mero, raštą rengė savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Laima Savukaitienė ir tai nėra pritarimas pačiam projektui.

„Netgi tokio rašto neparašymas būtų buvęs sutikimas tos iniciacijos pradžiai, – paaiškino meras. – Jeigu bus savivaldybės tarybos klausiama, tai mano paties siūloma pozicija, aišku, paremta ir tarybos narių daugumos, kad parkas nebūtų plečiamas ūkinės veiklos teritorijos sąskaita.“

I. Duoba dar pridūrė, kad žemdirbiai ir bendruomenės atstovai išreiškė susirūpinimą dėl gyvenviečių.

„Bet į numatomo parko ribas įeina Tarpučių, Totorviečių gyvenvietės, Kudirkos Naumiesčio miestas. Mes matėme televizijos laidą apie Vištyčio regioninį parką, tas pavyzdys nekoks, ten žmonės baidosi tų ribojimų, gyvenvietės tuštėja. Mes bijome, ar taip neatsitiks ir pas mus“, – svarstė I. Duoba.

Jis taip pat teiravosi dėl melioracijos griovių, kurie dauguma šiuo metu yra išvalyti iš Europinių lėšų, yra ne natūralūs, o tiesūs.

„Dalyje Sintautų teritorijos vyksta kanalų tvarkymo darbai. O jei tos teritorijos bus įtrauktos į nacionalinio parko ribas, kitame miestelio gale mes matysime tos sukurtos infrastruktūros gadinimą, žiūrint ūkiniu požiūriu“, – svarstė I. Duoba.

Mero nuomone, tose teritorijose, kur jau dabar yra urbanistikos, kraštovaizdžio, ichtiologiniai ar hidrografiniai draustiniai, jų reglamentavimas, net įsteigus nacionalinį parką, nekis. O nuogąstavimus dėl melioracijos griovių patarė išsakyti nacionalinio parko plano rengėjams, nes pats plano rengimas užtruks pusantrų metų.

Sausio 9 d. Seime inicijuojama diskusija dėl numatomo Suvalkijos nacionalinio parko steigimo, o  sausio 12 d. į rajoną planuoja atvykti aplinkos ministras ir susitikti su bendruomene bei ūkininkais, kurių teritorijas galimai apims naujasis Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinis parkas, ir išsigryninti visus mums rūpimus klausimus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.